Daniel Raus: Daně podle Ibn Chaldúna

09.07.2012 12:05

Kde jsou ty časy, kdy se k nám jezdilo nakupovat z okolních států? Dnes je situace opačná. Kdo bydlí blízko hranic, nakupuje u sousedů, včetně Rakouska nebo Německa, kde je mnoho věcí levnějších a k tomu ještě kvalitnějších. Podepisuje se na tom řada faktorů, mezi něž patří především daně. Ministerstvo financí v tomto týdnu oznámilo, že zvýšená daň z přidané hodnoty nepřinese zdaleka tolik peněz, kolik čekalo.

Daniel Raus: Daně podle Ibn Chaldúna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Na počátku říše byly daně nízké a výnosy z nich vysoké. Na konci říše byly daně vysoké a výnosy z nich nízké.“ Tuto větu napsal ve 14. století arabský historik Ibn Chaldún. Vystihl dokonale mechanismus, který se k daním váže. Jejich zvyšování totiž vůbec nemusí znamenat přínos do státní kasy. Dějiny jsou plné důkazů, že je tomu spíše naopak.   

Důkazem přispěla nově i Česká republika. Od začátku roku máme vyšší daň z přidané hodnoty, což znamená, že stát si odkusuje větší sousto ze všeho, co v této zemi koupíme. Ministr financí čekal větší tok peněz do státní kasy, ale div se světe, stal se pravý opak.   

Větu Ibn Chaldúna si oblíbil kdysi americký prezident Ronald Reagan. Uvedl ji ve svých Pamětech, a také v kritice pozdější Clintonovy administrativy. Tvrdil, že tak jako středověcí alchimisté se snažili udělat z běžného kovu zlato, dnešní alchimista doufá v dosažení růstu zvýšením daní.   

Žijeme v časech globalizace. Svět se proměnil v tržiště, kde mezi sebou nesoutěží jenom firmy, ale celé státy. Máte-li hodně peněz, můžete investovat v Evropě, Asii nebo Americe během několika vteřin. A v malém středoveropském prostoru může dokonce i řidič kamionu projet Česko bez toho, aby si tady koupil naftu, protože ve všech okolních zemích je levnější. Což je další důkaz, že vyšší cena může znamenat menší zisk.   

To nejdůležitější je ale morální rozměr daní. Existují totiž daně etické a neetické. A existují vlády, jež mají důvěru, stejně jako vlády, jež důvěru nemají. Stali jsme se zemí, kde se striktně zdaňují knihy, ale zcela benevolentně se posuzuje cena vojenských letadel. Zemí, kde se na invalidech šetří každá koruna, ale v projektu elektronických zdravotních knížek mizí doslova miliardy. Zemí, kde už se nerozkrádají pouze domácí, ale i evropské peníze.   

Kdyby středověký historik Ibn Chaldún hodnotil Českou republiku v roce 2012, nejspíš by napsal, že tohle všechno asi nemůže dobře skončit.   

V takovém případě by s ním na vlnách Radiožurnálu vřele souhlasil Daniel Raus.

Komentář zazněl v pořadu Křesťanský týdenník na ČRo 1 Radiožurnálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…