Cigánovi s nožem klidně ustřelit hlavu, řekl poslanec. A už trpí

19.01.2012 12:40

Jestli mě přepadne třináctiletý Cigán s dýkou v ruce, tak já mám právo mu třeba ustřelit hlavu. To řekl poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka ParlamentnímListům.cz. A reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Jedno trestní oznámení a odsuzující komentáře jsou cenou za tento názor. Připravuji se na problémy, ale nemám v úmyslu to nechat plavat, napsal svým „fanouškům“ Chaloupka na facebooku.

Cigánovi s nožem klidně ustřelit hlavu, řekl poslanec. A už trpí
Foto: Věci veřejné
Popisek: Poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka

Byl Nový rok a médii prolétla zpráva o tom, že v Tanvaldu v noci plné vítání roku 2012 zde místní občan zastřelil jednoho Roma a jeho bratra postřelil. Dnes už sice víme, že policie čin nejenže neklasifikovala jako rasově motivovaný, ale navíc se přiklání k názoru, že šlo o sebeobranu. Zkrátka střelec se bránil útoku nožem a přesile.

Napadne mě? Můžu mu ustřelit palici!

Hned od začátku kauza odstartovala mnohdy emotivně velmi vypjatou diskuzi. A své řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz i poslanec véček Otto Chaloupka.

„Jestli mě přepadne třináctiletý Cigán s dýkou v ruce, tak já mám právo mu třeba ustřelit hlavu. Protože nikdo nemůže posoudit, jak jsem na tom fyzicky já a jak je na tom on. Navíc v takové chvilce se to těžko posuzuje. Když mě někdo napadne, tak já mám právo mu ustřelit palici, protože nevím, jestli on ji tou kudlou nechce uříznout zase třeba mě. A je jedno, jestli je to běloch, nebo Indián,“ řekl tenkrát. A nelichotivě se také vyjádřil o morálce Romů obecně.

 

Potrefená husa Kohout?

Reakcí poněkud úsměvnou obdaroval poslance aktivista známý organizováním akcí proti „nepřizpůsobivým občanům“ Šluknovského výběžku Lukáš Kohout. Podal totiž na poslance trestní oznámení. Úsměvnou možná právě proto, že jeho akce byly zhusta považovány za rasisticky motivované. A trestný čin, ze kterého Kohout poslance viní? Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob.

Anketa

Přehnal to poslanec Chaloupka s výroky o Romech?

5%
95%
hlasovalo: 1383 lidí

Své k Chaloupkovým výrokům napsala i členka stínové vlády ČSSD Michaela Marksová Tominová. „Poslanec VV Otto Chaloupka se v rozhovoru vyjadřuje nevybíravě o Romech. Používá řadu argumentů, které v médiích slýcháme pořád dokola, které jsou ale čistě demagogické a nezakládají se na pravdě – proto je třeba se proti nim ostře ohradit,“ reagovala na rozhovor.

Romové si život v ghettech nevybrali

Podle ní názorem poslance Chaloupky na Romy je, že „většina lidí z této menšiny spadá do kategorie problémových lidí, kteří jsou přítěží pro společnost“. „Takto paušalizující tvrzení by člen Poslanecké sněmovny v žádném případě neměl vypouštět z úst,“ odsuzuje Tominová Chaloupku.

„Obrovská část Romů žijících ve vyloučených lokalitách nemůže najít práci, jejich děti jsou automaticky zařazovány do zvláštních škol, čímž ztrácejí šanci na smysluplné vzdělání a možnost uplatnit se na trhu práce, rodiny nacházející se v zoufalé sociální situaci se stávají obětí nejrůznějších kriminálních aktivit, ať už se jedná o lichvu či spekulace s nemovitostmi,“ tvrdí Tominová.

Neházejte všechny do jednoho pytle

Současně dodává, že „naprostá většina lidí si život v ghettech nevybrala dobrovolně, byli k tomu přinuceni okolnostmi. Sami se stávají obětmi zločinu, ale ve stávající společenské situaci se vlastními silami pryč z ghetta dostat neumějí“.

Podle  ní je extrémně nebezpečné házet lidi „do jednoho pytle“ jenom proto, že patří ke stejné menšině, v tomto případě romské. „Poslanče Chaloupko, vyzývám vás proto, abyste od podobných výroků příště upustil,“ končí poslankyně sociálních demokratů.

Na Chaloupku si vyšlápl i blogger Jiří Hrebenar. „Toto si dovolí říct zástupce lidu, který je povinen sloužit každému občanovi této země. To je nehorázné,“ tvrdí a dodává: „Nevím jak pro vás, ale pro mě je parazitem společnosti právě poslanec rasista mající rasistické názory. Jasně, je tady další pomýlenec, který si myslí, že se sveze na vlně hrubosti a jakési populárnosti rázných prvomyšlenkových slov,“ míní blogger, kterému je prý z Chaloupkových výroků velmi zle.

Já se nedám

A co na shora uvedené poslanec Chaloupka? „Díky za podporu,“ píše na svém facebookovém profilu. „Už mi ten článek vynesl jedno trestní oznámení. Připravuji se na problémy, ale nemám v úmyslu to nechat plavat. Není možné s tím něco nedělat, tady už nejde jen o peníze, tady jde přinejmenším o zdraví,“ dodává poslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…