Další odhalení v kauze Opencard. Radní za vším vidí starou partu

11.03.2013 12:31

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu vyšetřuje okolnosti smlouvy, kterou v dubnu 2012 uzavřelo město Praha s firmou Haguess. Informuje o tom server Česká pozice.

Další odhalení v kauze Opencard. Radní za vším vidí starou partu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Akce nevyvolala nějaký větší zájem, turistů před pražským magistrátem bylo o poznání více

Kontrakt se týká údržby a správy softwaru pro systém Opencard. V dubnu roku 2012 Rada pražského zastupitelstva rozhodla, že společnost Haguess dostane zakázku na zajištění základní a rozšířené podpory programového vybavení Servisního kartového centra, jehož prostřednictvím jsou poskytovány služby držitelům karet Opencard. Problém je, že vše proběhlo v jednacím řízení bez uveřejnění, píše Česká pozice.

Druhým kritizovaným problémem je cena zakázky. Původní servisní smlouva byla s toutéž firmou uzavřená v roce 2006 a její hodnota na čtyři roky činila zhruba 18 milionů korun. Dle nové smlouvy z roku 2012 dosahuje cena za základní podporu přibližně 2,4 milionu korun měsíčně (tedy za dva roky zhruba 57 milionů).

V každém případě Rada hlavního města měla podle České pozice při schvalování dne 3. dubna 2012 k dispozici posudek advokátní kanceláře Abbot Legal, který říká, že „uvedená veřejná zakázka je zadávána v souladu se Zákonem o veřejných zakázkách.“

Policie ovšem obdržela trestní oznámení na radní hlavního města. Dle oznámení radní postupovali v rozporu se Zákonem o zadávání veřejných zakázek, jelikož zakázka byla zadána v režimu jednacího řízení bez uveřejnění, ačkoliv důvod pro zadání v tomto režimu prý dán nebyl. Dle oznamovatele radní spáchali trestný čin porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Dále je v trestním oznámení napadena cena zakázky, píše ve svém článku Česká pozice.

Česká pozice o kauze hovořila s radní pro informatiku Evou Vorlíčkovou (TOP 09), do jejíž gesce problematika Opencard spadá. Ta údajně vidí situaci jinak. „Pokud se vyšetřováním zjistí významné porušení zákona, může se podle uvedených právních posudků týkat jen bývalého vedení města v čele s primátorem Pavlem Bémem,“ tvrdí Vorlíčková a odkazuje na právní posudek, který poskytla poradenská společnost SUB S.A.

Radní Vorlíčková dále České pozici řekla: „Dělá to na mě dojem, že jde o politický boj staré party. Snažím se o nové, pro Prahu a její občany výhodnější dlouhodobé řešení.“ Dále podotýká: „V průběhu složitých jednání s Haguessem se mi podařilo snížit cenu o 11 procent u základní podpory a o pět procent u rozšířené podpory. Jsem si jista, že vyšetřování prokáže správnost a nutnost postupu současné Rady, bez něhož by došlo k nenapravitelným škodám.“

Jak vyplývá z dokumentů, které má Česká pozice k dispozici, se policie případem zabývá na základě trestního oznámení, které směřuje proti členům nynější Rady pražského zastupitelstva. Členové Rady již prý byli na policii podat vysvětlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…