Deník spekuluje: Spojí se kauzy Tatra, CASA a Pandur do jednoho případu?

10.10.2012 8:06

Vyšetřovatelé se v těchto dnech zabývají hned třemi podezřelými zakázkami v působnosti Ministerstva obrany. Kauzy Tatra, CASA i Pandur kulminovaly v době, kdy resort ovládala tehdejší ministryně Vlasta Parkanová (TOP 09) pod dohledem premiéra Mirka Topolánka (ODS). Podaří se rozkrytím těchto tří kauz odhalit i celý korupční systém na Ministerstvu obrany, o němž se už dlouho spekuluje?

Deník spekuluje: Spojí se kauzy Tatra, CASA a Pandur do jednoho případu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Podezřelé armádní zakázky z časů vlády premiéra Mirka Topolánka. To je společný jmenovatel hned tří případů z poslední doby, které kriminalisté řeší. Pomohlo by k rozkrytí možného korupčního systému na obraně spojení těchto tří kauz do jedné? Otázku si klade středeční MF Dnes.

Shoduje se období i aktéři jednotlivých případů

„Ke spojování případů musí být zákonné důvody. Domnívám se, že policisté i žalobci pracují na případech dobře,“ říká k případům šéfka vrchního zastupitelství v Praze Lenka Bradáčová.

Podle některých detektivů by ke spojení mohlo dojít, i když se tak zatím nestalo, neboť všechny tři kauzy pochází ze stejné doby a figurují v nich tytéž osoby. Lobbista Marek Dalík napojený na premiéra Mirka Topolánka, Martin Barták - někdejší náměstek ministryně a pozdější ministr obrany a exministryně obrany Vlasta Parkanová.

Nejméně dva případy pak propojuje i osoba českého zbrojaře Michala Smrže, který jednal jak s představiteli firmy Steyer o Pandurech, tak s představiteli Tatry o možných úplatcích. Sluší se dodat, že zbrojař to jednoznačně odmítá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…