Další zvěsti o pádu Nečase. Tihle ho prý mohou nahradit

11.10.2012 4:42

Blíží se kongres ODS, který se má konat od 2. do 4. listopadu v Brně a v souvislosti s tím se objevují nové spekulace, kdo by případně mohl nahradit Petra Nečase v čele ODS, případně v čele vlády.

Další zvěsti o pádu Nečase. Tihle ho prý mohou nahradit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Je nutné zdůraznit, že se jedná o nepotvrzené spekulace, ale podle jedné z nich by Petra Nečase mohl v určitém případě nahradit tandem Pavel Blažek – Martin Kuba (předseda – první místopředseda).

Podle informací ParlamentníchListů.cz Kuba neusiluje o to, aby se stal předsedou ODS či premiérem, ale do vedení strany namířeno má. I oficiálně říká, že na předsedu ODS kandidovat nechce, i když k současnému vedení strany výhrady má.

Kuba, ani Blažek nejsou nepřáteli Klause

Potenciálním kandidátem na předsedu strany by se dle spekulací mohl stát Pavel Blažek. Redakce ParlamentníchListů.cz ho požádala, aby se k této spekulaci vyjádřil, avšak na dotaz nereagoval.

Každopádně prý platí, že Blažek i Kuba mají poměrně dobré vztahy s prezidentem Václavem Klausem, zatímco Petr Nečas již patrně s nějakou podporou prezidenta moc počítat nemůže. Podle informací ParlamentníchListů.cz totiž Nečas nedávno označil Klause za největšího nepřítele ODS.

Na druhou stranu redakce nezaregistrovala byť náznak informace, že by Martin Kuba, Pavel Blažek či sám prezident Václav Klaus byli v jakémkoli spojení s takzvanými rebely. Pokud se příběhy rebelů na straně jedné a možné změny ve vedení na straně druhé odehrávají, tak zatím paralelně. Nemusí být ale vyloučeno, že se oba příběhy protnou.

Kuba i Blažek jsou schopní vyjednávači

Každopádně Kuba a Blažek prý spolu vycházejí dobře. Kuba je neformálním „tajemníkem“ schůzí šéfů regionů a umí vyjednávat podporu napříč stranou a je v ODS dobře vnímán i jako ministr průmyslu. Kuba i Blažek jsou schopní vyjednávači.

V případě, že by opravdu tandem Blažek-Kuba vznikl, měl by za sebou jihočeský a především silný jihomoravský region. Otázkou by byl i moravskoslezský region, který je v poměrně pevné alianci s jihomoravskou ODS.

Blažek i Kuba by mohli získat i podporu významné části pražské ODS. Přidat by se mohla případně i část středočeské ODS či ODS v Ústeckém kraji.

Říkat cokoli před výsledkem voleb je předčasné

Na druhou stranu převažují hlasy, že mluvit o změně ve vedení ODS či vlády je teď naprosto předčasné a rozhodnou vskutku až krajské volby, respektive to, zda se ODS podaří v regionech podílet se na krajských koalicích.

Pokud by byla ODS ve velké části regionů v opozici, postavení Petra Nečase by to nepomohlo. Čili je předčasné i říkat, že by již nyní existovala nějaká pevně strukturovaná protinečasovská koalice. Hlavní aktéři spíše vyčkávají a nikdo příliš neodkrývá karty.

„Neporcujme medvěda předčasně. Počkejme, jak dopadnou krajské volby a vznik koalic na krajích. To nejspíš rozhodne,“ řekl redakci vysoce postavený člen ODS. A hádankou je též, jak se zachová plzeňská ODS a Jiří Pospíšil, kterého Nečas odvolal.

Stejně tak se hovoří o tom, že je pravděpodobnější, že takzvaní rebelové daňový balíček nepodpoří, čímž by padla vláda. Nicméně i pro jejich taktiku bude patrně velmi klíčový výsledek krajských voleb.

Co na to TOP 09?

Pokud by vláda padla, tak se mluví o tom, že by nová vláda vznikla víceméně na současném půdorysu koalice s premiérem z ODS, případně ještě s podporou či účastí Věcí veřejných.

Má to ale velký háček v tom, že první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek avizoval, že by TOP 09 v koalici bez premiéra Petra Nečase nebyla a byla by pak pro konání předčasných voleb. Je potom otázkou, zda by do rizika předčasných voleb za současných poměrně nízkých preferencí TOP 09 šel a zda by pro to našel podporu mezi poslanci strany, neboť řada z nich by přišla pravděpodobně o své křeslo. Navíc pokud je pravda, že se objevují dezintegrační tendence mezi TOP 09 a Starosty a nezávislými.

Podle informací redakce by jistě určitým aktérům nevadil pád vlády Petra Nečase, ale rozhodně by si nepřáli předčasné volby současně s prezidentskými. Existují i obavy, že by mohla být zpochybněna prezidentská volba a republika by tak byla víceméně bez vlády i prezidenta a nebyl by zde nikdo, kdo by jmenoval nového premiéra standardní cestou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…