Copak jsme ve válce, je zhnusen Šťastný. Heger chce odepsat malé děti

05.04.2011 21:34

Nápad ministra zdravotnictví Leoše Hegera otevřít debatu o péči o předčasně narozené děti znervózňuje odbornou veřejnost. Čeští neonatologové jsou v zásadě proti stanovení hranice, za kterou se již děti z předčasných porodů zachraňovat nemají, někteří poslanci-odborníci ale konstatují, že debatu nejen o využití inkubátorů, ale celkově o udržování při životě bez naděje na zlepšení je třeba vést a oceňují ministrovu odvahu dané téma otevřít.

Copak jsme ve válce, je zhnusen Šťastný. Heger chce odepsat malé děti

Ministr Heger o prenatální péči hovořil v pondělí v ČT. "Problém je, že jestliže medicína jde níž a snaží se zachraňovat ještě méně zralé děti, tak někdy některého toho novorozence zachrání, ale je to velmi náhodná záležitost. Je to nejenom strašně drahé, ale ty děti jsou do života hrozně poškozené," podotkl ministr na veřejnoprávním zpravodajském kanálu.

Psali jsme:
Heger u Jílkové: Půjdu po korupci, i kdyby mi to zlomilo vaz

Nedonošené neznamená postižené

Péče o děti, které mají vzhledem k předčasnému porodu jen malou šanci na zdravý vývoj, je totiž přinejmenším drahá a v důsledku znamená v některých případech take péči o budoucí postižené.

"To není jenom odborné rozhodnutí, ale i rozhodnutí etické, které když je uděláno špatně, tak může způsobit strašné tragédie a velké utrácení peněz. Ty potom chybí pro některé stavy, které je možné léčit efektivněji a účinněji a mít z toho zdravější populaci," míní Heger.

Podle předních českých neonatologů však dnes mají šanci na zdravý vývoj i děti narozené před kritickou hranicí 24 týdnů s vahou menší než 500 gramů. Celoživotní postižení pak má pouze 10-15 procent z nich. Děti narozené okolo 24. týdne těhotenství pak přežijí přibližně v 65 procentech, Hegerův argument o nutné následné péči o postižené děti tak prý ztrácí na důležitosti.

Proč šetřit na špičkovém oboru, ptá se šéf ČLK

"Ano, jde o závažný etický problém. Jenže medicína je tu od toho, aby se snažila pomoci každému. Je neoddiskutovatelné, že čím nižší váha a dřívější termín, tím menší je nadějě na zdravý vývoj, jenže i toto je relativní," řekl ParlamentnímListům.cz šéf ČLK Milan Kubek.

Konkrétně česká neonatologie totiž patří mezi světovou špičku. "Lékař nikdy nemůže říci, že toto dítě nebudeme zachraňovat, protože je možnost celoživotního postižení kvůli tomu, že se narodilo před nějakým pevným termínem 24 týdnů. My se naopak musíme pokusit o záchranu všech protože naděje na zdravý vývoj je velmi vysoká," míní Kubek.

Hegera naopak podporuje sociálnědemokratický člen sněmovního zdravotnického výboru Jiří Koskuba. "Toto je velmi citlivé téma, ale zcela otevřeně říkám, že odborná veřejnost by se neměla bránit i debatě o takto citlivých tématech. Oceňuji, že pan ministr Heger má odvahu toto téma vůbec otevřít," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Dále čtěte:
Od novorozence bych neodešel, říká Svoboda. Jiní ale ano

Šťastný: Nejsme přeci ve válce, pane ministře

Jeho nadšení ale nesdílí kolega Boris Šťastný z ODS. "Nenacházíme se ve druhé ani ve třetí světové válce a já osobně jsem jako lékař i politik přesvědčen, že naší povinností je zachovat tuto péči a peníze na ní se snažit najít," vzkázal poslanec Hegerovi.

KDU-ČSL v této souvislosti také vyzvala ministra Hegera, aby i v této záležitosti pečlivě naslouchal odborným stanoviskům Etické komise MZd pod vedením doc. Petra Hacha. „Doc. Hach upozorňuje, že u novorozenců narozených po 22. týdnu nelze předvídat, zda a v jakém stupni budou postiženi. Statistiky nicméně uvádějí, že 85-90 % takto zachráněných dětí přežívá bez celoživotních následků. I to je jeden z důvodů, proč je pro nás hranice 24. týdne pro resuscitaci nedonošených dětí nepřijatelná. Začínat reformu zdravotnictví tím, že ušetříme na lékařských postupech, které zachraňují životy malých dětí, je skandální," uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Sledovali jsme TÉMA Exodus lékařů
Tři milióny zabitých, nevinných dětí. Lidovci pochod přímo nepodpoří

Foto: Hans Štembera

reklama

autor: Petr Mašek, Ondřej Vaněk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…