Co kamery neviděly: Zeman políbil ruku Lucii Bílé. Mezi novináři to hučelo

08.03.2013 11:52

Kdo očekával, že se dnes dopoledne na Pražském hradě stane něco zajímavého, nebyl rozhodně zklamán. Ještě předtím, než Miloš Zeman složil slib a stal se tak novým prezidentem České republiky, se totiž stalo něco nečekaného: hned u vchodu do Vladislavského sálu totiž Zeman políbil ruku Lucii Bílé. Mezi novináři to v tu chvíli hodně zašumělo.

Co kamery neviděly: Zeman políbil ruku Lucii Bílé. Mezi novináři to hučelo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman podepisuje prezidentský slib

Anketa

Kterého prezidenta ctíte nejvíce?

11%
5%
19%
8%
20%
37%
hlasovalo: 23633 lidí

Miloš Zeman ještě před tím, než složil prezidentský slib a stal se tak třetím českým prezidentem, překvapil. Při vstupu do Vladislavského sálu totiž políbil ruku zpěvačce Lucii Bílé. Okamžitě po tomto „aktu“ to nahlásil našemu webu reportér ParlamentníchListů.cz.

"Nebylo to domluvené. Vůbec jsem to nečekala, bylo to překvapení i pro mě," sdělila Zlatá slavice později serveru Tyden.cz.

Co ale dalšího a zajímavého se stalo na Hradě? Zeman totiž přísahal na speciální výtisk české ústavy, pak pronesl svůj projev spatra, v němž mimo jiné tak trochu více zaútočil na média a hlavně novináře.

Podle něj totiž novináři ve velkém vymývají mozky, upovídaní komentátoři pak dle jeho slov píší o všem možném a přitom nerozumí ničemu - v sále se na to ozval mohutný potlesk. „Mezi novináři to však místo toho mohutně zahučelo,“ zmínil k tomu reportér ParlamentníchListů.cz.

Protože byl v sále přítomen též předchozí prezident Václav Klaus, bylo by jistě zajímavé sledovat při těchto slovech hlavně jeho mimiku. Kamery České televize, které ale celou inauguraci přenášely v přímém přenosu, tvář Klause ovšem v tuto chvíli nezabíraly. Bývalá hlava státu se ale prý - podle informací ParlamentníchListů.cz - přece jen mírně pousmála.

„Ze stanoviště novinářů na konci sálu toho není moc vidět. Že by pomsta Hradu novinářům?" vysvětlil k tomu náš reportér, který tak reakce politiků mohl sledovat velmi málo. Spíše jej zaujalo, jak novináři komentují Zemanův projev, který přednesl spatra, a hlavně jeho chování.

„Mezi novináři si jeden začal dělat srandu, jakým perem asi Miloš Zeman podepisuje svůj slib,“ podotkl k tomu.

První slečna byla ve žlutém...

Z první řady sedadel v pozdně gotickém hradním sále prezidentský slib sledovala též Zemanova manželka Ivana a dcera Kateřina. První slečna byla oděná do černé pouzdrové sukně a žluté halenky, opásaná byla úzkým černým páskem, v rukách držela žluto bílé psaníčko. Na nohou měla černé lodičky na ultravysokém podpatku. První slečna navíc upoutala tím, že měla i zbrusu nový účes z polodlouhých vlasů moderně střižený do takzvané podkovy. První dáma měla na sobě pouzdrové černé šaty; její černé střevíčky ale měly podstatně menší podpatky.

Na inauguraci bylo pozváno na 626 hostů, někteří z nich se ale omluvili. Ti, co v sále byli, ale svým "gala"  slavnostním oblečením nijak výrazně nepřekvapili. Vidět byla na nich převážně barva černá, dámy pak často namísto lodiček volily kozačky. Ty se ovšem k předepsanému dress codu moc nehodí.

Nyní již bývalá první dáma Livie Klausová přišla do sálu v kožešinovém bolerku bílé barvy. Dagmar Havlová, vdova po úplně prvním českém prezidentovi Václavu Havlovi, volila tmavě modré šaty. Ramena si pak zahalila do černého plédu.

K příležitosti slavnostního slibu si Zeman na inauguraci oblékl na zakázku ušitý oblek z mírně lesklé látky, která byla utkána z vlny a hedvábí. Na nohou měl černé italské boty, sněhobílou košili s monogramem MZ a kravatu v národních barvách. Nechyběly mu ani stříbrné manžetové knoflíčky.

„Zemanova vázanka nebyla ideálním stylistickým počinem,“ napsala pak pro web blesk.cz stylistka a módní redaktorka Františka Čížková.

„Ivana Zemanová měla včera v Lánech na ceremoniálu u hrobu zakladatele Československa T.G. Masaryka dlouhý, nad kotníky sahající beztvarý plášť, jenž evidentně pochází z její skříně na sídlišti Stodůlky....Na dnešní inauguraci naštěstí oblékla jiný, mnohem patřičnější svrchník v pánském stylu v klasické délce pod kolena. Prkennou kabelku vyměnila za kultivované psaníčko a na nohy obula decentní lakové lodičky na nízkém podpatku. Bohužel tsunami černé včetně punčoch na pochvalu nebyla. Naopak doteky žluté jsou v případě dcery Kateřiny sympatické,“ uvedla kromě jiného také módní redaktorka Čížková.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS), která zahájila a také ukončila schůzi obou komor Parlamentu, kde jediným bodem pořadu byl slib prezidenta republiky, dress code dodržela tím, že si oblékla přes šaty orientálně laděné dlouhé sako protkávané zlatou nití.

Téměř všichni poslanci TOP 09 na slávu přišli v motýlcích. Podle informací ParlamentníchListů.cz to prý byla jejich „protestní“ dohoda, čímž chtěli dát najevo, kdo je jejich opravdovým prezidentem – tedy ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ten je totiž známý tím, že si také namísto kravaty do košile převážně uvazuje motýlek.

Jandák: Ať se vyřádí, vždyť i to je společenský oděv

Poslanec ČSSD Vítězslav Jandák pak v souvislosti s tím pro ParlamentníListy.cz řekl: „Ať jsou tady klidně poslanci z TOP 09 v motýlcích, o nic nejde! Vždyť jde o doplněk společenského oděvu. Jestli to ale mají na protest, je to jejich věc.“

Jinak pak vypadali příznivci Miloše Zemana. Ti se soustředili na prvním nádvoří a celou inauguraci sledovali na velkoplošných obrazovkách. „Byli tam viděni skalní příznivci Zemana se šálami kolem krku, s trikolorou a s obrázkem Zemana. Na nádvoří se jich sešlo asi 1500,“ informoval pak náš reportér ještě před začátkem slávy.

„V tiskovém středisku to vypadalo těsně před začátkem akce jako na lodi plné běženců. Hromada novinářů a zmatek,“ hlásil také ještě ráno z Hradu náš reportér.

Kníže klimbal a s Kalouskem se smál

Co ale také nebylo v televizi vidět? Například to, jak se ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg roztáhnul na své židli tak, že to vypadalo, jako by opět usnul - podle některých zpravodajských webů si ale prý skutečně na krátko zdřímnul.

„Když se kecají blbosti, spím,“ vysvětloval k tomu kdysi Schwarzenberg v jedné ze svých billboardových kampaní. Schwarzenberg je totiž známý tím, že si občas zdřímne i při jednáních Poslanecké sněmovny.

Ve Vladislavském sále pak ministr zahraničí seděl vedle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). A jak si mnozí novináři všimli, oba dva se náramně bavili. Dokonce Schwarzenberga někteří fotografové zvěčnili v momentu, kdy se spolu s Kalouskem nepokrytě smál při projevu Zemana. Co oba politiky tak rozesmálo? To dosud ani jeden z nich nevysvětlil. Ministři TOP 09 ale byli při tom dobře vidět, neboť členové kabinetu Petra Nečase, vedení Poslanecké sněmovny a Senátu - ti všichni seděli na vyvýšeném pódiu v čele sálu a to přímo za zády mluvícího Zemana.

Krátce po složení prezidentského slibu zahřmělo z nedalekého Petřína 21 dělových salv, v sále samotném zněla kromě jiných skladeb i česká hymna.

Na Hradě se podává "Zemanův" guláš

Pro vzácné hosty, politiky a také diplomaty se konala poté, tedy po inaugurační části, část uvolněnější, totiž slavnostní recepce, která je v oficiálním programu popisována jako "slavnostní oběd nového prezidenta s ústavními činiteli". „Novináři tam ale měli vstup zakázán,“ připomněl reportér našeho webu. ParlamentníListy.cz tedy pátraly, na čem si Zemanovi hosté pochutnávají. Jak ale záhy zjistily, není to nic jednoduchého.

„Já jsem si dal guláš a konverzuji hlavně s ostatními hosty,“ prozradil alespoň trošičku z uzavřené části hradní slavnosti ParlamentnímListům.cz komunistický místopředseda a poslanec Jiří Dolejš.

Čestného předsedu SPOZ Miloše Zemana do prezidentské funkce vynesla první přímá volba, v jejímž druhém kole nynější hlava státu porazila na konci ledna poměrem 55 ku 45 procentům hlasů vicepremiéra, ministra zahraničí a šéfa vládní TOP 09 Karla Schwarzenberga.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová, Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…