Chudých přibývá, rodiny bez peněz. To za mě nebylo, rozčílil se Paroubek

26.07.2011 19:25

Na občany České republiky začíná stále více doléhat ekonomická krize. Výdaje domácností rostou rychleji než jejich příjmy a podle zprávy Českého statistického úřadu (ČSÚ) by znamenal nečekaný výdaj 8 500 korun pro mnohé rodiny doslova katastrofu. A to se vůbec nelíbí levicovým politikům, ale ani Věcem veřejným.

Chudých přibývá, rodiny bez peněz. To za mě nebylo, rozčílil se Paroubek

Nečekanou platbu 8500 korun, jak potvrdil ČSÚ, by nedokázalo během měsíce i při sebevětším šetření a omezení jiných výdajů zaplatit 40 procent českých domácností. A taková platba může přijít kdykoliv, stačí doplatek za plyn, či elektřinu. A společnosti mnohdy nejsou ochotny částku rozdělit do splátek.


Vláda nezná situaci v zemi

Do problému se v poslední době nedostávají jen ti nejchudší, ale i lidé ze středních vrstev. „Mě to vůbec nepřekvapuje, taková je sociální realita v této zemi. Myslím, že po roce reformátorského experimentu to může být mezi 50 až šedesáti procenty domácností. Nečasova vláda vůbec nezná sociální situaci v zemi. A upřímně řečeno, ono jim to je jedno," prohlásil pro ParlamentníListy.cz expremiér Jiří Paroubek, za jehož vlády podle jeho slov prožívala země ekonomický vzestup.

„Je to jasný důkaz o škodlivosti politiky pravicových stran v posledních pěti letech. Jasně se ukazuje, že bohatí jsou stále bohatší a chudí stále chudší. Zároveň je veškerá zátěž díky úlevám nejbohatším, zavedeným za úřadování ministra financí Miroslava Kalouska, směřována na bedra střední třídy," doplňuje názor levice místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Znepokojené Věci veřejné

Podle středočeského hejtmana Davida Ratha jde o ostudu vlády. „Jde o důkaz chudoby podstatné části obyvatel. Padá to na hlavu ne ekonomické krize, ale této vlády," tvrdí Rath.

„Rodinné příjmy jsou opravdu často na doraz, to odpovídá. Otázkou je však jaké mají rodiny úspory," zamyslel se oslovený komunistický poslanec Jiří Dolejš.

Situace, ve které se ocitají stále více chudnoucí střední vrstvy, se nelíbí ani vládní straně Věci veřejné. „Je to jeden z důvodů, proč jsou Věci veřejné proti zvýšení DPH na 19 procent. Naopak jsme vybojovali snížení horní sazby DPH z 20 na 17,5 procenta. A kompenzace pro rodiny s dětmi," řekl pro ParlamentníListy.cz předseda Věcí veřejných Radek John.

SLEDUJEME téma: DPH


Rodinné rozpočty jdou do minusu

České domácnosti pozvolna přestávají mít vyrovnané rozpočty. Stránky výdajové začínají převyšovat stránky příjmové. A to nikdy není dobře. Pokud by se u všech domácností náhle objevil nečekaný výdaj 8 500 korun, 40 procent z nich by to ani při drastickém šetření nebylo schopno zaplatit. Takové údaje má Český statistický úřad (ČSÚ).

"Rodinám zbývá po zaplacení nezbytných výdajů, jejichž výše ale stále roste, měsíčně stále méně volných peněz," komentoval pro deník Právo zjištění ČSÚ ekonom Pavel Kohout.

Zejména náklady na potraviny a na bydlení pohlcují z rodinných rozpočtů stále větší sumy a plánované zvýšení DPH, které chystá vláda, situaci ještě zhorší. Nejen že si tak lidé nebudou moci dovolit knihy nebo rekreaci, ale stále těžší bude zafinancovat i běžné výdaje. Například jen potraviny tvoří třetinu nevyhnutelných výdajů rodiny.

Související: Docházejí peníze. Není na bydlení, energie, knihy, děti. Už ani na jídlo


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…