Co udělal Fischer pro tuto zem? Klaus chce Zemana na Hrad. A Jakl?

29.05.2012 22:37

POLITOLOGOVÉ Václav Klaus deklaroval u příležitosti oslav konce druhé světové války podporu v boji o hrad svému bývalému souputníkovi Miloši Zemanovi, a dlouho očekávaná mediální spekulace se tak nakonec vyplnila. Otázkou, zda se jedná o příslovečný polibek smrti či o Zemanovy bonusové preference ParlamentníListy.cz konfrontovaly politology.

Co udělal Fischer pro tuto zem? Klaus chce Zemana na Hrad. A Jakl?
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Václav Klaus přednášel na Žofínském fóru

Václav Klaus na adresu čestného předsedy SPOZ pronesl tato pochvalná slova. „Miloše Zemana považuji za významnou osobnost české politiky, s čímž jsem se nikdy netajil. Jeho prezidentkou kandidaturu považuji za logické vyústění jeho politické i životní dráhy. O prezidentskou kandidaturu by se podle mého názoru měli ucházet lidé kteří pro naši zemi něco vykonali. Miloš Zeman mezi ně patří," uvedl.  Zemana prezidentova podpora potěšila. "Beru to jako vyjádření sympatií. Pro mě je důležitá podpora výrazných osobností a prezident Klaus bezesporu výraznou osobností je," odpověděl.

Ve vyjádření Klausovy náklonnosti tedy ostrouhal současný prezidentův tajemník Ladislav Jakl, který by se rád o křeslo ucházel. S prázdnou ale odešla, byť trochu nečekaně, také bývalá Klausova poradkyně z dob jeho sněmovního předsednictví Jana Bobošíková, která v současnosti úpěnlivě shání padesát tisíc podpisů.

Je to proti Fischerovi

Podle Pavla Hynčicy z katedry politologie Univerzity Jana Evangelisty Purkyněho Klausova deklarace Zemanovi spíše pomůže.  „Může počítat s tím, že postoj Václava Klause zvedne jeho preference u (středo)pravicových voličů, přesněji té části elektorátu, která Václava Klause dosud vnímá jako pozitivní autoritu (část ODS, Suverenita, Strana svobodných občanů),“ analyzuje Hynčica.

Tato skutečnost podle něj může nabýt na významu zejména ve druhém kole v případě, že do něj Zeman postoupí s Janem Fischerem. „Fischer  bude pro část pravicových voličů problematický z několika důvodů mimo jiné kvůli bývalému členství v KSČ a kvůli celkově nejasným politickým názorům,“ soudí politolog.

Klausovou mediální subvencí se prý nedá ani očekávat odliv Zemanových sympatizantů z řad levice, přičemž i zde bude podle Hynčicy jako faktor hrát slabost protikandidátů.

„Švejnar je váhavý, Dienstbier toho zatím moc nedokázal, oba jsou pak příliš liberální pro značnou část levicových voličů, zejména KSČM, ale i ČSSD,“ nastínil Hynčica možný scénář rozhodování.

Infobox

Prezident Klaus jmenoval Petra Fialu ministrem školství

tři cesty

Podle zákona je ke kandidatuře potřeba sehnat podporu dvaceti poslanců, deseti senátorů nebo nashromáždění 50 tisíc podpisů. Prezident je volen dvoukolově, většinovým systémem, kdy do druhého kola postupují dva kandidáti s největším počtem hlasů z kola prvního.

Stejného názoru je také Pavel Kopecký, také podle něj nejde o žádný polibek smrti, ale o výhodu. „Dosavadní levicové voliče Zemana to neodradí a může mu to přinést hlasy z tábora věrných Klausových, příznivců, ať již v ODS nebo mimo ni,“ shoduje se Hynčicou. Kopecký se ovšem pozastavil nikoli nad dopadem podpory, ale nad její deklarací, která podle něj není vůbec překvapivá.

"Expředseda ČSSD sice sociální demokracii fakticky vytvořil (jeho předchůdce, emigrantský profesor Horák, dvakrát obratným praktikem nebyl), ale pravým socdemokratem nebyl nikdy. Na rozdíl třeba od Vladimíra Špidly. Původně se vyhlašoval liberálem, do ČSSD vstoupil, neboť měla záhy volit předsedu. Takže od Klause ho nedělí žádné světelné roky,“ hodnotí Kopecký.

Klaus zakládá tradici

Opatrný  v hodnocení je Karel B Müller z VŠE. Podle něj je velmi těžké odhadnout, zda Klausova podpora Zemanovy znamená stimul nebo právě příslovečný polibek smrti. „ Která tendence nakonec převládne, těžko říci, ačkoli já mám preferenci jasnou. Zeman i Klaus jsou sice názoroví a minulí političtí protivníci, ale osobnostně jsou z podobného těsta. S jistou nadsázkou lze konstatovat, že prezidentství Miloše Zemana by v jistém smyslu mohlo být pokračováním stylu prezidentství Václava Klause, který se rozhodl založit tradici extravagantních a veřejnost polarizujících prezidentů. Šampion bonmotů má pro takový styl podstatně větší dispozice, než pro styl civilního, slušného a sjednocujícího prezidentství,“ hodnotí Müller.

Přestože má Zeman zajištěnou případnou podporu dostatečného množství deseti senátorů, volí ve svém tažení kostrbatější "lidovou" cestu a shání potřebných padesát tisíc podpisů. Jejich stávající počet SPOZ, která Zemanovi vede kampaň, ovšem důsledně tají.

Předsednictvo dokonce přijalo usnesení, že se strana až do doby, kdy bude naplněn potřebný limit, nesmí k počtu podpisů vyjadřovat. „No já to rozhodně neprozradím, můžu vám jen říct, že jsem spokojen s každodenním nárůstem a pevně doufám, že k poslednímu červnu oznámíme kýženou metu,“ uvedl v pondělí pro ParlamentníListy.cz předseda strany Vratislav Mynář. 



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…