Dienstbier nadával na Zemana... A teď přichází velmi tvrdá odveta

06.02.2013 14:36

Nad posledními slovy místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera vůči prezidentu Zemanovi a jeho SPOZ někteří oranžoví spolustraníci kroutí hlavami. Dienstbier totiž v rozhovoru pro ČT potvrdil své přesvědčení, že SPOZ je jen lobbistická skupina kolem Miroslava Šloufa a kolem samotného Zemana se pohybuje mafie. A z ČSSD se ozývá: Dienstbier neunesl porážku, chová se dětinsky či jako profesionální disident a měl by kritizovat spíše vládu než Zemana.

Dienstbier nadával na Zemana... A teď přichází velmi tvrdá odveta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pojďte se s námi podívat do zákulisí před prezidentskou superdebatou

Anketa

Dělá Jiří Dienstbier dobře, když ostře kritizuje Zemana?

23%
77%
hlasovalo: 3386 lidí

Každičkým svým novým prohlášením dává místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier najevo, že se zřejmě ještě nevyrovnal s porážkou v souboji o prezidentský post. Dienstbier totiž nejenom že se stále více a více naváží do Zemanovy strany SPOZ, ale leží mu v žaludku i sám Miloš Zeman. Podle něj totiž stojí za Zemanem mafiánské struktury.

„Já bych na tomto svém názoru nic neměnil,“ uvedl pak Dienstbier dnes v ranním rozhovoru pro Českou televizi. „Není to strana, je to lobbistická struktura kolem Miroslava Šloufa. Je to spolek fandů Miloše Zemana,“ řekl pak pro televizi ještě Dienstbier, podle něhož mluvit o spolupráci mezi ČSSD a SPOZ je předčasné, neboť není jasné, zda vůbec bude v parlamentu.

Že by se však po volbách mohla právě SPOZ nabízet ČSSD jako přirozený koaliční partner, o tom však nechce Dienstbier ani slyšet, přestože poslední průzkumy dávající této Zemanově straně slušné šance. Podle Dienstbiera jsou ale tyto průzkumy pochybné.

„Viděl jsem průzkum seriózní agentury, kde měli marginální zastoupení. A pak jsem viděl průzkum agentury Factum, která vždycky nadržovala zemanovcům, a před krajskými volbami tvrdila, že se dostanou do všech zastupitelstev, a nakonec se dostali do dvou. Takže na jejich průzkumy se dívám s nadhledem,“ odrážel Dienstbier pro televizi volební šance zemanovců.

Na to ale krátce poté překvapeně reagovali pro ParlamentníListy.cz první místopředseda SPOZ Zdeněk Štengl, a pak i místopředsedové ČSSD Marie Benešová a Zdeněk Škromach.

Místopředseda zemanovců: Neuspěl a teď vyje na Měsíc!

„Možná jsme byli soupeřem ČSSD, teď jsme však přirozeným partnerem. Já ale nemůžu za to, že pan Dienstbier neuspěl ve volbách a teď má vztek a vylívá si zlost. Kdyby ale byla SPOZ tak bezvýznamná strana, jak říká, tak bych se na jeho místě jí tak nezabýval, nevyl bych na měsíc! Jenže ono mu to asi leží v hlavě a má s tím osobní a duševní problém. Asi cítí nebezpečí z naší strany,“ řekl Štengl.

Podle něj partnerství s ČSSD nyní funguje velmi dobře například v Pardubickém kraji. „S ´oranžovým´ hejtmanem Martinem Netolickým tam je excelentní spolupráce. Je tak vidět, že to je o lidech, kteří buď chtějí, nebo nechtějí spolupracovat,“ pokáral Štengl Dienstbiera.

„Asi má s námi nějaký velký problém, ale přesvědčí ho až lidé ve volbách a pište si, že u nich sedm až deset procent, možná i výš, budeme mít,“ dodal Štengl s připomenutím, že v sociální demokracii jsou možná i „komunikativnější“ osoby a tak právě s Dienstbierem nemá zájem se potkat u jednoho jednacího stolu.

Škromach: Vždyť pro nás může být koaličním partnerem...

„Já myslím, že je zbytečné napadat malé strany, které jednou pro nás mohou být koaličním partnerem, což už dnes v některých krajích je. Našimi hlavními politickými soupeři je TOP 09 a ODS a právě vůči nim bychom se měli vyhraňovat,“ poznamenal vcelku nekonfliktně místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

„Já ale nechci nějak pejorativně hodnotit Jiřího Dienstbiera, neboť bych se dostal do pozice, jako je on, kdy před volbami napadal všechny kandidáty kolem sebe. Chci přes sjezdem hlavně prezentovat svou práci a nezabývat se personálními záležitostmi jednotlivých funkcionářů,“ zmínil Škromach a na otázku, že si Dienstbier věří i v tom, že na volebním sjezdu ČSSD bude opětovně zvolen místopředsedou, se jen pousmál.

„Je jeho věcí, co říká před sjezdem, já jej nechci nijak hodnotit,“ dodal Škromach.

Asi neumí unést porážku

Sociálně demokratická místopředsedkyně Marie Benešová pak na dotazy kolem posledních slov Dienstbiera jen pokrčila rameny. „Co vám na to mám říci? Je to prostě Jiří Dienstbier! Jsou to jeho slova, mne to ale nepřekvapuje, protože se už ostře vymezoval v kampani proti Miloši Zemanovi. Tím taky u mne hodně ztratil na bodech. Od něj to nebylo pěkné, nebylo to kultivované, postavil kampaň právě na tom vymezování a je to od něj takové trochu dětinské. Já nevím, jestli neunesl porážku, nebo co... O tom můžeme jen diskutovat, ale už je to ohraná deska,“ řekla Benešová.

„Pokud on (Dienstbier) Zemana nemá rád, tak proč bych měla přijímat jeho filozofii, že já ho ráda nebudu mít také? Já se s Milošem Zemanem znám dlouhá léta, komunikovali jsme spolu vždy dobře. Když k němu mám výhrady, tak mu to vždy řeknu na férovku,“ uvedla.

Na slova Dienstbiera o tom, že SPOZ nemůže být nikdy pro ČSSD koaliční partner, pak také pouze povzdychla. „Kdybychom to takto prosazovali, že pro nás není nikdo partner, tak se taky může stát, že budeme osamoceni a že nenajdeme do budoucna žádného koaličního partnera. Proto není dobré se takto vymezovat. Samozřejmě je dobré sledovat, jak se SPOZ chová, jaké lidi tam má, ale vyhlašovat, že nevěřím průzkumům? Jsou to prostě průzkumy, a je třeba s nimi podle toho zacházet,“ dodala Benešová.

On jen bojuje a bojuje a bojuje

Poslance ČSSD Jaroslava Foldynu, o němž je známo, že měl vždy blízko k Miloši Zemanovi, pak slova Dienstbiera přímo podráždila.

„Teď není důležité jeden druhého špinit. Teď je důležité porazit tuto vládu. To je úkol sociální demokracie a měl by to být i úkol místopředsedy ČSSD Dienstbiera, který by si to měl uvědomit. Já se obávám, že jeho postoje poškozují jak sociální demokracii, tak náš cíl: svrhnout tuto vládu a nastolit tady nějaký pořádek a přiměřený sociální smír,“ pronesl Foldyna pro ParlamentníListy.cz.

„My nejsme přece žádní protivníci SPOZ! Vůbec tak nechápu Jiřího Dienstbiera, proč se takto vyjadřuje. Já si nemyslím, že teď je důležité, aby se sociální demokracie nějak zásadně vyjadřovala ke straně SPOZ a naopak. Teď je zásadní se vyjadřovat k tomu, co se v této zemi odehrává a jakým způsobem je tato země pustošena a jaké máme řešení problémů,“ uvedl dále Foldyna rozhořčeně.

„To je nesmysl, to je nesmysl!“ zareagoval pak na připomenutí Dienstbierových slov o tom, že Zeman vnesl do voleb jen nenávist a nacionalismus.

„On mi připadá jako profesionální disident. Chtěl by jen bourat a bourat a bourat a neustále bojovat. Je třeba ale postavit alternativu a dát lidem naději, že se v této zemi může něco pozitivního odehrát a pro ně pozitivně změnit. Tohle není pro mne žádná politika. Pro mne by bylo důležitější, kdyby Dienstbier třeba předložil návrhy na změnu u exekutorů, což je parketa, v níž ho jako právníka soc. dem. rozhodně neslyším,“ dodal pak důrazně Foldyna, podle něhož tak zdaleka nemá jisté Dienstbier to, že na volebním sjezdu ČSSD obhájí post místopředsedy.

„Říká se ´věř a víra tvá tě uzdraví´. Myslím, že to je od něj jej taková proklamace. O tom ale rozhodnou delegáti sjezdu. On můj hlas nemá,“ uzavřel sociálně demokratický poslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…