Drtivá většina občanů stojí za Pospíšilem, ukázal průzkum

29.06.2012 16:19

Průzkum společnosti SANEP, která zjišťovala, jak se občané dívají na odvolání exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), ukázal, že téměř osmdesát procent dotázaných stojí na Pospíšilově straně a s postupem premiéra Petra Nečase nesouhlasí. Necelá polovina veřejnosti je pak přesvědčena o tom, že Pospíšil byl nejschopnějším ministrem Nečasova kabinetu.

Drtivá většina občanů stojí za Pospíšilem, ukázal průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil a Petr Nečas

Čtyři pětiny veřejnosti se domnívají, že premiérovi Petru Nečasovi (ODS) nejde o prosazování spravedlnosti v České republice. Soudí tak na základě odvolání exministra spravedlnosti. Bleskový průzkum společnosti SANEP ukázal, že na exministrově straně stojí téměř 80 procent občanů. Dvě pětiny lidí jsou pak přesvědčeny o tom, že Nečas byl k odvolání ministra dotlačen na záladě přání lobbistů.

Konec spravedlnosti v Čechách?

„Velice znepokojující je pak názor v souhrnu téměř čtyř pětin veřejnosti, která vnímá odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila jako signál, že premiér Petr Nečas nemá zájem o nezávislost státního zastupitelství a tedy o prosazování spravedlnosti bez ohledu na stranické zájmy a stranickou příslušnost podezřelých osob. Tento většinově sdílený názor tak naznačuje, že veřejnost vnímala Jiřího Pospíšila jako osobu, která rozpohybovala dlouho nečinné soukolí spravedlnosti, do něhož náhle začaly padat i vrcholné politické osobnosti,“ píše agentura.

  • Celá zpráva SANEP ZDE

Pospíšil byl zkrátka a dobře pro někoho nebezpečný a tak musel být odejit. Tento názor opět sdílí téměř 80 procent respondentů. Agentura k tomu dodává, že Pospíšilova kauza může být rozbuškou pro konání dalších celospolečenských protestů. Lidé totiž mohou na základě této kauzy nabýt dojmu, že se hroutí systém spravedlnosti v zemi a mohou přestat věřit i v demokratické principy jako takové.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…