Drsné pozadí žaloby na ministra: Mučíte naši rodinu. Manžel nepřežije

15.05.2013 13:24

Ministerstvo spravedlnosti se důrazně ohrazuje proti tomu, že by jeho šéf Pavel Blažek nedodržel zákony a mezinárodní dohody, z čehož ho v trestním oznámení viní Stanislav Torubarov. Ministr se těchto skutků měl dopustit souhlasem s vydáním jeho otce do Ruska, aniž bylo ukončeno azylové řízení, a s vědomím, že ve vlasti nemá zaručen spravedlivý soud.

Drsné pozadí žaloby na ministra: Mučíte naši rodinu. Manžel nepřežije
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek čelí trestnímu oznámení za to, že dal souhlas k vydání Alexeje Torubarova k trestnímu stíhání do Ruské federace, aniž by bylo rozhodnuto o jeho azylové žádosti v naší zemi. Tím se měl podle Stanislava Torubarova, syna vydaného, dopustit porušení zákona. Navíc měl porušit i mezinárodní úmluvy, podle nichž nelze vydat člověka v případě, že pro něj neexistuje v dané zemi garance spravedlivého soudu.

„Důrazně se ohrazujeme proti tvrzení, že ministr spravedlnosti Pavel Blažek nedodržel zákony a mezinárodní dohody v jakémkoli extradičním řízení. Tvrzení, že souhlasem s vydáním Alexeje Torubarova do Ruské federace spáchal ministr spravedlnosti trestný čin, považujeme za nesmyslné a nezakládající se na pravdě,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mluvčí Ministerstva spravedlnosti Štěpánka Čechová.

V Rusku ho odvezli a pár dní o něm nikdo nevěděl

O příběhu Alexeje Torubarova ParlamentníListy.cz poprvé informovaly v polovině března tohoto roku. Ve Volgogradu, kde s rodinou žil, provozoval síť restaurací, jeho manželka vedla kosmetický salón. Podle svého tvrzení se však dostal do konfliktu s policií a ruskou tajnou službou, které ho vydíraly a chtěly po něm výpalné. Podnikatel kvůli tomu podal trestní oznámení, načež paradoxně obvinili z vydírání důstojníka ruské tajné služby a podvodu jeho.

„Jednou ho odvezli, nikdo nevěděl kam. Až díky bratrovi policistovi jsem zjistila, že ho odvezli do věznice v Rostově na Donu. Ale za pár dní ho pustili,“ popsala pro ParlamentníListy.cz události kolem svého muže Světlana Torubarovová. „Naše rodina vždy zákon dodržovala. Manžel měl rozjednané, že se bude starat o síť restaurací v Česku, kterou vlastní známí z Moskvy, ale teď místo toho sedí ve vězení,“ dodala.

Když ho vydáte, nepřežije, tvrdila zdrcená manželka

Ze strachu o svůj život totiž z Ruska utekl a byl zadržen v Rakousku, kde na čtyři měsíce putoval do vazby. Rakousko ho ale odmítlo vydat zpět do jeho vlasti s odůvodněním, že neexistuje garance spravedlivého soudu a důkazy proti němu jsou pravděpodobně zmanipulované. Protože do Evropské unie přicestoval s českým vízem, musel tedy odjet do České republiky. A po zažádání o azyl ho v březnu 2012 zatkla policie a v brněnské věznici strávil více než rok ve vazbě.

Jeho případem se nejprve zabýval Krajský soud v Brně, který stejně jako následně Vrchní soud v Olomouci rozhodl o tom, že jeho vydání do Ruska je přípustné. A stejný verdikt vynesl i Ústavní soud. „Proč tady takhle mučíte naši rodinu. Copak nás chcete zničit? Když muže vydáte do Ruska, nepřežije!“ tvrdila v polovině března pro ParlamentníListy.cz Světlana Torubarová s očima plnýma slz.

