Chudáček Nečas, exkrementy a vyměšování. Úžas nad Kalouskovým řáděním v ČT

29.05.2013 13:07

Ministr financí Miroslav Kalousek toho stihl v úterním pořadu Interview ČT24 opravdu dost. Kromě toho, že se představil v roli bojovníka za demokracii v případě ruského podnikatele Alexeje Torubarova, stihl uštědřit ODS i jejímu předsedovi Petru Nečasovi jako pravicovému rivalovi nejeden peprný šťouchanec, ale některými svými obraty musel diváky i pobavit.

Chudáček Nečas, exkrementy a vyměšování. Úžas nad Kalouskovým řáděním v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Není náhodou, že úterní Interview ČT24 vykázalo téměř dvojnásobnou sledovanost tohoto pořadu oproti jiným dnům. Hostem moderátorky Daniely Písařovicové totiž byl ministr financí Miroslav Kalousek, jenž ze všech politiků dokáže přilákat k obrazovkám nejvíce diváků. Tentokrát odpovídal na otázky kolem vydání podnikatele Alexeje Torubarova do Ruska a k dění na pražském magistrátu po odvolání primátora Bohuslava Svobody.

Vydání ruského podnikatele Torubarova totiž na ruzyňském letišti provázely neobvyklé manévry, když se česká strana pokusila jeho vydání na poslední chvíli zarazit, přestože k němu dal souhlas ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Personál letiště dokonce na příkaz ministra financí Miroslava Kalouska přistavil před ruské letadlo, v němž už podnikatel seděl pod dohledem zástupců ruské strany, cisternu, aby zabránil jeho vzlétnutí.

Je jedno, jestli před letadlem byla cisterna nebo vysavač exkrementů

Ministr financí k tomu v Interview ČT24 uvedl, že nevydával žádné pokyny, ale za to, co činil letištní personál, přebírá i tak veškerou odpovědnost. „Jestli před letadlem stála cisterna, tahač nebo jestli tam stál vysavač exkrementů, není vůbec důležité. Důležité je, aby všichni věděli, že personál letiště konal důsledně v souladu se zákonem o civilním letectví,“ prohlásil Miroslav Kalousek.

Moderátorka se z něj opakovaně snažila získat odpověď na otázku, proč do této záležitosti vstupoval právě on coby ministr financí, tedy, proč se do ní vměšoval. „Já jsem se nevměšoval. Když říkáte, že jsem se vměšoval, to je skoro, jako kdybyste říkala, že jsem se vyměšoval. Nedělal jsem ani jedno, ani druhé,“ vtipkoval Miroslav Kalousek.

Česká republika vydala nevinného člověka možná i na smrt

Tento lehčí tón ale dokázal ministr financí mistrovsky proložit zabrnkáním na truchlivou strunu, když mluvil o tom, že selhali pánové v justici v Brně, když o možném Torubarovově vydání rozhodovali možná podle paragrafů, ale bez uvědomění si situace v kontextu lidských práv. „Jeho vydání byla hrubá chyba. Budeme zatíženi vědomím, že Česká republika vydala nevinného člověka možná i na smrt,“ konstatoval s tragickým výrazem i tónem Miroslav Kalousek.

Během druhého tématu o dění na pražském magistrátu poté, co TOP 09 vypověděla ODS koaliční smlouvu a odvolala primátora Bohuslava Svobodu, přešel první místopředseda TOP 09 k obvyklým jedovatostem na adresu pravicového konkurenta. „Primátor Svoboda lže, kudy chodí. Když přišli na koaliční vyjednávání tři lidé z ODS, tak měli čtyři názory,“ citoval Miroslav Kalousek vyjádření pražských zastupitelů TOP 09, jimiž mimo jiné zdůvodňovali, proč už nelze pokračovat ani v koalici s ODS, ani s Bohuslavem Svobodou coby primátorem.

