Děláte ostudu celé zemi. Už běžte, nadávají Nečasovým lidem aktivisté

07.07.2013 16:58

Protestní organizace Holešovská výzva i ProAlt kritizovaly Nečasovu vládu po celou dobu jejich působení. Proto jsou jejich liberečtí představitelé rádi, že končí. „Vláda se zachovala neslušně, a taky tak skončila. Boží mlýny zafungovaly,“ konstatuje Oldřich Jeníček z Holešovské výzvy.

Děláte ostudu celé zemi. Už běžte, nadávají Nečasovým lidem aktivisté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér v demisi Petr Nečas se zdraví s kolegy

Jeho kolegyně z ProAltu Štěpánka Klímková má však pocity smíšené. „Je dobře, že asociální vláda končí, ale z té úřednické nadšená nejsem. Nejlepším řešením jsou předčasné volby,“ tvrdí.

Prezident učinil nejlepší možný krok

V minulosti Miloše Zemana kritizoval, nyní ho za jeho kroky chválí. „Jmenování vlády Jiřího Rusnoka je ten nejlepší krok, který prezident mohl udělat. Současná vláda musí odejít,“ říká pro ParlamentníListy.cz Oldřich Jeníček, představitel Holešovské výzvy z Liberce.

Kdyby měli kousek cti v tele, odstoupí všichni sami

Jeníček je znechucený vládní garniturou. „Dělají ostudu celé naší zemi. Jejich skandály jsou tak velké, že by byla slušnost, kdyby se sami od sebe sebrali a odešli,“ myslí si.

Přeje si, aby Rusnokova vláda vedla zemi až do řádných parlamentních voleb. „Předčasné volby stojí zbytečně peníze, které v době krize nemáme. Navíc nás zase zatížily nedávné povodně,“ míní. „Věřím panu Rusnokovi, je to podle mě odborník. Myslím, že jeho vláda bude fungovat mnohem lépe než současná,“ domnívá se.

Boží mlýny zafungovaly

Jako problematickou vidí Jeníček už samotný vznik vlády po parlamentních volbách v roce 2010, které těsně vyhrála ČSSD. „Vítězná strana nedostala ani jeden pokus na sestavení vlády. Nově vzniklá vláda se chovala neslušně, a také tak skončila. Boží mlýny zafungovaly,“ sděluje Oldřich Jeníček z Liberce.

Jsem pro předčasné volby

Proti Nečasově vládě několikrát protestovala i Štěpánka Klímková z libereckého ProAltu. „Jsem teď rozpolcená. Na jedné straně jsem ráda, že tato vláda končí. Z úřednické vlády ale nejsem nadšená. Nejlepší by byly co nejrychlejší předčasné volby,“ vysvětluje.

O Nečasově vládě si myslí, že byla asociální. „Jejich reformy byly pro společnost spíše deformy. Zároveň se mi samozřejmě nelíbily korupční záležitosti kolem této vlády,“ objasňuje ParlamentnímListům.cz.

Zeman se chová mazaně

„Trošku mě mrzí, že tato vláda nepadla před rokem v době masivních demonstrací,“ povzdechla si. „Nemyslím si ale, že řešení prezidenta Zemana s úřednickou vládou je pro tuto zemi nejlepším východiskem. Spíše je to od něj mazaný krok, aby posílila jeho Strana práv občanů,“ domnívá se.

Úřednická vláda se podle ní může ve svých funkcích zakonzervovat na delší dobu. „Nebude mít pravděpodobně podporu sněmovny. Obávám se určité stagnace. I když je pravda, že horší než teď to snad býti nemůže,“ míní.

Volby vyhraje ČSSD. Asi utvoří koalici s Topkou

Klímková v současné situaci preferuje předčasné volby. „Předpokládám, že příští volby vyhraje ČSSD. Nejpravděpodobnější podle mě je, že udělají koalici s Topkou. Vzájemně se mohou hlídat a korigovat, aby příliš neuhýbaly doleva či doprava. A když to nebude fungovat, tak nás čekají znovu předčasné volby,“ přemýšlí.

V delším časovém horizontu si přeje, aby se vytvořila nová politická alternativa. Vzešlá třeba na základě projektu Rekonstrukce státu, která by spojila slušné, rozumné a schopné lidi – pravicové i levicové. „Vedli by vzájemně konstruktivní dialog a dokázali se dohodnout. Šlo by jim především o obnovu státu. Podle mě je překonané dělit politiku na pravici a levici. Je třeba najít nějakou rozumnou střední cestu,“ uzavírá Štěpánka Klímková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…