Čínský deník odsuzuje masakr v Paříži. Západ by však prý měl změnit svůj postoj k odlišným kulturám a přestat s touto nespravedlností

09.01.2015 15:55

Středečnímu teroristickému útoku na redaktory satirického týdeníku Charlie Hebdo se věnuje i úvodník čínského deníku Global Times. Jeho autor míní, že svět se semkne jen v případě, že teroristé vraždí na Západě. Podobné útoky v Číně a Rusku prý nikoho nezajímají.

Čínský deník odsuzuje masakr v Paříži. Západ by však prý měl  změnit svůj postoj k odlišným kulturám a přestat s touto nespravedlností
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před francouzskou ambasádou v Praze se sešli lidé k uctění památky zavražděných karikaturistů z týdeníku Charlie Hebdo. Je suis Charlie!

Podle čínského deníku požaduje Západ po zbytku světa sounáležitost a jednoznačné odsouzení teroristických útoků na redaktory satirického týdeníku Charlie Hebdo. Když se ale podobná událost stane v Číně, politici i západní média se chovají poměrně odtažitě a pochybovačně. „I ve chvíli, když čínská vláda takový čin označí za akt terorismu, média na Západě vždy píší o tom, že jako teroristický útok to hodnotí pouze čínská vláda. Slovní spojení teroristický útok navíc západní novináři dávají do uvozovek. To Číňané vždy velmi rozčiluje," stěžuje si Global Times.

Čínská společnost musí dle čínského deníku učinit jasnou volbu. Buď se Číňané zachovají v duchu hesla oko za oko a budou na teroristické útoky v Paříži nazírat stejně přezíravě. „Anebo toto neobjektivní posuzování odmítnou a připojí se k celosvětovému truchlení. Je bez diskuze, že jsme si vybrali druhou variantu. Ostatně tak, jako tomu bylo vždy i v minulosti," konstatuje čínský deník a podotýká, že boj proti terorismu vyžaduje nejvyšší stupeň solidarity na mezinárodním poli. Neplatí to prý však v každé situaci. „Svět se sjednotí pouze tehdy, když proběhnou teroristické útoky na Západě. Pokud se obdobné neštěstí stane v Číně či Rusku, jde solidarita najednou stranou," kritizuje dvojí přístup čínské médium.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Čínský deník připouští, že vyostřená satira týdeníku Charlie Hebdo může jistou část muslimů urážet. Ani tak ovšem takový brutální útok bezpochyby nelze omluvit. „Téměř všechny teroristické útoky sledují stejné cíle. Lidé z celého světa by proto měli k terorismu zaujmout rozhodný odpor a podpořit své vlády v jeho potírání," tvrdí autor tohoto úvodníku. Za povšimnutí prý stojí i výroky mnoha západních vůdců a mainstreamovch médií o boji za svobodu slova. „Svoboda tisku je základním pilířem západních hodnot. Pokud ale některé kroky Západu popírají hodnoty jiných kultur, měli by se západní vůdci snažit tyto konflikty urovnávat a nikoli je naopak vyostřovat," poukazuje Global Times.

Problémem podle čínského deníku zůstává také skutečnost, že vzhledem k absolutní dominanci Západu nejsou nesouhlasné názory ostatních kultur ve světovém měřítku prakticky vůbec slyšet. „Je rovněž pravda, že některé islámské skupiny se cítí být karikaturami hluboce ponížené. Byť je svoboda tisku pro Západ alfou a omegou jeho systému, měl by zároveň respektovat pocity druhých. Pokud si ovšem Západ myslí, že globalizace znamená absolutní expanzi a vítězství jeho hodnot, potom bude nejspíš i v budoucnosti čelit mnoha dalším rozčarováním," upozorňuje Global Times.

„Jak už však bylo řečeno, nemáme v úmyslu nějakým způsobem omlouvat útoky v Paříži či snad přinášet argumenty pro použití násilí při řešení kulturních rozporů. Teroristické útoky jsou naprosto neomluvitelné. Zároveň bychom však měli vážit jisté citlivé prvky, jež jsou v pozadí těchto událostí. Odsouzení terorismu nemusí nutně znamenat halasnou podporu kontroverzním karikaturám. Je chvályhodné a obdivuhodně solidární, jak mainstreamová média po celém světě stojí za Charlie Hebdo. Nicméně i tak by prospělo, pokud by Západ napříště bral v úvahu pocity a postoje jiných kultur," radí v závěru Global Times.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …