Chtěli mě zabít, vynáší svědectví dlouholetý komunista Doubrava

17.11.2010 16:35

Dlouholetý člen KSČ i KSČM a senátor Jaroslav Doubrava (S.cz) vzpomíná na listopad 89. Pro ParlamentníListy.cz zhodnotil posledních dvacet let – období úpadku a velkých loupeží. K potřebným společenským změnám by prý došlo i pod taktovkou komunistů. Revoluce byla podle něj zbytečná.

Chtěli mě zabít, vynáší svědectví dlouholetý komunista Doubrava

Senátor Jaroslav Doubrava (S.cz) byl dlouhá léta členem KSČ a posléze KSČM. Do strany vstoupil v roce 1967 a vystoupil z ní teprve v roce 2010 po neshodách s vedením komunistické strany v Ústí nad Labem. Dnes je Doubrava členem regionálního sdružení Severočeši.cz, za které se před pár týdny stal senátorem. ParlamentníListy.cz se Doubravy zeptaly, jak vzpomíná na 17. listopad 1989 a jak hodnotí uplynulých 21 let.

Vyhrožovali celé mé rodině

V obci Telnice, kde Doubrava dělal posledních třicet dva let starostu, se 17. listopad nijak nelišil od běžného dne. Výraznější změny přišly až později.

„Někteří lidé z Telnice mě po 17. listopadu chtěli oběsit. Kdyby vyhrožovali jen mě, tak bych to nějak zvládl, ale oni vyhrožovali i mým dětem a ženě. Slýchal jsem do telefonu výhružky typu - Už sis vybral strom? My ti ho vybereme! - nebo - Umyj si nohy, už ti dlouho smrdět nebudou!" vzpomíná Doubrava. Podobné výhružky poslouchal ve dne i v noci.

Nedávno zvolený senátor podle vlastních slov dlouhou dobu věřil, že se případným útokům dokáže ubránit, ale jednoho dne se ukázalo, že nebýt pomoci souseda, už by dnes nebyl mezi živými.

17 listopad? První den obří loupeže!

Doubrava přitom uznává, že se za minulého režimu děly mnohé nepravosti, jako třeba zbytečné uzavření hranic, současně je ale přesvědčen, že 17. listopadu 1989 šlo o něco úplně jiného než o možnost cestovat. Ten den začalo obří rozkrádání českého majetku, tvrdí senátor.

„Varoval jsem své spoluobčany před tím, před čím mě varovali už moji rodiče, totiž před obřími přesuny majetku do špatných rukou. Někteří lidé totiž měli žaludek na to, aby zneužili panujícího chaosu a pozdější vývoj mi dal jednoznačně za pravdu. Porovnejte si tehdejší a dnešní úroveň zdravotnictví, školství nebo zemědělství. Tehdejší zemědělství nejen uživilo nás všechny, ale dokázalo produkovat přebytky na vývoz," vypočítává klady předlistopadové doby Doubrava.

Poukazuje přitom na to, že drtivá většina českého majetku je dnes v zahraničních rukou, přitom velkým investorům nešlo o nic jiného, než zlikvidovat českou konkurenci a ovládnout naše trhy. Tady je třeba hledat příčiny dnešního bezútěšného stavu státní kasy, míní Doubrava.

Revoluce byla zbytečná

Na závěr Doubrava rezolutně prohlašuje, že by k demokratizaci došlo i pod taktovkou komunistů.

„Dnes jen málo lidí ví, že už na začátku roku 1988 bylo přijato usnesení vlády, které uzákonilo soukromé podnikání, postupně se také otevíraly hranice. Podle mého stačily tak dva tři roky a i bez revoluce by bylo odstraněno to, co nás nejvíc trápilo," uzavírá Doubrava.


Čtěte také:

Dlouholetý komunista pronikl do Senátu, za Severočechy

Severočeši se zlobí. Hlasovalo se bez nás, dáme to k soudu


Foto: senat.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…