Když praskne přední sklo v letadle, Nečas z toho viní Kalouska

Popřel však, že by právě on byl tím, kdo tahal za nitky a kdo by inicioval rozpad pravicové koalice v Praze, jak se už dříve vyjádřil předseda vlády i ODS Petr Nečas. „Pokud vím, Petr Nečas trpí stihomamem, že když mu praskne přední sklo v letadle, tak jsem ho rozbil já. Takže chápu, že mě označil za viníka,“ poznamenal Miroslav Kalousek s tím, že pražská TOP 09 přebírá odpovědnost za palčivé problémy v Praze, za chyby exprimátora Bohuslava Svobody i jeho předchůdce Pavla Béma a pokusí se minimalizovat jimi způsobené škody.

Taktéž odmítl, že by situace na pražském magistrátu byla předzvěstí něčeho podobného na celostátní úrovni po volbách v příštím roce a spolupráce TOP 09 s ČSSD, z čehož ho také premiér Petr Nečas podezíral. Za to ho Miroslav Kalousek počastoval slovy „chudinka“ a „snad se z toho vyspí“. A k tomuto svému výroku se vyjádřil i v pořadu Interview ČT24.

Ministr je přesvědčen, že chudinka premiér se z toho opravdu vyspal

„Já jsem ho velmi litoval, když pan premiér ze situace vyvodil, že se stejně jako v Praze budeme chovat i na celostátní úrovni. To je úplný nesmysl, nevím, kde to vzal. Ale myslím, že se z toho vyspal, že na něj, na chudinku, toho bylo opravdu moc,“ neodpustil si první místopředseda TOP 09 zopakování jízlivostí na adresu šéfa ODS.

Odpovídající tečkou za ministrovou návštěvou v televizním studiu bylo málokdy vídané odhlášení pořadu. Moderátorka v časové tísni, kdy už se neodvratně blížilo zahájení hlavního zpravodajského pořadu ČT Události, řekla „Miroslav Kalousek, ministr financí“ a pak už jen mohla zalapat po dechu poté, co z protějšího křesla zaznělo od ministra „Daniela Písařovicová, reportérka ČT24“.

Bez lehké virózy host obvykle moderátora neodhlašuje

Vystoupení Miroslava Kalouska vzbudilo nemalou pozornost. „Není pochyb o tom, že tam byla lehká viróza. Během pořadu se projevila několikrát, ale nejmarkantnější to bylo v samotném závěru, kdy ho moderátorka odhlašovala slovy 'Miroslav Kalousek, ministr financí' a on na to navázal 'Daniela Písařovicová, reportérka ČT24'. Samozřejmě že to bylo v legraci, ale normální člověk to nedělá,“ komentoval to pro ParlamentníListy.cz americký novinář a politický pozorovatel Erik Best.

„Ale rozhodně to není poprvé, nedávno byl pan Kalousek v České televizi na rozhovoru u moderátora Martina Veselovského, a to působilo podobně. Je to obdivuhodné, že takhle mluví – s výjimkou toho, že nedokázal pořádně vyslovit jméno ruského podnikatele Torubarova – když má virózu. Začíná se hovořit o tom, že v České televizi a v Českém rozhlase budou muset politici projít dechovou zkouškou, než je pustí do studia,“ směje se novinář.

Mediální odborník viděl uvolněného, ale také unaveného Kalouska

„Pan Kalousek je excelentní pravicový politik. Bojovník, který je, žel, občas až příliš tvrdý. Nicméně to k politice patří. Je zřejmé, že se stane terčem střelců. Nejen levicových, ale i těch modrých. Ale každopádně si to s ním v nějaké diskusi může rozdat jen pár politiků. Třeba nynější prezident a také ten minulý,“ říká pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš z Katedry obchodního podnikání a komerčních komunikací Vysoké školy ekonomické.

„V pořadu působil ministr Kalousek uvolněně, leč na druhou stranu i unaveně. Nebyl také dobře oholen. Kauzu Torubarova pravděpodobně vyvolal proto, že chtěl ukázat, jaký je bojovník za demokracii. Reakce ruské strany bude asi velice zajímavá. Třeba naznačí, že šlo především o peníze, což by mohlo panu Kalouskovi uškodit. Ale vyčkejme,“ poznamenává Jiří Mikeš.

