Divoký Sever je možné změnit na krásné Polabí, říká Bursík

20.04.2010 7:26

ROZHOVOR Expředseda zelených Martin Bursík zahájil minulý týden kampaň v Ústeckém kraji. Přesto mu poslední průzkum agentury SC&C nevyšel a do Otázek Václava Moravce se v živé debatě s nejúspěšnějími lídry v regionu neutká. Jaké jsou ale podle něho nejzávěžnější témata kraje, se pokusily zjistit ParlamentníListy.cz.

Divoký Sever je možné změnit na krásné Polabí, říká Bursík

Na autě, s nímž navštěvujete mítinky na Ústecku, se usmívá řada dětí, před nimi usměvavá tvář Martina Bursíka. To trochu připomíná kampaň ČSSD s Jiřím Paroubkem, to byl záměr?

Tak trochu ano, je to jistá parodie, ale my především potřebujeme říci, že to jsou naše děti. Jsou to děti kandidátů Strany zelených, já tam mám také dceru, Přemek Rabas tam má tři syny, Džamila Stehlíková tam má syna. My jsme tu zdejší kampaň postavili na skutečnosti, že v těchto volbách se rozhoduje o tom, v čem tato generace dětí bude žít. Kdyby se skutečně podařilo ČSSD, ODS a komunistům prolomit těžební limity a rozhodnout, že se bude těžit dalších sedm set milionů tun uhlí, tak to určí životní prostředí nejméně celé jedné generace.

Jak to nyní vypadá se zdravím dětí na Ústecku?

Podle výzkumu Ústavu experimentální medicíny Akademie věd, který tu probíhá nepřetržitě třicet let, se ukazuje, že děti se rodí s vrozenými vadami imunity, je tu nitroděložní růstová retardace, kdy se rodí děti s nižší porodní hmotností, ty děti jsou více náchylné zánětům dýchacích cest. Je tu i cukrovka nebo nižší krevní tlak. Jinými slovy, promítá se to už i do genetické výbavy lidí, a to je velmi vážné.

Za to mohou jenom doly?

Původcem je jemný polétavý prach z povrchových dolů, elektráren, dopravy a také z lokálního topení uhlím. My proto přicházíme s programem změnit ten profil kraje, vyvázat ho ze závislosti na uhlí a ukázat, že je možné dát tady lidem jiné možnosti zaměstnání. Jsou to zelené technologie, přivedení zahraničních investorů...

...a rekultivace krajiny.

Tady ta možnost je omezená, nejvíce tu udělá sama příroda. Stačí krajinu lehce vymodelovat a nechat to na přírodě.

Je takovou správnou rekultivací třeba obří rekreační vodní plocha u Litvínova?

Ne. Uhelné firmy čerpají významné prostředky na rekultivaci, ale tyto prostředky rozhodně nejsou čerpány účelně. Staví z toho třeba parkoviště u golfového hřiště a podobné areály. Vůbec ten způsob rekultivace, kdy se tu sází stromky v řádkách, naprosto nedává smysl. To jsem kritizoval už jako ministr na svých výjezdech. Když se to nechá přirozené progresi s drobnými zásahy, tak je to mnohem efektivnější a hlavně levnější. Nebo se tu dají pěstovat energetické plodiny. K tomu jezeru - tam třeba nejsou zdroje vody, které by ho dokázaly zásobovat.

Ekologická situace je ale jen jedním z problémů Ústecka, dalším je velká nezaměstnanost. Na to se zaměří hlavně vaší soupeři, především Jiří Paroubek. Co nabízíte jako řešení sociální situace vy, zelení?

To souvisí jedno s druhým. Nejde to bez vyvázání kraje z těžby uhlí. Tady je velká strukturální nezaměstnanost, 14,3 procenta. Konkurenti dělají jednu fatální chybu. Tvrdí, že prolomení limitů těžby vytvoří pracovní místa, že tím budou řešit problém nezaměstnanosti. Ale právě vazba na hornictví tu ten problém způsobila. Když se privatizovala Mostecká uhelná, bylo tu 16 tisíc horníků, teď jich je čtvrtina a ty stavy dále klesají. Dnes se dočtete v novinách, že Czech Coal má problémy s odbytem uhlí z Dolu československé Armády, protože tu panuje obchodní válka. Řešením tedy není prodloužit stávající stav, musíme tu vytvořit trvalá a stálá pracovní místa v perspektivních oborech.

To ale musíte přilákat do kraje investory. Jak to chtějí zelení udělat?

K tomu je právě potřebné změnit ekonomický profil, nebo chcete-li, image kraje. Zatím působí na investory jako místo s vysokou prašností a mírou znečištění. Navíc je tu strašně nízká vzdělanost. K tomu se řadí i vysoká kriminalita a sociálně patologické jevy. Tím má Ústecko lákat investory? To se daří jen omezeně, Czech Invest tu vytvořil od svého vzniku asi 12 tisíc pracovních míst, jsou tu zatím jen první vlaštovky. Tady to chce firmy vyrábějící moderní zelené technologie, my jdeme i s programem Zelená úsporám, jež vytváří lokální pracovní místa ve stavebnictví. V ČR to znamená 70 tisíc nových míst, kolik to vytvoří na Ústecku, to říct teď nedokážu.

Tady tomu kraji se také přezdívá Divoký Sever, že?

Ano, téma korupce je dalším problémem kraje, tady se tři funkční období střídá ODS a ČSSD za asistence KSČM. Míra korupce je tu snad největší v Česku. Říká se, že speciálně na Ústecku musíte mít k získání veřejné zakázky devět procent investovaných peněz navíc jen na úplatky. Tady žijí ti kmotři, šíbři na pozadí, ovládající politiky. Ta politika je zde propojena s velkými, často znečišťujícími firmami, které pomocí politiků region ovládají. Změna profilu kraje uhlí a chemiček, investice do rekvalifikace občanů nebo podpora zdejší univerzity sem přivede nové firmy. Tedy někoho, kdo není napojen na zdejší „podnikatelské" prostředí a dokáže rozbít ty zdejší vazby. Roztrhněte zdejší vazbu na uhlí a Divoký Sever se změní na Krásné Polabí, to tu nabízejí zelení.

Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…