Co to ta Bradáčová provedla, naříká Radek John. Nadává i Kubicemu

24.04.2013 14:20

Generál Karel Randák, známý v poslední době především z Nadačního fondu proti korupci, pro ParlamentníListy.cz velmi ostře zkritizoval odstupujícího šéfa elitního protikorupčního útvaru ÚOKFK Tomáše Martince. O reakci jsme požádali bývalého ministra vnitra Radka Johna, za jehož působení se Martinec do čela protikorupčních detektivů dostal. John Martince vždy hájil a tak tomu bylo i nyní.

Co to ta Bradáčová provedla, naříká Radek John. Nadává i Kubicemu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny mělo poklidný charakter. Chvíli se jen řešila politická prostituce strany LIDEM

„Protikorupční fond označil za divnou organizaci, která své informace získává nelegálním způsobem, na základě nepodložených informací. Řediteli fondu, který ho požádal o vysvětlení, tvrdil, že má informace od svých lidí, že jsem se pokoušel získávat informace ze spisů jeho útvaru. Což samozřejmě není pravda. Když jsem se to dozvěděl, telefonoval jsem mu a měl jsem s ním poměrně ostrý konflikt, protože to stále tvrdil, i když já vím, že to je úplný nesmysl,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz generál Randák.

„Už když pracoval jako náměstek na finanční policii, to jsem byl ještě ve státní službě, šly o něm nejrůznější informace, že není úplně nezávislý, že se snaží vyhovět politikům. A z analýzy jeho chování se dá usuzovat, že není úplně nezávislý policista. A na tom si já trvám,“ dodal někdejší zpravodajec a nynější protikorupční aktivista.

Bývalý ministr vnitra Radek John, za jehož působení se Martinec do čela elitního protikorupčního útvaru dostal, se však domnívá, že Randákův úsudek ovlivňují osobní traumata. „Vyšetřování proti němu vedené, byť je naprosto absurdní, tak ovlivňuje jeho soudy,“ hledá příčiny Randákova odsudku poslanec.

Sám prý má s Martincem úplně jinou zkušenost. Zná jej již z doby, kdy působil jako policista na Vysočině a vždy působil velmi dobrým dojmem. „Podle mých informací byl zcela bez poskvrnky,“ konstatuje exministr vnitra.

„Randák proti němu neuvedl žádná konkréta. Já jsem naopak měl informace, že to je člověk, který je schopen nastartovat vyšetřování padni komu padni, a že bude vyšetřovat bez ohledu na to, jaké má zločinec politické krytí,“ říká John. „A on to prokázal. Vždyť vyšetřoval podezření, týkající se vlastně všech parlamentních stran,“ říká.

Randákova obvinění vůči Martincovi jsou podle něj nepodložená a bez jakýchkoliv důkazů. „Ta obvinění proti Martincovi nejsou opřená o vůbec žádná fakta. Já ta fakta znám a ta svědčí pro Martince a vedení protikorupční police. Bylo to poprvé, kdy se protikorupční policie odvážila obviňovat zkorumpované politiky z vládní koalice, což se předtím nepodařilo nikomu. Pod Martincem se začala vyšetřovat kauza CASA, byl obviněn velký sponzor ODS, byl obviněn bývalý ministr zdravotnictví z ODS,“ vypočítává. „To znamená, že policie se konečně nadechla a vyšetřuje nezávisle,“ odmítá Randákovy úvahy o Martincově politické angažovanosti.

O kvalitách odstupujícího šéfa protikorupční kriminálky prý jednoznačně mluví čísla. „Tady se vystřídalo mnoho šéfů protikorupční policie a Martinec z nich má nejlepší výsledky. Včetně toho, že se mu podařilo zdvihnout výnosy z odhalení trestné činnosti o 340 procent. On zachránil státnímu rozpočtu mnoho miliard,“ zdůrazňuje John.

S tím Rathem je to naprostá pomluva

Podle Randáka se Martincova náklonnost k politickým špičkám mohla projevit například při vyšetřování středočeského hejtmana Davida Ratha. V tomto případě se věc podařilo dovést do konce díky tomu, že vyšetřující policisté věc zatajili před svými nadřízenými, mezi kterými byl nejvyšší právě Martinec.

„Celý případ se podařilo dotáhnout k obvinění právě proto, že vyšetřování bylo utajeno před Martincem. Jeho podřízení neřekli řediteli protikorupční policie, že na tom dělají, protože měli obavu, že by se tyto informace dostaly ven. Už to byl signál, aby se nad tím někdo zamyslel, ale nestalo se nic,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Randák.

Podle Johna je však prý něco takového nesmysl. Martinec podle něj sdílel názor, že policisté by měli být co nejvíce nezávislí a do vyšetřování by nezasahoval. „To je naprostá pomluva,“ říká na Randákovo nařčení John. Podle něj naopak Martinec a Věci veřejné usilovali o to, aby vyšetřující policejní týmy byly co nejvíce nezávislé.

Musí to vyšetřit sněmovní komise, policie už podléhá ODS

Spor plukovníka Martince s vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou, který byl příčinou jeho odchodu, byl podle Randáka zásadním obviněním ze zásahů do vyšetřování, kterých se Martinec a jeho lidé měli dopouštět. Podle Johna však žalobkyně Bradáčová nepředložila vůbec žádný důkaz a celé její tvrzení je velmi pochybné.

„Musí se to vyšetřit, protože jestli Bradáčová neměla v ruce nic, tak zničila nejlepšího šéfa protikorupční policie, co jsme kdy měli,“ rozčiluje se John. „A to je strašný výsledek a proto musíme zjistit, o co tam mezi nimi šlo,“ dodává. Jenže z vyšetřování GIBS nebo protikorupční policie se podle něj nejspíš nedozvíme vůbec nic, protože obě policejní složky už podléhají ODS.

„Tohle ale nevyšetří policejní inspekce, která řeší drobnosti a na tohle nestačí, ani GIBS, která je zcela pod vlivem ODS, která chtěla již dlouhou dobu Martince zničit. Myslím si, že by měla být zřízena parlamentní komise, která by vyšetřila, co je na těch obviněních pravdy,“ žádá poslanec.

V nezbytnosti vyšetření obvinění od Bradáčové se s ním shoduje i Randák. „Teď je nejdůležitější důsledně vyšetřit, jestli se skutečně na Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality vytvářela nějaká kauza proti vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové. Pokud se případ nedošetří, zůstane nejasný. Všichni by se měli soustředit na to, jestli na obvinění, které vznesla Bradáčová, bylo něco pravdy. Jediným výsledkem by neměla být rezignace šéfa protikorupční policie,“ myslí si generál.

Podle Johna se však v celém sporu jednalo spíše o záminku, která posloužila k odstranění nebezpečného policisty. „ODS dlouhodobě chtěla Martince odstranit, ale nevěděla, jak to udělat, protože Martinec měl nejlepší výsledky. Koalice teď využila této záminky a Martinec byl vytlačen. Bojím se, že cílem je dosadit tam opět člověka, který bude hlásit, co se vyšetřuje, “ říká pochmurně John.

„Jména ještě nepadají, ale jistě to bude člověk pod kontrolou ODS, tak jako celé policejní prezidium je za Červíčka pod kontrolou ODS,“ obává se čestný předseda Věcí veřejných.

Kubice nic nedělá, nikoho se nezastane

V pondělí uplynuly dva roky od chvíle, kdy Radka Johna ve funkci ministra vnitra vystřídal Jan Kubice. ParlamentníListy.cz se tedy bývalé hlavy vnitra zeptaly rovněž na hodnocení jeho nástupce.

„Ministr Kubice se za prvé zásadně nezastává svých lidí, za druhé dělá minimum, aby minimum zkazil a za třetí zničil jediného policejního prezidenta, který byl vybrán ve veřejné soutěži, a na jeho místo pustil člověka závislého na ODS,“ vypočítává bilanci svého nástupce John.

Na ilustraci dodal i konkrétní příklad: „Když se ve vládě dělaly škrty, tak jsem prosadil, že od roku 2012 se rozpočet vnitra každý rok zvýší o půl miliardy. Ministr Kubice místo toho dopustil, že se ten rozpočet stále snižuje a policie je na tom hůř a hůř,“ uzavřel Radek John.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…