Souboje s Nečasem Kalousek vyhrává, ale neměl by svou převahu přehánět

Zároveň není překvapen tím, jaká slůvka si přes média první místopředseda TOP 09 s premiérem Petrem Nečasem posílají. „Rozhovor byl pochopitelně součástí už neoficiálně odstartované volební kampaně. ODS na TOPku dnes nemá a ani mít nebude. Souboj Kalousek versus Nečas bude zajisté pokračovat. Ale Miroslav Kalousek boxuje v těžší kategorii než pan Nečas. Měl by si proto dát pozor, aby svou převahu nepřehnal. Hrubiánů máme v politice fůru. I bez pana Ratha,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš.

V podobném duchu hovoří i mediální odborník Petr Štěpánek. „Považuji Miroslava Kalouska ze jednoho z nejschopnějších českých politiků. Tím nehodnotím, zda se mi líbí či nelíbí jeho politika, nýbrž efektivitu a výsledky jeho politických kroků. Párkrát jsem s ním v minulosti přišel do osobního styku a můj závěr z těchto setkání je, že v Kalouskovi se mísí zvláštní směs jisté férovosti s neuvěřitelnou bezskrupulózností,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Štěpánek.

Jsou věci, které se tolerovat nemají, i kdyby na tom měla padnout vláda

Podle něj bylo a je na české politické scéně hodně háďat, dost hadů, pár ještěrek a jen několik veleještěrů – Klaus, Havel, Zeman a do téhle kategorie míří i Kalousek. „Ale tím nehodnotím, jestli se mi líbí nebo ne. Kalouskovi se povedl geniální tah, když domu tradiční lidovecké politiky pořídil inovovanou topáckou fasádu, kde funkci klamných architektonických ornamentů vytváří skupina havlovských kavárenských liberálů, tranzitujících českými liberálními politickými stranami (rétoricky pravicovými, prakticky spíše levostředovými) již přes dvacet let, a jako maskota najal pospávajícího knížete Schwarzenberga, milce našich stádovitých novinářů,“ říká Petr Štěpánek.

V případě Kalouskových výroků z Interview 24 souhlasí s jeho kritikou soudců. „Myslím, že když jde o vydávání kohokoli kamkoli, dvojnásob platí: dvakrát měř a jednou řež. Širší veřejnost tím Kalousek neosloví, nicméně obecenstvo, jemuž je to především určeno, ano. Co se týče Kalouskových výroků na adresu premiéra Nečase, kterak se chudinka premiér vyspinkal, nevím, co je horší: zda tyto samotné výroky, či to, že si to Nečas nechá líbit. I tady platí okřídlené: každý dělá jen to, co mu ten druhý dovolí. Jenže jsou věci, které se tolerovat nemají, i kdyby na tom měla padnout vláda,“ myslí si Petr Štěpánek.

Schwarzenbergovo politické angažmá v Kalouskově teatru dříve či později skončí

Každý den dělá jeden satirický obrázek pro server Virtually. Na jednom z nich je Miroslav Kalousek, kterak říká: „Ano, jsem teď výkonným místopředsedou Pravdy a Lásky,“ což považuje Petr Štěpánek za jeden z největších paradoxů naší doby, zároveň ovšem dokonalý Kalouskův majsrštyk. „Nevím, jak dlouho to ještě Kalouskovi vydrží, neboť nikdo tu nejsme napořád a Schwarzenbergovo politické angažmá v Kalouskově teatru dříve či později skončí, nicméně nepochybuji, že rodící se veleještěr zas něco vymyslí. Masovou podporu k tomu Kalousek nepotřebuje, stačí zacílit na vybraný elektorát. Přesně to Miroslav Kalousek dělá,“ dodává mediální odborník.

Jak již bylo v úvodu zmíněno, Interview ČT24, na které se obvykle dívá ve všední den vpodvečer mezi půl sedmou a sedmou kolem 60 tisíc diváků, mělo tentokrát téměř dvojnásobnou sledovanost. Z dat ATO - Mediaresearch, která pro ParlamentníListy.cz zpracovala MÉDEA, a. s. ve spolupráci s MÉDEA RESEARCH, k. s. vyplývá, že na pořad s Miroslavem Kalouskem se dívalo 108 tisíc diváků při podílu na sledovanosti 4,1 procenta.


 

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…