Chystáte se na letní dovolenou? Nepodceňte zdravotní rizika

06.06.2016 0:00

Blíží se období letních dovolených a většina lidí zvažuje, zda se vydá za exotikou, po Evropě, nebo dá přednost tuzemským destinacím. Podle odhadů Světové organizace cestovního ruchu (UNWTO) dosáhne počet cestovatelů v letošním roce téměř 1,2 miliardy.

Chystáte se na letní dovolenou? Nepodceňte zdravotní rizika
Foto: Shutter
Popisek: moře

Cestovní ruch se bezpochyby stal v posledních desetiletích významnou ekonomickou veličinou, čímž nabývá stále více na významu i obor cestovní medicíny. Riziko nepříjemných zdravotních obtíží během pobytu či po návratu z dovolené lze minimalizovat pomocí cílených preventivních opatření, mezi která patří například očkování či vyvarování se rizikového chování. Za tzv. cestovatelský základ je považováno očkování proti žloutence typu A, případně užití kombinované vakcíny proti virovým hepatitidám A a B, které lze doplnit dalšími vakcínami dle individuálních potřeb cestovatele.

Z odhadů Světové organizace cestovního ruchu (UNWTO) vyplývá, že do roku 2020 bude nadále pokračovat nárůst počtu cestovatelů, a to každoročně až o 4 %. Jejich celkové množství se bude pohybovat kolem 1,4 miliard. Se stejným trendem se počítá až do roku 2030, kdy by mělo být evidováno 1,8 miliard příjezdů. Nejvíce jich v současné době míří do evropských destinací, nicméně významně narůstá počet osob, které cestují do epidemiologicky rizikových oblastí tropů. Mezi oblíbené turistické destinace patří jihovýchodní a jižní Asie, Latinská Amerika a subsaharská Afrika.

Vyplatí se myslet na zdravotní prevenci

S rozvojem cestovního ruchu a nárůstem turistů a osob cestujících za prací do epidemiologicky rizikových oblastí úzce souvisí i nezbytnost zdravotní přípravy a předcestovního poradenství. Návštěva specializovaného centra cestovní medicíny pomůže nejen identifikovat rizika spojená s cílovou destinací a charakterem plánované cesty, ale především je snížit. Avšak v mnoha případech cestovatelé podceňují tato preventivní opatření, spoléhají na svůj vlastní úsudek či intuici a možnosti konzultace s odborníkem nevyužijí. Vystavují se tak případným zdravotním rizikům, která je mohou zastihnout v průběhu pobytu, ale také po jeho návratu.

V současné době je evidováno, že až 70 % cestovatelů postihnou zdravotní obtíže v souvislosti s cestou, v 5 % těchto případů je dokonce nutné vyhledat zdravotní péči. Nejčastěji se turisté v tropických oblastech potýkají s cestovatelským průjem, a to až v 80 % případů. Dále se mohou vyskytovat onemocnění, jako jsou například chřipka, horečka dengue, malárie, břišní tyfus či žloutenka typu A a B. Podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) patřila mezi nejčastěji importované tropické nemoci na území ČR v roce 2015 horečka dengue, kterou se nakazilo 40 cestovatelů, a malárie s 29 nakaženými. U obou uvedených infekcí je zaznamenáván vzestupný trend v počtu diagnostikovaných případů. Velký problém představuje především malárie, neboť vzrůstá počet případů se závažným či komplikovaným průběhem vyžadujících intenzivní péči. V letošním roce byl v ČR zaznamenán i případ úmrtí na komplikace spojené s malárií. Přesto tato infekce zůstává bohužel podceňována jak ze strany cestovatelů, tak odbornou veřejností.

Specializovaná pracoviště cestovní medicíny a infekčního lékařství poskytují nejen komplexní poradenství před odjezdem, ale také diagnostiku a léčbu zdravotních obtíží spojených s cestováním. Českým centrem s největšími zkušenostmi v tomto oboru je bezesporu Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce.

Očkování kombinovanou vakcínou proti žloutence typu A a B platí za tzv. cestovatelský základ

Mezi nejčastější dovážené nemoci, kterým se dá předcházet očkováním, patří žloutenka typu A. Jejím virem je možné se nakazit prakticky kdekoliv, k přenosu dochází orální cestou, nebezpečí představují situace s omezeným dodržováním hygienických standardů či kontroly kvality potravin a pitné vody. Její výskyt je evidován rovněž na území Evropy, včetně České republiky. Žloutenka typu B se nejčastěji přenáší prostřednictvím nechráněného pohlavního styku, ale nakazit se jí dá všemi tělními tekutinami. Pozor by si lidé měli dát na sdílení osobních hygienických potřeb, jako jsou holicí strojky, zubní kartáčky či ručníky, i na těch může virus přežívat. Riziko představují i zákroky typu manikúra, pedikúra či tetování. Dle potřeb cestovatele lze očkováním zajistit dlouhodobou ochranu proti žloutence typu A či při užití kombinované vakcíny i proti žloutence typu B, vakcinace však nemusí chránit 100 % očkovaných jedinců. Očkování proti virovým hepatitidám je považováno za tzv. cestovatelský základ. Další očkování se obvykle doplňují na základě vybrané destinace a její aktuální epidemiologické situace.

Relevantní informace najdou cestovatelé i na webech

Mimo specializované ordinace, kde odborník poradí se zdravotní prevencí při cestách, může s přípravou na dovolenou pomoct i webová stránka www.bezpecnadovolena.cz. Ta nabízí cestovatelům přehledným způsobem nejdůležitější informace o jednotlivých destinacích, poskytuje přehled povinných i doporučených očkování, adresy českých ambasád nebo důležitá telefonní čísla pro volání na policii, hasiče a zdravotní záchrannou službu pro všechny země světa. Součástí webu jsou i rady a tipy, na co před cestou nezapomenout a čeho se vyvarovat. Více informací naleznete také na www.zloutenky.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…