Demonstranti blokovali Senát. Vzpomněl jsem na Marxe, řekl Štětina

12.11.2010 9:42

Dvě desítky příznivců iniciativy ProAlt blokovaly ráno vstupy do sídla Senátu. Protestovali tak proti tomu, aby Senát v předvolební složení projednával vládní úsporné zákony.

Demonstranti blokovali Senát. Vzpomněl jsem na Marxe, řekl Štětina

Policisté vstupy uvolnili až kolem 09:00, kdy předseda Senátu Přemysl Sobotka ohlásil odklad začátku schůze o čtvrthodinu tak, aby se senátoři mohli do jednacího sálu dostat a plnit svou roli. „To, co se odehrává, není v rámci demokracie přijatelné," uvedl Sobotka později už v jednacím sále.  „Musím upozornit na to, že je již vstup do Senátu volně umožněn," řekl pak o dvacet minut později.

Demonstranti vstupy z Valdštejnské ulice blokovali tím, že stáli vedle sebe a drželi transparent s nápisem: "Neústavní schůze!!! Nespravedlivé škrty". Mnozí příchozí tak museli Valdštejnský palác obcházet a najít volný vchod. "Vy se ještě k řeči dostanete, ale nás nikdo neposlouchá," řekl místopředsedovi Senátu Petru Pithartovi jeden z demonstrantů.

Až po zásahu policie, která demonstranty vytlačila, se do sídla horní komory mohli dostat kromě pěších senátorů také ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) nebo senátorka ODS a exministryně zdravotnictví Daniela Filipiová, která se pohybuje pomocí invalidního vozíku.

OBRAZEM Demonstranti blokovali Senát

Štětina: Třídní boj nás neustále obklopuje

Když se senátoři konečně dostali k projedávání porgramu schůze, tak padala poměrně zábavná slova. Senátor Jaromír Štětina (BEZPP) například uvedl, že si vzpomněl na komunistického vůdce Karla Marxe.

"Napsal krátké dílko, které je dnes považováno především komunisty za to nejdůležitější, co napsal. Jmenuje se to Komunistický manifest. V něm vytýčil dva způsoby třídního boje: obereme nejprve bohaté o jejich prostředky. Druhý způsob třídního boje zní: svých cílů můžeme dosáhnout jen násilím. Já jsem si na ten Komunistický manifest vzpomněl dnes, když proti mně bylo použito hrubé fyzické násilí, když jsem chtěl vstoupit do Senátu, a když slyším naše kolegy ze sociální demokracie, že chtějí prosazovat princip nucené solidarity. Myslím si, že třídní boj u nás neustále pokračuje,"  řekl Štětina.

Předseda vlády přece není začátečník?

Senátor Petr Pithart (KDU-ČSL) zmínil, že vládní koalice měla dost času na to, aby zákony schvalovala v normálním režimu. Vyzval, aby senátoři zákony vlády neschvalovali ve stavu legislativní nouze. Lidovci prý rozhodně nezvednou pro program schůze ruku. „Demokracie se začíná vyprazdňovat, když se z vlády většiny, korigované ochranou menšin a právy jednotlivce, stává pouhá vláda většiny. Ještě nějaký čas to vypadá, že se vlastně nic neděje. A pak se náhle setmí a lidé se nestačí divit," uvedl Pithart mimo jiné.

K Pithartovi se přidal i senátor z ČSSD Petr Vícha. „Předseda vlády a pan ministr Kalousek a další, to přece nejsou žádní začátečníci, kteří by neznali, jak probíhá legislativní proces," podotkl například Vícha. 

Senátoři po úvodních dohadech následně program schůze schválili a také rozhodli, že úsporné zákony budou posuzovat ještě dnes v režimu zrychleného jednání, jak o to požádala vláda. 

Během pátku by tak senátoři měli rozhodnout, zda schodek státního rozpočtu v příštím roce zůstane na 135 miliardách. K tomu totiž musí horní komora parlamentu schválit čtveřici úsporných zákonů, což by mělo státní kase ušetřit zhruba 40 miliard korun. Jedná se o snížení státní podpory stavebního spoření, škrty v některých sociálních dávkách, snížení příspěvku politickým stranám a takzvanou povodňovou stokorunu.

Vládní koalice se rozhodla škrty prosadit do 13. listopadu, kdy končí mandát "starých senátorů" a využít převahu, o kterou přijde. V podzimních volbách totiž zvítězila ČSSD a až noví senátoři složí slib, bude mít v horní komoře absolutní většinu.


Související:
Levicový Senát? Proč ne, míní politologové
B. Sobotka: Není důvod k legislativní nouzi. Kalousek by měl odstoupit

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …