Chceme konec obchodování s vodou, říká šéf humanistů Tamáš

15.05.2010 22:29

ROZHOVOR Předseda Humanistické strany Jan Tamáš před časem držel se svým kolegou Janem Bednářem hladovku proti výstavbě amerického radaru. Teď opět kandidují do sněmovny. Chtějí přijmout zákon proti válce nebo zakázat obchodování s vodou. A styčné body podle Tamáše necházejí se všemi parlamentními stranami.

Chceme konec obchodování s vodou, říká šéf humanistů Tamáš

S jakým výsledkem v květnových volbách byste byli spokojeni?

Členové a příznivci Humanistické strany se v uplynulých letech věnovali především kampani za zachování ČR bez cizích vojenských základen, zejména pak bez plánovaného amerického radaru v Brdech. Kandidovat v parlamentních volbách jsme se rozhodli proto, aby se lidé alespoň dozvěděli, jaké jsou hlavní návrhy humanistů.

Za úspěch budeme tedy požadovat už to, že se alespoň zlomek lidí zamyslí nad tématy, jako jsou vzrůstající násilí ve společnosti, hrozba jaderných zbraní či demokratický deficit, kdy o většině zásadních věcí nerozhodují občané, ale mezinárodní finanční skupiny, banky a nadnárodní společnosti.

Kolik má Humanistická strana členů?

Silou Humanistické strany jsou především příznivci, kterých máme řádově tisíce. Členská základna čítá zhruba sto lidí ze všech částí republiky. Naší nejsilnější stránkou je pak silná mezinárodní vazba, kterou se pravděpodobně nemůže pochlubit žádná jiná parlamentní či mimoparlamentní strana. Velmi úzce spolupracujeme a naše aktivity koordinujeme s Humanistickými stranami ve více jak dvaceti zemích světa.

S kterou ze současných velkých politických stran si dokážete představit koaliční spolupráci?

Styčné plochy nacházíme se všemi parlamentními stranami.

S kterou si naopak spolupráci představit nedokážete?

Taková strana mezi parlamentními není. S každou z nich bychom našli společnou řeč na některá témata.

Na vašich stránkách lze nalézt kritický text na adresu TOP 09 nazvaný "Podivnosti kolem TOP 09". Co konkrétně vám na této straně vadí?

Mně osobně vadí jednak to, že jde o stranu, která se tváří jako něco nového a přitom jde pouze o recyklaci politického "odpadu". A jednak to, že se v ní sdružují lidé, kteří hájí zájmy neznámo koho na úkor zájmů občanů České republiky, jak jsme měli možnost vidět v případě amerického radaru. Schwarzenberg, Parkanová, Kalousek a další.

Viděl jsem váš spot, nicméně, děláte jako strana nějakou předvolební kampaň?

Ano. Jednak poskytujeme řadu rozhovorů pro nejrůznější celostátní i regionální média a jednak se věnujeme kampani na internetu.

Proč jsou na internetu nadále i starší stránky humanistickaaliance.cz, které budí dojem, že vaše strana není nijak aktivní?

Humanistická strana již není vlastníkem doménového jména humanistickaaliance.cz. Zjištěné porušení našich autorských práv budeme s novým majitelem řešit domluvou, případně právní cestou.

Máte v programu: "Zavržení jakékoliv formy násilí - fyzické, ekonomické, rasové, sexuální, náboženské, morální a psychické. Ne válce. Zavržení násilí jako způsobu řešení problémů. Prosazování mírových řešení všech mezinárodních konfliktů. Prosazování zákazu obchodu se zbraněmi hromadného ničení včetně technologií k jejich výrobě a prosazování postupného jaderného odzbrojování." Jak byste chtěli těchto cílů z pozice české politické strany dosáhnout?

Prosazováním legislativy vedoucí tímto směrem. To znamená například přijetím zákona, který bude zavrhovat válku jako způsob řešení mezinárodních konfliktů (jako má například Itálie, Japonsko a další země), přijetím zákona o zákazu obchodu se zbraněmi hromadného ničení, přijetím zákona ustavujícího ČR jako zónu bez jaderných zbraní a také iniciováním podobných kroků na úrovni EU a OSN.

Další bod ve vašem programu zní: "Uznání vody jako veřejného majetku, se kterým se nesmí obchodovat." Jak si to mám představit, znamená to, že by voda tekla z kohoutků zadarmo?

Pro humanisty není voda běžnou komoditou, se kterou lze nekontrolovaně obchodovat, ale znamená potřebu, bez které není lidský život možný. Proto zaručení naplnění této potřeby musí být úkolem státu, nikoliv předmětem obchodní činnosti.

Voda se nachází na této planetě odpradávna a nevidíme logický důvod k tomu, aby někdo tvrdil, že ji vlastní právě on. Co se týká nákladů spojených s distribucí vody do lidských obydlí, je na občanech si rozhodnout v referendu, zda budou tyto náklady hradit přímo (a tedy platit za její distribuci), nebo nepřímo prostřednictvím daní (a mít ji pak zdánlivě "zadarmo").

Když se podíváte zpětně za hladovkou, kterou jste držel na protest proti výstavbě radarové základny... Mělo to smysl?

Jsem rád, že jsme se s Janem Bednářem rozhodli držet hladovku za zachování naší země bez cizích vojáků. Bezpochyby šlo o jeden z nejsilnějších momentů protiradarového boje a jeho ohlasy k nám zejména ze zahraničí doléhají dodnes.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ:
Stáhneme české vojáky ze zahraničí, láká Humanistická strana
Tamáš: Za 11. zářím stojí CIA. Šedivý: Nesmysl

Foto: Picasaweb

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ol

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…