Dlouhý pražským primátorem? TOP 09 hledá Johna

18.06.2010 11:36

Po skvělém výsledku v parlamentních volbách potřebuje TOP 09 svůj úspěch potvrdit i v komunálních volbách. K tomu může výrazně pomoci i jméno jejího kandidáta na pražského primátora.

Dlouhý pražským primátorem? TOP 09 hledá Johna

Pouhou kometou české politické scény se nechce stát TOP 09, a tak potřebuje zaujmout voliče i v komunálních volbách. „Obrovský úspěch ve sněmovních volbách musí něčím podpořit, ale konkrétně v Praze to bude mít hodně těžké v konkurenci tradičně silné ODS a především Markéty Reedové z Věcí veřejných. To musí přebít nějakou hodně silnou kartou," uvedl pro ParlamentníListy.cz politolog Milan Hamerský.

Tou silnou kartou by mohl být dlouholetý ministr za Občanskou demokratickou alianci Vladimír Dlouhý, jehož jméno se v souvislosti s kandidátem na primátora Prahy za TOP 09 dle zdrojů redakce začalo skloňovat. „To slyším poprvé," reagoval zakladatel strany Miroslav Kalousek. Ten byl ochoten přiznat, že TOP 09 vybírá ze tří či čtyř kandidátů, ale konkrétní být nechtěl.

Okruh úctyhodných lidí zůstane tajemstvím, Fejk se opakovat nebude

„Jsou to samí úctyhodní lidé. Protože může být vybrán jen jeden z nich, nemohu nikoho z nich pro veřejnost vystavovat tomu, aby to vypadalo, že prohrál," zdůvodnil pro ParlamentníListy.cz svou mlčenlivost místopředseda TOP 09 Kalousek.

Úvahu o možné kandidatuře Dlouhého nepotvrdil ani předseda pražské TOP 09 František Laudát. „Nerad bych, aby se to otočilo proti mně jako s panem Fejkem. Takže povím jen, že probíhají konzultace s okruhem do pěti lidí a nemohu potvrdit, že v tom portfoliu je také pan Vladimír Dlouhý," řekl čerstvý poslanec za TOP 09.

Lidé chtějí ve vedení Johny, proto pracanti asi ostrouhají

Ten přiznal, že existují dva možné scénaře. „Mohli bychom vybrat kandidáty, kteří tam budou makat. Ale volby ukázaly, že lidé chtějí ´Johny´. Asi jim připadá, že natočit naléhavé reportáže pro televizi je kvalifikací pro vedení státu," naznačil Laudát, že nějaké zvučné jméno v čele pražské kandidátky TOP 09 zřejmě zazní.

Za mimořádně zajímavý nápad označil možnou kandidaturu svého bývalého stranického kolegy Hamerský, který sám byl členem dnes už neexistující ODA v letech 1993 až 2002. „Nepředpokládám, že by Schwarzenberg pustil vládu a kandidoval v Praze, ale nenapadá mě, koho silného by mohli v Praze postavit. Možná nějakého uznávaného lékaře či ředitele nemocnice," zaspekuloval Hamerský.

Dlouhý není symbolem toho, co Praha potřebuje

Dlouhého kandidaturu by nevyloučil i z toho důvodu, že bývalý ministr Klausových vlád s politikou neustále koketuje. Před časem sice Dlouhý odmítl nabídku usednout v Topolánkově vládě, ale později si otevřeně řekl o místo eurokomisaře. „Samozřejmě by se čekalo, že přinese na kampaň peníze. Ale na druhou stranu není symbolem toho, co Praha potřebuje, tedy boje s korupcí. Je to špičkový ekonom a myslím si, že prestižní post primátora Prahy by pro něj mohl být dostatečně zajímavý," uzavřel úvahu politolog Hamerský.

Související:

Fejk za TOP 09 kandidovat nebude 

Pražská TOP 09 hledá lídry do komunálu. Lídry tají před podnikateli 

Foto: fsv.cuni

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…