Co je to strečink? A věděli jste o něm, že…

26.01.2017 0:00

Protažení, strečink, uvolnění svalů – říkejte tomu, jak chcete, ale hlavně na to nezapomínejte J Strečink by neměl chybět po žádné fyzické aktivitě a sportu – naopak měl by se stát jeho neoddělitelnou součástí. Řekněme si proč.

Co je to strečink? A věděli jste o něm, že…
Foto: dodavatel TZ
Popisek: protažení

Mezi vlastnosti svalů patří síla, rychlost, výdrž a pružnost. Strečink slouží k tomu, aby všechny vlastnosti zůstaly zachovány a byly v rovnováze. Strečink vychází ze slova stretch – tedy protažení, natažení, napínání, rozpínání,… a přesně to potřebují naše svaly po sportovní námaze. Podpořit regeneraci a zabránit zbytečnému zranění umožní pouhých 10 minut věnovaných strečinku po aktivitě.

A jaká jsou pozitiva pravidelného strečinku?

Strečink udržuje a může zvyšovat pružnost svalů a hybnost kloubů a podporuje regeneraci svalů po námaze. Při strečinku a protahování svalů dochází k prodlužování svalu do funkční délky. Strečink Je základem pro prevenci zranění při sportovních aktivitách. Pomáhá nejen k fyzickému, ale i psychickému uvolnění.

Zahřátí před, protažení po

Před aktivitou nestrečujeme, ale je třeba svaly prohřát a aktivovat – ideálně prokroužením velkých kloubů, „poskakováním“ na místě, lehkým výklusem, případně dynamickým protahováním, kdy nejdete do maximálního protažení svalů. Strečink zařaďte po aktivitě, kdy jsou svaly zahřáté.

Nikdy:

  • neprotahujte ztuhlé a nezahřáté svaly
  • nechoďte přes bolest

Naopak:

  • protahujte pomalu a plynule
  • až ucítíte tah, zpomalte a protažení prodýchejte
  • každý pohyb několikrát opakujte, dopřejte si k protažení čas
  • při strečinku vytvářejte jemný tlak, který můžete rovnoměrně stupňovat

Co když to s fyzickou aktivitou přeženete?

Pokud už po tréninku cítíte namožení konkrétního místa, proveďte statické protažení konkrétní svalové skupiny. Se svalovou únavou vám pomůže bojovat například francovka ALPA nebo chladivá emulze ALPA s mentolem a bylinnými extrakty, která je vhodná pro uvolňující masáž po sportovní a fyzické námaze. Obsažená silice z jedle sibiřské a mentol napomáhají prokrvení pokožky, uvolnění a regeneraci svalů.

Můžete svým svalům tak dopřát jemnou automasáž. Při masáži b uďte citliví - masírujte zlehka a nikdy nechoďte přes bolest. Nikdy nemasírujte stažený sval a dbejte na to, aby masírované partie byly uvolněné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…