Dlouhá Rathova vazba není v pořádku, myslí si Blažkův náměstek

14.05.2013 22:49

Dnes uplynul přesně rok ode dne, kdy policie zatkla bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha se sedmi miliony v krabici. Už poměrně dlouhou dobu je také ve vazbě. I první náměstek ministra spravedlnosti ji považuje za nepřiměřeně dlouhou.

Dlouhá Rathova vazba není v pořádku, myslí si Blažkův náměstek
Foto: hns
Popisek: David Rath v cele, fotokoláž

Sice Daniel Volák (ODS) nezná obsah spisu, ale vazbu Davida Ratha považuje jako člověk s advokátní praxí za nepřiměřeně dlouhou. „Dle mého osobního názoru to v pořádku není,“ dodal v Událostech, komentářích na ČT.

Rath si často stěžuje i na podmínky vazby, které jsou často podobné jako ve vězení – přitom ve vazbě bývají i lidé, kteří nakonec nejsou uznáni vinnými. „Ministerstvo spravedlnosti se snaží zlepšovat podmínky ve vazně,“ ujišťuje Volák. Jak totiž potvrzuje i bývalá předsedkyně Českého helsinského výboru Anna Šabatová, podmínky to nejsou nijak valné – dvakrát týdně sprcha, špinavé cely, starý nábytek… „Rok je v životě člověka velmi dlouhá doba,“ míní Šabatová.

Podmínky vazby by se ale snad brzo měly zlepšit. „Je potřeba si uvědomit, že česká vězeňská služba byla dlouhodobě podfinancovaná,“ vysvětluje Volák. Ovšem nyní přišla amnestie a mnoho vězňů ubylo. „Teprve teď je šance s tím něco dělat, teprve teď po amnesii,“ dodává náměstek. Vězeňská služba si tak prý může oddychnout a třeba rekonstruovat cely.

O vazbě v pořadu mluvila i žena, která ji na vlastní kůži po dobu 33 dnů zažila – bývalá náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věra Jourová, která byla neprávem zadržena kvůli kauze Budišov.

„Já si jako jedna z mála lidí umím představit, jak mu je, takže ano, já s ním soucítím,“ komentovala Rathův případ. Za dobu, co byla sama ve vazbě (a neoprávněně), zhubla 13 kilogramů, zešedivěla a objevila se u ní paranoia.

„To je samozřejmě úplně mimo realitu, protože v té vazbě jsou lidé, kteří zatím nebyli vůbec odsouzeni,“ poukazuje Jourová. Zacházeno je s nimi ale jako s odsouzenými. Ačkoliv by to „novodobou torturou“ sama nenazvala, podmínky to „hezké“ nejsou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…