Chomutov povede koalice PRO Chomutov, ANO a KSČM

19.02.2015 10:32

Chomutov povede koalice PRO Chomutov, ANO a KSČM. Strany potvrdily dohodu, kterou uzavřely už na podzim po řádných komunálních volbách. ČTK to dnes řekl lídr PRO Chomutov a kandidát na primátora Daniel Černý. Hlasování se ve městě na konci ledna opakovalo kvůli údajnému kupčení s hlasy.

Chomutov povede koalice PRO Chomutov, ANO a KSČM
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

Nová koalice bude mít v pětatřicetičlenném zastupitelstvu pohodlnou většinu 22 hlasů. "Věříme, že je to silná záruka toho, že se podaří prosadit změny, které jsme si společně s partnery předsevzali v Plánu pro lepší Chomutov," řekl Černý. V dokumentu podepsaném už v loni v listopadu, slibuje koalice otevřenost a transparentnost veřejné správy, podíl obyvatel na rozhodování o klíčových otázkách a také nulovou toleranci hazardu. 
    
Primátorem by měl být na základě dohody Černý, zástupci KSČM a ANO obsadí posty náměstků. Dosud vládnoucí ČSSD skončí stejně jako hnutí Nový Sever v opozici. ODS, která se sociálními demokraty v posledních letech vládla, se do zastupitelstva vůbec nedostala. 
    
Opakované hlasování v obecních volbách nařídil kvůli kupčení s hlasy ústecký krajský soud. Původní zrušil poté, co prozkoumal 79 zcela shodně vyplněných hlasovacích lístků ve prospěch některých kandidátů ČSSD odevzdaných v 11 ze 40 volebních okrsků. Podle rozhodnutí soudu byly volební výsledky ovlivněny tak, že hlasování prohlásil za neplatné. 
    
V souvislosti s kupčením s hlasy navrhla policie obžalovat pětačyřicetiletého místního muže za maření přípravy a průběhu voleb. Podle kriminalistů muž oslovil několik lidí a pod příslibem finanční odměny jim dal obálku s předem vyplněnými hlasovacími lístky a 200 korun. Hrozí mu až tři roky vězení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…