Církvi nevracet. Stát konfiskoval její majetek, za to lidi nemohou, zuří Mach

08.07.2012 22:05

Svobodní nesouhlasí s finančním transferem ve prospěch církví. V rozhovoru ParlamentníchListů.cz to řekl předseda Strany svobodných občanů Petr Mach. Bylo by podle něj totiž nespravedlivé, kdyby církve konfiskovaný majetek dostaly a jiné firmy a spolky ne. Také penzijní reforma podle vzorce dnešního kabinetu je podle Macha špatná, neboť nové penzijní fondy se mají pouze stát novým odbytištěm pro státní dluhopisy.

Církvi nevracet. Stát konfiskoval její majetek, za to lidi nemohou, zuří Mach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Mach

Protože politické preference Strany svobodných občanů rostou - podle posledního průzkumu Factum Invenio by Svobodné volilo 4.2 procenta voličů – Svobodní nechtějí nic měnit na své politické filosofii.

„Budeme dál vytrvale hájit rušení úřadů, vyrovnané hospodaření státu a zmenšení státního rozpočtu a vystoupení z EU při zachování volného obchodu,“ shrnul předseda Svobodných Petr Mach v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Strana svobodných občanů vznikla v roce 2009 a podle Macha to bylo právě proto, že její členové neviděli široko daleko „žádný kloudný náznak rozumného řešení politicko-společenské situace v ČR“. 

„Proto nám nezbylo, než založit Stranu svobodných občanů. Současné parlamentní strany naši důvěru nemají a tak oslovujeme postupně voliče, abychom měli šanci do politicko-společenského vývoje mluvit sami. Máme pocit, že mnoho občanů, kteří věří v osobní odpovědnost, a kteří chtějí, aby státní moc byla zásadně omezená, není v současnosti v parlamentu vůbec zastoupeno,“ uvedl dále Mach.

Staré křivdy nelze napravovat novými

Jeho další odpovědi se pak stáčely k aktuálnímu politickému dění. Tak například příští týden se budou poslanci opětovně v dolní parlamentní komoře zabývat církevními restitucemi, proti nimž má zejména levice velké výhrady.

„Dnešní daňoví poplatníci nenesou vinu na tom, že stát v minulosti církvím sebral majetek. Svobodní nesouhlasí s finančním transferem ve prospěch církví a jsou pro jasnou odluku státu a církví. Staré křivdy nelze napravovat novými křivdami. Bylo by nespravedlivé, kdyby církve konfiskovaný majetek dostaly a jiné firmy a spolky ne,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz šéf Svobodných krátce na to, jak by si jeho strana představovala majetkové vyrovnání s církvemi.

Sociální reforma takto ne...

I když tato strana vznikla jako politický subjekt, který se hlásí k pravicové orientaci, Svobodní si rozhodně neberou servítky ani před otázkou, jak podle jejich soudu řeší vláda Petra Nečase sociální reformu.

„Za hlavní zlo z dílny ministra (práce a sociálních věcí) Jaromíra Drábka považuji tzv. penzijní reformu spočívající ve vytváření nových penzijních fondů, které se mají pouze stát novým odbytištěm pro státní dluhopisy. Zoufale potřebujeme zrušit většinu sociálních dávek a snížit lidem daně. To ale tato vláda nedělá,“ pronesl pak k tomu kriticky Mach.

Ať lidé klidně zakládají další nemocnice

V podobném duchu pak odpověděl i na další reformu týkající se zdravotnictví. Jeho postoj a postoj jeho strany k omezování činnosti nemocnic je totiž také negativní.

„Nemocnice musí ve vlastním zájmu hospodařit tak, aby měly od zákazníků a jejich pojišťoven dost peněz na svůj provoz. Je potřeba zrušit socialistický model, kdy skoro o všem ve zdravotnictví rozhoduje stát a kdy místo pojištění platíme daň, která se jen jmenuje pojištění. Klidně ať lidé zakládají další nemocnice, když dokážou péči poskytovat tak, že budou mít dost zákazníků,“ odvětil Mach.

Co se týče justice a nedávného odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila z postu, pak Mach tvrdí, že Pospíšil nedokázal napravit základní selhání justice.

Jde tady o nespravedlivý systém exekucí

„Ministr Pospíšil nedokázal napravit základní selhání justice, jakým je nespravedlivý systém exekucí, který dostává do bankrotů lidi kvůli malicherným dluhům a sype bezpracné zisky do kapes právníků. Systém státního zastupitelství je potřeba změnit tak, aby státní zástupci nesli odpovědnost jak za liknavost a nedotažení případů do konce, tak za horlivost a navrhování obžalob, které u soudu nakonec neobstojí,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Mach i k dotazu na případnou reformu státních zastupitelství v té podobě, jak ji chtěl provést odvolaný Pospíšil.

Co se týče prezentace strany ve veřejnoprávních médiích a médiích všeobecně, Mach zmínil, že by se měla zrušit státní televize a tzv. koncesionářské poplatky.

„Jsme rádi za každou zmínku o Svobodných v médiích. Námětem do budoucna je zrušení státní televize a tzv. koncesionářského poplatku neboli daně z televizoru. Ať se lidé dívají na soukromé televize, čtou soukromé noviny a sledují soukromé weby. Naštěstí existuje internet, stále více lidí sleduje nezávislé zdroje informací na webu a státní média mají stále menší význam,“ dodal.

Vystupovali proti přijetí Lisabonské smlouvy

O Straně svobodných občanů (Svobodní) je známo to, že dlouhodobě kritizuje Evropskou unii. V době procesu přijímání Lisabonské smlouvy pak Svobodní vystupovali proti jejímu přijetí. Strana se v zásadě hlásí k ekonomickému liberalismu a osobní svobodě. Vyznává svobodu volby bez ohledu na náboženské a společenské přesvědčení členů.

Svobodní prosazují vyrovnaný státní rozpočet a rovněž chtějí prosadit ústavní zákon o rozpočtové kázni, který by všem vládám dovoloval hospodařit s deficitním rozpočtem jen za mimořádných okolností. Vyrovnaného rozpočtu chtějí dosáhnout omezením na straně výdajů bez zvyšování daňové zátěže a to zeštihlováním státu, rušením zbytečných úřadů, rušením dotací, které označují za nespravedlivé a pokřivující volný trh, postupným omezováním sociálních dávek a rušením některých daní, jejichž výběr je dražší než vybrané prostředky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…