Drábkův obviněný Šiška stále chodí na ministerstvo práce, varuje poslankyně

31.01.2013 13:45

Poslankyně ODS Lenka Kohoutová míní, že TOP 09 dlouhodobě neřeší problémy vzniklé na ministerstvu práce a sociálních věcí. Dokonce říká, že tam prý stále dochází bývalý náměstek exministra práce Drábka Vladimír Šiška obviněný z korupce.

Drábkův obviněný Šiška stále chodí na ministerstvo práce, varuje poslankyně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr Jaromír Drábek

Kohoutová upozorňuje na problémy ministerstva práce, které se neřeší. „Kde hovoříme o problémech současných? Proč zdržuje antimonopolní úřad rozhodnutí na téma IT systémy na úřadech práce? Kdo řeší, zač jsme přesně (ne)ušetřili na systému DONEZ a proč nenabídnul ani jedno pracovní místo? Proč tak skvělý systém najednou rušíme? Kdo se zabývá problémem, na který ukazujeme stejně dlouho, a to je, zda skutečně potřebujeme sKartu? A předně jak bude sloužit jako identifikátor, když kartu neumí jediný úřad přečíst?“ zlobí se poslankyně, která se specializuje na sociální politiku.

Chodí Šiška stále na ministerstvo?

A upozorňuje, že podle jejích informací Šiška stále dochází na ministerstvo: „Proč na ministerstvu práce pracují stále lidé spojeni s bývalým náměstkem Šiškou? Proč je opět bývalý náměstek a jeho podřízený, kteří oba byli ve vazbě, opět vidět na ministerstvu práce? Aspoň podle mnoha zaměstnanců ministerstva tam jsou pořád vidět. Proč paní ministryně za TOP 09 na všechny otázky odpovídá nervózně a vyhýbavě? To je pro mě větší téma než jakékoli fiktivní odhady. Za jednotlivými politickými stranami musí být vidět práce a to, jak se postaví k případným problémům. TOP 09 problém na ministerstvu práce dlouhodobě neřeší, myslím, že to má být jedno z témat k diskusi.“

Dne 1. října 2012 protikorupční policie Šišku obvinila společně s ředitelem odboru informatiky ministerstva práce a sociálních Milana Hojera z podplácení. Podle deníku MF Dnes policie Šišku několik měsíců sledovala, pravděpodobně nahrála uplácení a má dost důkazů, aby na něj byla uvalena vazba. Podle deníku Právo měl Šiška spolu s Milanem Hojerem, šéfem IT oddělení MPSV, nabízet firmě OKsystem umělé nadhodnocení veřejné zakázka o 20 miliónů korun za to, že firma stáhne svou stížnost k antimonopolnímu úřadu na nezákonný postup ministerstva při vypisování jiných tendrů.

Drábkův a Kalouskův Šiška

Podle analytika Nadačního fondu proti korupci Petra Soukenky byl Šiška pravou rukou ministra Jaromíra Drábka a měl klíčovou roli v zadání miliardové zakázky na nový systém vyplácení sociálních dávek, kvůli které protikorupční fond podal už v únoru 2012 trestní oznámení. Nad Šiškou podle analytika údajně držel ochrannou ruku ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Šiška podle deníku Mladá fronta DNES pomohl k velké zakázce svému příteli a obchodnímu partnerovi, když se firma Radka Doležala dostala mezi 27 společností, které se bez výběrového řízení podílely na nových výplatních systémech sociálních dávek pro úřady práce. Dále Doležala dosadil do pozice náměstka pro provoz na České správě sociálního zabezpečení, kde má na starost podobnou IT reformu softwaru, jaká se značnými problémy proběhla na úřadech práce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …