Demonstrace proti restitucím: Hejno krkavců se sneslo na tuto zemi

06.07.2012 10:25

UVNITŘ FOTOGALERIE V pátek přišlo protestovat proti vrácení majetku církvím několik desítek lidí. Jejich společným heslem byla slova: "Kdyby Hus ještě žil, Duka by ho upálil."

Demonstrace proti restitucím: Hejno krkavců se sneslo na tuto zemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti církevním restitucím na Václavském náměstí

Pod Svatým Václavem instalovali organizátoři stánky s vysvětlujícími materiály pro veřejnost a na místě vznikla i "realitní církevní kancelář", která přítomným hříšníkům prodává papežské odpustky. ParlamentníListy.cz měly na místě svého reportéra.

Ten popsal, že nad hlavami demonstrantů vlálo několik českých vlajek a transparentů s hesly: "Nerozkrádejte, nerozdávejte, odstupte", "Stydím se za vládu a prezidenta a chci jejich demisi", "Pryč s Klausem a vládou" nebo "Kalouskův božský tunel".

Akci zahájil Jindřich Kopta, který ve svém projevu použil citát Jana Husa.

"Tak jako hejno krkavců snesli se na tuto zemi, aby vyklovali každé zrnko zlata a stříbra. Nemají slitování. Jejich srdce zjedovatěla touhou po bohatství, se vším kupčí, všechno prodávají," bouřil z tribuny.

Benda je zloděj, neslo se Václavákem

S ústředním projevem vystoupila na demonstraci také spisovatelka Lenka Procházková, která vyzvala Horní komoru parlamentu, aby na prezidenta Václava Klause podala trestní oznámení za vlastizradu.

"Mluvit dnes o zločinech církve a o inkvizičních popravách  je považováno za demagogii," řekla Procházková. "V Rathově případu šlo o sedm milionů. U Parkanové jde o více než šest set padesát milionů. Ale církevní restituce jsou pácháním škody v řádech miliard a státní zástupci mlčí," uvedla spisovatelka.  V reakci na její slova skandovali demonstranti heslo "Benda je zloděj".

Církve najmou myslivce ze sukovicemi

Ke shromážděným lidem promluvil i myslivec v penzi Jan Bouček. Ve svém prosloslovu varoval, že církve budou z lesů vyhánět občany.

"My jsme zvyklí chodit do lesa na jahody a na houby. Církve ale vždy přístup do lesa lidem zakazovala. Za každým stromem stál hajný ze sukovicí a  honil lidi z lesa," řekl Bouček. Dodal, že v okamžiku, kdy se církvím začne majetek vracet, přihlásí se ze svými nároky i ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

Církev se stala dalším ČEZem

Jako poslední řečník vystoupil levicový aktivista a exkomunikovaný kněz Ivan O. Štampach. Podle jeho slov křesťanské sbory od státu peníze nežádají. "Katolická církev se v mých očich chystá býti firmou úrovně ČEZu a zosobňuje se s antiktikristovskou teorií o moci a úspěchu," podotkl Štampach.   

SLEDUJEME téma: Miliardy pro církve

Mezi demontranty se objevila i komunistická poslankyně Marie Semelová známá svými jedovatými projevy v Poslanecké sněmovně. Tentokrát si však pouze prohlédla stánky s materiály a po krátké době odešla.

Lidé pod Svatým Václavem podepisovali petici za referendum o majetkovému vyrovnání státu s církvemi, ale i za přijetí zákona o obecném referendu.

Církevní restituce - velké jablko sváru

Oč v protestu jde? Vládní návrh zákona vychází z dohody tří vládních stran se 17 českými církvemi a náboženskými společnostmi. Stát má podle jeho znění vyplatit církvím od roku 2013 za třicet let 59 miliard korun. Návrh přihlíží i k inflaci. Částka by tak celkově mohla být ve výši 79 až 96 miliardy.
 
Církve také mají získat zpět 56 procent svého původního majetku, který jim odcizil komunistický režim. Vyrovnání má současně ukončit  financování církví státem. Období, které bude předcházet úplné odluce církví od státního rozpočtu, má podle dohodnutých předpokladů začít v roce 2013 a má trvat 17 let. 
 
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský, bob

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…