Co všechno musíte zvládnout ještě před porodem

22.05.2015 0:00

Mateřství je nejkrásnějším, avšak také nejnáročnějším obdobím v životě každé ženy. Je to práce na plný úvazek – bez nároku na ohodnocení a s minimem oddychu a osobního volna. Co všechno musíte podniknout ještě předtím, než se jednou provždy stanete matkou?

Co všechno musíte zvládnout ještě před porodem
Foto: shutter
Popisek: těhotenství

Neznamená to, že už nikdy nebudete mít nárok na vlastní život. Hlídání si můžete zařídit vždy, pokud máte to štěstí a jste obklopena vždy připravenými babičkami a ochotnými kamarádkami. Nicméně matka jste vy, a tak počítejte s tím, že v prvních týdnech a měsících se váš svět otočí vzhůru nohama a miminko začne postupně okupovat každý centimetr vašeho osobního prostoru a každou minutu vašeho času

Jsou věci, kterých byste si měla během těhotenství užívat nejvíce, abyste pak do této zodpovědné role vplula odpočatá a v dobré psychické pohodě. Jiné věci je dobré udělat proto, abyste ušetřila nervy. Ty by později mohly nastat v případě, že byste na něco zapomněla nebo se nedostatečně připravila.

Odpočinek všeho druhu

Možná jste už na slovo odpočinek alergická – poslední týdny před narozením potomka se obvykle nesnesitelně vlečou a euforie z toho, že nemusíte chodit do zaměstnání a máte spoustu volného času, už také opadla. Nemusíte se jen povalovat v posteli. Když bude hezké počasí, choďte ven na procházky. Vedete si seznam knížek, které si rozhodně jednou musíte přečíst? Právě teď je nejlepší doba na to si z něj něco odškrtat. Ideálně když čtení propojíte s předchozím – vždyť co může být lepší, než si za krásného počasí číst knížku na hezkém místě v parku nebo přírodě a nic nemuset?

Nepodceňujte spánek

Dbejte na důkladný spánkový režim, protože potom, co miminko opustí vaše bříško, se právě spánek stane nedostatkovým zbožím číslo jedna, za které budete ochotna platit zlatem.

Udělejte si zkrášlovací den

Vyhlaste jeden celý den dnem péčí o sebe a svou krásu. Dojděte si na těhotenskou masáž, ke kadeřnici, na kosmetiku nebo nehty, kupte si tu krásnou kabelku, po které už druhý měsíc mlsně pokukujete, a vše zakončete pořádným obědem nebo večeří. Jíst přece musíte za dva!

Užijte si dámský večer

Snažte se také co nejvíce času trávit s kamarádkami a užívat si klábosení, vysedávání na kafíčkách, nákupy a jiné oblíbené aktivity. Absolutní nutností je uspořádat alespoň jednou babský večer, kdy se všechny sjedete k jedné z vás, připravíte pár chlebíčků, jednohubek, kýbl zmrzliny a rozjedete třeba maraton filmových hitů nebo tradiční pyžamovou párty.

Těhotenská péče a výhody

Spousta z nás bere zdravotní pojištění jako něco, co se platí povinně a není třeba se o to dále zajímat. Zdravotní pojišťovny však kromě zdravotní péče nabízejí řadu zajímavých programů a výhod. A je velká škoda, že toho většina lidí aktivně nevyužívá. Zapátrejte na webových stránkách, co vám za daného stavu může vaše pojišťovna nabídnout, případně neváhejte přejít k té, která vás bude v mateřství podporovat nejvíce.

„Dlouho jsem přemýšlela, jak si dobu před porodem co nejvíce zpříjemnit a zároveň ji využit k něčemu užitečnému,“ říká dvaatřicetiletá maminka Monika. „Nakonec jsem od kamarádek dostala doporučení na jeden skvělý předporodní kurz, který mi teoreticky i prakticky hodně pomohl s přípravou na mateřské povinnosti. Navíc jsem na něj uplatnila příspěvek od zdravotní pojišťovny v hodnotě 800 Kč, a tak mě to finančně moc nebolelo,“ pokračuje dál novopečená maminka, vedená u Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR. Ta nabízí mimo jiné mnoho dalších možností, na co lze příspěvek využít (speciální vyšetření, účast otce u porodu či epidurální analgesii).

Zaopatřete vše potřebné

Myslete také na to, co všechno bude miminko po narození potřebovat, a vše pečlivě připravte. Zařízení dětského pokojíčku, vanička, autosedačka, kočárek… Je dobré si tyto věci ohmatat a zjistit, jak fungují, aby vás v rozhodující chvíli nepřekvapily. Zvláště věci, které je třeba skládat a kompletovat, si oťukejte předem. Navařte si také dostatečné zásoby jídla předem a uložte je do mrazáku.

Štěstí přeje připraveným, proto důkladnou přípravu nepodceňte ani vy – pro svoje dobro i dobro vašeho miminka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …