Cikánská zvěrstva. Lidé vezmou zákon do svých rukou, bojí se senátoři

31.10.2011 12:26

Podle posledního průzkumu STEM se dvě pětiny obyvatel obávají Romů. Minulý týden Romové několikrát napadli příslušníky většinové populace. Politici většinou obavy občanů z Romů chápou, i když mnozí zároveň říkají, že by se nemělo paušalizovat.

Cikánská zvěrstva. Lidé vezmou zákon do svých rukou, bojí se senátoři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

Minulý týden v Ústí nad Labem dva chlapce přepadla skupina asi deseti Romů, kteří je obrali o peníze a mobily. Jeden z napadených je slepec. Slepý chlapec byl brutálně zmlácen a dostal boxerem do hlavy.

Psali jsme: Nebáli jsme se Romů na Šluknovsku, ale kriminality. Většinový názor

O víkendu zase po útocích Romů skončili tři lidé z Nového Boru, již dříve smutně proslulého mačetovým útokem Romů, v nemocnici. První útok se stal podle policie před novoborským kinem. Většina útočníků se vrhla na chlapce, do kterého kopali i na zemi. Skončil se zlomeným nosem, otřesem mozku a mnohočetnými ranami na hlavě, rány do obličeje dostala i dívka. Oba odvezla sanitka do nemocnice. V neděli se pak se podobný incident opakoval v Arnultovicích, odlehlejší části městečka. Nezjištěný počet útočníků přepadl mladíka z Nového Boru.

Čtěte také: Romové v Ústí přepadli invalidu

Nejnověji:
Romové znovu útočili. Starosta Nového Boru žádá víc policistů

Cikánská zvěrstva

Senátor Jaroslav Doubrava z hnutí Severočeši.cz strach občanů z romského násilí naprosto chápe a obává se, že lidem dojde trpělivost. „Agresivita Cikánů jde dnes až tak daleko, že v Ústí v centru města zmasakrovali dokonce slepce. U těhle gaunerů se nedá mluvit o žádných morálních zábranách. Když takoví lidé dokážou okrást slepce či dokážou zmlátit a okrást babku, která sotva chodí. Jejich agresivita stoupá každým dnem, protože vidí, že se nebráníme, že policie je paralyzovaná a nedokáže tyto případy vyřešit a většinou to končí odložením," zlobí se senátor Doubrava.

Čtěte také: Cikány nesmíme poslat na Slovensko. Kvůli EU, nadává senátor

Ten říká, že dnes přichází ke slovu generace Romů, která neví co to je práce a která chce žít pouze ze sociálních dávek. „Je to generace, která vidí, že peníze jsou v drogách a prostituci. Bohužel padá i přirozená autorita cikánských vůdců- vajdů, kteří dokázali dříve zjednat v komunitě jakýsi pořádek. Já si myslím, že lidem už dochází trpělivost a pokud policie a stát velmi rychle něco neudělají, tak se začnou vytvářet skupiny, které budou reagovat na tato zvěrstva Cikánů a dospějeme pak k pěknému průšvihu. Nevím, jestli si tohle pan policejní prezident a ministr vnitra uvědomují. Začíná se už veřejně mluvit o tom, že by měli vznikat domobrany proti cikánskému násilí. Ale myslíte si, že se můžeme lidem divit? Vždyť Cikáni už přepadají ve skupinách. Když jich deset zaútočí na jednoho člověka, tak to přece není normální," dodal senátor.

Právo do vlastních rukou

Podobné obavy, že by mohli oprávněně rozlobení občané vzít právo do vlastních rukou, sdílí i senátor ODS Petr Pakosta.

„Obavy našich občanů z Romů jsou oprávněné a já se s nimi ztotožňuji. Události poslední doby to potvrzují. Romská komunita se radikalizuje a ztrácí veškeré zábrany. Obávám se toho, že v některých oblastech začnou vznikat domobrany, náznaky toho již vidíme. Kde selhává stát, začínají brát bohužel občané právo do vlastních rukou a v tomto případě stát evidentně selhává," řekl ParlamentnímListům.cz Pakosta.

Čtěte také:

Čunek: Havlovi a knížeti se to radí. S Cigány nikdy nebydleli a v noci se vyspí

Téměř stejně jako Doubrava a Pakosta varuje i poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka. "Obavy lidí z Romů jsou oprávněné, stejně jako jsou oprávněné moje obavy z toho, pokud jsou přehlíženy obavy lidí, lidé začnou v celé republice svoje problémy oprávněně řešit sami a bez politické korektnosti. Diskriminace slušných a upřednostňování lumpů a parazitů musí skončit. A pokud se o to nepostará stát, začnou se v zájmu vlastní bezpečnosti starat lidé. A to pak bude frmol," bije na poplach poslanec.