Advokát se diví, že ministr nedbal na žádná upozornění

Torubarův osud tak měl v rukou ministr spravedlnosti Pavel Blažek, jenž ale s vydáním souhlasil, a tak Česko vydalo Torubarova Rusku, a to 2. května. „Blažek svým podpisem k povolení vydání zničil nejen osud mého otce, ale celé naší rodiny,“ postěžoval si Torubarov mladší pro Lidovky.cz. „Dozvěděl jsem se o jeho vydání týž den, co k němu došlo. Žádali jsme o odklad vykonatelnosti tohoto rozhodnutí Ústavní soud, ale po středečním svátku a před víkendem, to už se u nás většinou nepracuje, nemohla paní doktorka Janů senát sehnat a dát dohromady,“ líčí pro ParlamentníListy.cz Torubarovův advokát Milan Hulík, jak se pokusil rozhodnutí o vydání ještě zvrátit.

Od chvíle, kdy byl Alexej Torubarov na pražském letišti předán ruským orgánům, už o něm advokát nemá žádné zprávy, ale trestní oznámení jeho syna na ministra spravedlnosti Blažka zaregistroval, i když se na něm nepodílel. „To trestní oznámení podává kvůli tomu, že nebylo dokončeno azylové řízení, no a pak z hlediska mezinárodních dohod o lidských právech. O tom byla celá dokumentace i od našeho Ministerstva zahraničních věcí, jak to v Rusku vypadá s nedodržováním lidských práv v justici a v policii, ale ministr Blažek navzdory všem upozorněním rozhodl o vydání,“ diví se Milan Hulík.

Ministerstvo do poslední chvíle zjišťovalo, zda ÚS neodložil vykonatelnost

„Přípustnost vydání Alexeje Torubarova před rozhodnutím ministra posuzovaly a potvrdily celkem tři soudy – krajský, vrchní a následně i Ústavní soud ČR. Vzhledem k tomu, že veškeré informace a okolnosti tohoto případu, včetně názorů a podkladů od organizací jako Help a Man a dalších, měly k dispozici již výše uvedené soudy a od jejich rozhodnutí do rozhodnutí ministra se neobjevila žádná nová relevantní informace, která by vedla k opačnému závěru, rozhodl rovněž ministr spravedlnosti o povolení vydání jmenovaného,“ vysvětluje Štěpánka Čechová.

Tisková mluvčí ještě připomíná, že Ministerstvo spravedlnosti se 2. května 2013, tedy v den vydání, dozvědělo, že ve věci byl na poslední chvíli podán návrh na odklad vykonatelnosti rozhodnutí ministra o povolení vydání a že je zde možnost, že Ústavní soud vydá usnesení o odkladu vykonatelnosti. „Ministerstvo do poslední chvíle u Ústavního soudu zjišťovalo, zda vykonatelnost odložena byla, či nikoliv. K usnesení o odkladu vykonatelnosti však nedošlo, proto bylo vydání dokončeno,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Štěpánka Čechová.

Mít Torubarov mezinárodní ochranu, Blažek by ho nevydal

O podaném návrhu rozhodl Ústavní soud 7. května, a to tak tak, že jej odmítl. Ministerstvo spravedlnosti dále považuje za nutné vyjádřit se konkrétně k té části trestního oznámení Stanislava Torubarova, v níž tvrdí, že ministr spravedlnosti spáchal trestný čin „nezákonným povolením vydání mého otce Alekseje Torubarova k trestnímu vydání do Ruské federace, aniž by bylo rozhodnuto o azylové žádosti mého otce v ČR."

„Považujeme za nutné vysvětlit a zdůraznit, že ministr spravedlnosti rozhoduje o povolení vydání na základě trestního řádu, přičemž dle § 393 b) vydání osoby do cizího státu je nepřípustné, jestliže jde o osobu, které byla v ČR udělena mezinárodní ochrana, v rozsahu ochrany poskytnuté této osobě zvláštním právním předpisem nebo mezinárodní smlouvou. Jmenované osobě ke dni vydání, to jest 2. 5. 2013, nebyla mezinárodní ochrana udělena,“ uzavírá pro ParlamentníListy.cz vyjádření Ministerstva spravedlnosti jeho tisková mluvčí Štěpánka Čechová.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…