Číně ukazujeme i vlídnou tvář. Poslali jsme jim krtečka, žertuje Šídlo

12.09.2012 11:29

Aktuálně v Česku převládá pocit studu z výroků premiéra Petra Nečase (ODS) o škodlivosti dalajlamismu a podpoře Pussy Riot. Komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo připomíná, že Nečas se na jedné straně podbízí velkým mocnostem ale zároveň tvrdí, že obrana lidských práv je nadále prioritní pro českou zahraniční politiku.

Číně ukazujeme i vlídnou tvář. Poslali jsme jim krtečka, žertuje Šídlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Premiérův projev o škodlivosti dalajlamismu na český vývoz do Číny jako by vycházel z podkladů od Kanceláří prezidenta republiky, pražského arcibiskupství a čínské a ruské ambasády. Podle Šídla ale český export do Číny roste za poslední roky zhruba o třicet procent. A to i po setkání premiéra Jana Fischera s dalajlámou v Kramářově vile v roce 2009. Čínští diplomaté z toho byli údajně zcela nepříčetní.

Po 22 letech nezodpovědného dalajlamismu od nás Čína nekoupí ani hřebík

Tibetský duchovní vůdce navštívil Prahu poprvé v roce 1990 a poté se sem vrátil ještě několikrát. „Člověk by čekal, že po dvaadvaceti letech tak nezodpovědného dalajlamismu od nás Čína nekoupí ani hřebík, a ne zboží za jeden a tři čtvrtě miliardy dolarů za rok 2011,“ napsal Šídlo v HN.

Někteří ale přeci jen ukazují Číně vlídnou tvář. Například první dáma Livia Klausova a místopředseda Senátu Zdeněk Škromach přivezli v létě do Číny animovaného krtečka. V pozadí jednala PPF o vstupu své vlajkové lodi Home Credit na tamní trh.

Pussy Riot u nás nikdo neadoroval. Premiér by neměl pošlapávat ideály

Na české politické scéně snad nikdo neadoroval punkerky Pussy Riot, napsal Šídlo v Hospodářských novinách. Ministerstvo zahraničí se pouze připojilo k celosvětovému protestu proti dvouletému trestu. Ani Karel Schwarzenberg nehodnotil míru vkusu, jaký mělo vystoupení členek skupiny v katedrále Krista Spasitele.

Ostražitost vůči sílícímu sebevědomí Ruska ovšem k politice české pravice v posledních letech patřila. Naše země má navíc velkou historickou zkušenost s moskevskou představou demokracie. Neměl by kvůli tomu náš premiér vážit slova?

Skutečně musí Nečas ponižovat někdejší ideály kvůli spokojenosti „sponzorů klidného důchodu hlavy státu“?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…