"Pokud bude pokračovat dosavadní vládní politika, jsou všechny obavy na místě," uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek z ČSSD.

Psali jsme: Senátor Čunek: Lidi vezmou na nepřizpůsobivé vidle. Tak to dopadne

Potřeba vzdělání pro Cikáňata

Předseda sdružení Starostové a nezávislý a předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík míní, že obavy občanů jsou oprávněné.

„Je statisticky dokázáno, že příslušníci této minority se mnohem více podílejí na patologických jevech, jako jsou krádeže, napadení a podobně než lidé z většinové společnosti. To pak samozřejmě může vyvolávat u lidí obavy. Jednoduché řešení problému tady neexistuje. Pozitivní diskriminace žádné úspěchy neslavila. Částečným řešením je podle mě pozornost zaměřená na vzdělávání romských dětí. Dále pak důsledné dodržování zákona a sankce a povinností pro všechny či zpřísnění výdaje sociálních dávek. To jsou témata, která chtějí starostové, kteří mají vlastní zkušenosti, uchopit a představit veřejnosti," uvedl pro server ParlamentníListy.cz Gazdík.

Čtěte také: Šéf mostecké policie: Z deseti Cikánů je devět šmejdů

Jeho kolegyně z poslaneckého klubu, Helena Langšádlová z TOP 09 má poněkud odlišný pohled. „Podle mého názoru bychom druhé měli hodnotit jako jednotlivce, hodnotit konkrétní chování. Etnický přístup nepovažuji za správný," uvedla poslankyně Topky.

Senátor ODS Tomáš Jirsa se podobně jako Gazdík domnívá, že řešením problému je vzdělávání těch nejmenších. „Problematikou se dlouhodobě zabývám. Jsem u nás členem představenstva romského komunitního centra. Podle mě se nejedná o hrozbu, ale problém to je. Je fakt, že většinu, třeba až 90 procent nepřizpůsobivých tvoří Romové. Ale většinová společnost jim musí podat pomocnou ruku. My pracujeme například s malými Cikáňaty, učíme je tančit, sportovat, zapojit do zájmových kroužků, začlenit se do společnosti. Bez naší pomoci si ale téhle komunitě nepodaří začlenit se," míní senátor.

"V posledním období výrazně stoupla, až o 40 procent, trestná činnost. Například v našem kraji na Karvinsku o 39 procent. Tato situace je zcela jistě důsledkem úbytku finančních prostředků určených pro činnost Policie ČR. Obavy občanů proto vnímám jako částečně oprávněné," uvedl hejtman Moravskoslezského kraje a senátor ČSSD Jaroslav Palas.

SLEDUJEME téma Romové  

Pozitivní diskriminace a tolerance romské kriminality

Místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda se domnívá, že obavy občanů z Romů jsou velmi nadnesené mediální masáží posledních měsíců. „Ale nepochybuji, že jsou místa, kde jsou obavy reálné. Jen si nemyslím, že to jsou dvě pětiny země," dodal Benda.

Psali jsme: Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Drsná reportáž z Ústecka

Senátor Vladimír Dryml z ČSSD míní, že obavy občanů z Romů jsou oprávněné. „ Ano, velmi k tomu přispívá stát se svou podivnou politikou pozitivní diskriminace a nepochopitelnou tolerancí romské kriminality," říká senátor.

„Stejně jako ve většinové populaci i mezi Romy jsou slušní a pracovití lidé a také nějací lenoši a kriminálníci. Nesklouzněme k paušalizování," říká místopředseda poslaneckého klubu VV Viktor Paggio.

Práva a povinnosti mají platit pro všechny

Místopředsedkyně poslaneckého klubu KSČM Miroslava Vostrá říká, že práva a povinnosti by měly platit pro všechny občany bez rozdílu. „Bohužel agresivita ve společnosti stoupá, a to zejména tam, kde je vyhrocená sociální situace. Příčina však není v barvě pleti," míní místopředsedkyně strany.

Čtěte také: Odvážní politici: Útok na Roma je rasismus, Rom s mačetou rasista není

Poslanec TOP 09 Daniel Korte považuje otázku, zda je obava lidí z Romů oprávněná, za trochu nesmyslnou. „Ti lidé buď mají nějakou špatnou zkušenost, pak je jejich obava oprávněná, nebo je to obava iracionální, jako třeba strach z pavouků, ale pak je zbytečné uvažovat o oprávněnosti či neoprávněnosti," uvedl Korte.

„V místech, kde vznikají sociální ghetta, jsou obavy oprávněné a bohužel opřené o vlastní zážitky tam žijících lidí," myslí si středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath.

čtěte také: Pojďte si bydlet s Cikány, vynadal senátor britským novinářům

„Občany chápu a nepředpokládám, že se za jejich obavou skrývá rasový podtext. Je to obyčejný strach a naštvanost na každého, kdo odmítá přizpůsobit své chování a způsob života pravidlům a normám a společnosti nic nevrací, jen si od ní bere," řekla redakci poslankyně ODS Jana Černochová.

Někde se bojíte projít

Poslanec ČSSD Adam Rykala se domnívá, že strach je oprávněný. „I já sám mám obavy projít některými problémovými lokalitami. Obávám se, že kvůli nečinnosti naší vlády se bude situace zhoršovat," vyjádřil znepokojení poslanec.

Čtěte také: Starosta Dubí: Romská rodina tu na dávkách brala 92 tisíc každý měsíc

Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka by měli mít lidé spíše obavy z vlády, která podle něho bez ohledu na etnický původ nechce a neumí řešit problém kriminálních živlů. „Jestli vláda neumí zajistit pořádek, bezpečí a vymahatelnost práva, pak je to nejlepší cesta pro volání po vládě pevné ruky, a tedy ohrožení demokracie," dodal šéf lidovců.

"Podle posledních událostí v některých oblastech jsou obavy občanů z Romů oprávněné. Ale asi méně než hlásají některá média," reagoval poslanec TOP 09 František Laudát.

„Obavy z Romů na místě nejsou. Obavy z občanů, které politici léta pozitivně diskriminovali, vzkazovali jim, že mají právo na vše a nepožadovali po nich žádné povinnosti, byly na místě vždy," uvedla předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková.

Právo chrání lumpy. Je to bordel

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba míní, že obavy jsou oprávněné jak kde a záleží, se kterými Romy. „Nerad bych byl označen za rasistu. Nato-že ze země, kde zbytek domorodců žije v rezervacích a ještě za mého života černoch nesměl sedět v autobuse v předu," narážel poslanec na to, že Spojené státy každoročně Českou republiku zařazují na seznam zemí porušujících lidská práva, a to právě kvůli romské komunitě.

K tématu: Slovenské Romy musíme živit jako sebe. Nařízení EU, říká Bobo

„Jinak chápu obavy všech slušných lidí z lumpů. Ti zde v Česku totiž mají plnou ochranu. Pro ně jsou jen práva a pro poctivé jenom povinnosti. To není demokracie, to je bordel. Omlouvám se za to slovo. Jiné není tak výstižné. Mně se to nelíbí. Vám snad ano? Tak sakra nemlčte," apeloval emotivně poslanec.

"Romů se nebojím. Odmalička jsem se s nimi potkával. Bojím se bílých bojovníků za romská práva, o která Romové nestojí," uvedl senátor KDU-ČSL Stanislav Juránek.

Nelze zavírat oči

"Jsou oblasti, kde existuje problém romské kriminality a kde je obava z Romů opodstatněná a vyšší než obecně v celé republice a kde je potřeba také hledat řešení. Není možné nad kriminalitou, zneužíváním sociálních dávek, ať už se jedná o kohokoli, neustále zavírat oči," říká poslanec Jaroslav Škárka.

Romů se zastal poslanec KSČM Miroslav Opálka. "Myslím, že pro serióznost by měl být učiněn i obdobný průzkum u Romů. Možná by dopadl ještě hůř. V každé krizové době se radikalizují různé skupiny. Dnes po internetu běhají protiromské cílené maily. Časo lživé, podněcují nenávist. Určitým kruhům tato atmosféra vyhovuje. Pokud nebude státní a veřejná správa rychle řešit sociální a pracovní problémy, bude se tento problém zauzlovat a strach i nenávist sílit. Z tohoto pohledu lze pokládat obavy za intuitivní," říká poslanec. 

Právě v Novém Boru začala vlna protestů proti kriminalitě Romů, která kulminovala na přelomu srpna a září. První rozbuškou byl útok trojice Romů, kteří s mačetami 7. srpna napadli osazenstvo hospody, o dva týdny později potom zhruba 20 Romů napadlo menší skupinu mladíků. Policie tento případ vyhodnotila jako rasistický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…