Dobešův náměstek klidnil senátory. Mzdy nepedagogů neklesnou

25.08.2011 16:42

Senátní školský výbor měl ve čtvrtek mimořádnou schůzi kvůli platům nepedagogických pracovníků škol. Náměstek ministra školství Ladislav Němec senátory uklidnil, že platy se snižovat nebudou. Kde chce úřad peníze na mzdy vzít, ovšem neuvedl. Zatím prý není znám návrh rozpočtu ministerstva.

Dobešův náměstek klidnil senátory. Mzdy nepedagogů neklesnou
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Josef Dobeš

Ministr školství Josef Dobeš (VV) slíbil pro příští rok čtyři miliardy na navýšení učitelských platů, do rozpočtu je ale navíc nedostane. Uvažoval proto o snížení platů školníků a kuchařek, po vlně kritiky ale od nápadu upustil. "Cestu hledáme, víme, že tam ty peníze jsou," odpověděl Němec na dotaz, kde chtějí peníze na nepedagogy ušetřit.

K tématu Dobeš nemá na platy učitelů. Sáhne na peníze školníkům a kuchařkám


Dobeš původně avizoval, že na platech nepedagogů škrtne 700 milionů. To by znamenalo, že by kuchařkám, uklízečkám, ale i třeba hospodářkám škol klesl plat o pět procent. Už letos se jim přitom snížily mzdy o deset procent. Hrubá mzda těchto zaměstnanců včetně vedoucích pracovníků tak letos činila necelých 15.000 korun.

Proti snižování se ostře postavily odbory, které pohrozily v krajním případě i stávkou. Návrh se ale nelíbil ani ČSSD nebo TOP 09. S odbory bude Dobeš jednat ještě v pátek. Už dříve přitom řekl, že peníze chce ušetřit i v rozpočtu vysokých škol nebo v kapitole sportu. Chystá se utlumit také investice a vzít peníze i z takzvaného pastelkovného.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…