Doufám, že Češi zmoudří, říká o rozpočtovém paktu Schwarzenberg

04.02.2012 19:21

Česká republika se nepřipojila k nové smlouvě Evropské unie o rozpočtové kázni. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg označil toto rozhodnutí za nešťastné a doufá, že Česko se k paktu v budoucnu připojí. Na mnichovské konferenci se ho na to ptalo i několik zahraničních politiků. „Dostal jsem několik dotazů, jestli je ještě šance, že zmoudříme,“ uvedl Schwarenberg.

Doufám, že Češi zmoudří, říká o rozpočtovém paktu Schwarzenberg
Foto: Martin Kovář
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg se nechtěl na mnichovské bezpečnostní konferenci k domácí situaci příliš vyjadřovat. Na otázku, zda Česko zmoudří, však odpověděl, že doufá. Ministr zahraničí kritizoval rozhodnutí premiéra Petra Nečase jako škodlivé pro Česko. S premiérem o tom bude osobně jednat v úterý. Za Nečasem stojí prezident Václav Klaus a Věci veřejné. Naopak Schwarzenberga podporuje TOP 09.

„Doufám, že Česká republika svůj podpis v březnu připojí. Pokud ne, Evropa se rozdělí na jedno bývalé impérium a jedno Česko uprostřed Evropy. Nechápu ten důvod, že bychom ztratili pravomoce. Jediná suverénní pravomoc je chovat se finančně zodpovědně, a to si sami chceme dát do ústavy. Naše pravomoce nebudou nijak omezeny,“ řekl ministr financí Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Radiožurnál.

Málo přísná, příliš komplikovaná

Petru Nečasovi na smlouvě vadilo, že není příliš přísná a Česká republika už navíc podobná opatření sama chystá. Podle premiéra je také ratifikační procedura příliš komplikovaná. Nečas také nesouhlasil s tím, že země, které neplatí eurem, by se jednání eurozóny účastnily pouze jednou ročně podle okolností.

Kromě Velké Británie jsme tak jedinou zemí, která se k paktu nepřipojila.  Smlouvu podepsalo 25 států z 27 zemí EU s tím, že pro státy, které nejsou členem eurozóny, začne smlouva platit až pro přijetí eura. Dohoda má za cíl udržet vyrovnaný rozpočet zemí eurozóny, aby se v budoucnu neopakovala dluhová krize. Pakt bude podepsán na začátku března.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…