Deregulace nájmů je pro seniory noční můrou. Mohou skončit na ulici

26.08.2011 8:05

Roste počet starších lidí, kteří na zaplacení nájemného nemají. Do domovů důchodců se často nedostanou, protože tam je příliš mnoho zájemců a čekací doby se protáhnou na několik let, příliš vstřícné nejsou ani domy s pečovatelskou službou. Menších bytů, kam by se mohli senioři přestěhovat, také není dostatek. Řadě lidí proto hrozí, že skončí na ulici.

Deregulace nájmů je pro seniory noční můrou. Mohou skončit na ulici

V Praze a dalších velkých městech ČR dojde k deregulaci nájemného až od prvního ledna 2013, ale důchodci jsou už teď zděšení. Někteří nemají peníze ani na to regulované nájemné a musí si přivydělávat. V neřešitelných situacích se však ocitají i osamělí rodiče s dětmi. Zprávu přinášejí dnešní Lidové noviny (LN).

Pracovali celý život a nikdy nepřestanou

„Aktuálně je ohroženo několik tisíc důchodců v Praze a stovky v Brně, ... Ohroženi jsou především ti, kteří žijí v příliš velkých bytech. Seniorů žijících osaměle ve větších bytech je (v Praze) asi sedem tisíc " říká předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes. Za pravdu mu dává Ondřej Šuhaj z centra sociálních služeb Bohuslava Bureše, které spadá pod armádu spásy ČR. Mezi bezdomovci se prý stále častěji objevují starší lidé, kteří neuplatili nemalé nájemné.

Příkladem za všechny je případ seniorky z Prahy 10, která pobírá důchod jedenáct tisíc korun a na nájemném platí 6600 bez energií a poplatků. Aby to zvládla, musí pracovat. Chtěla si zažádat o místo v domě s pečovatelskou službou, ale aby se tam dostal, musí alespoň rok předtím platit za pečovatelské služby. Ty sice vůbec nepotřebuje a představuje to pro ní jen další finanční zátěž, ale jiné řešení nevidí.

„Je to prostředek k tomu, abychom zabránili protekci a zneužívání," brání zavedené postupy mluvčí městské části, která dům s pečovatelskou službou zřizuje.


Související:

Vrchní senior doráží Drábkovy karty: Pokus o porušení lidských práv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…