Druhý pilíř bez růžových brýlí. Komu se může vyplatit, je ve hvězdách

01.11.2012 17:10

Nejzásadnějším prvkem reformy důchodového systému je bezpochyby zavedení druhého pilíře. Koaliční politici se ho snaží líčit jako významnou pomoc na stáří, ve skutečnosti by však z důchodců prospěl zřejmě málokomu. Naopak rizika, která přináší vyvedení části peněz ze státního průběžného systému, číhají takřka na každém kroku.

Druhý pilíř bez růžových brýlí. Komu se může vyplatit, je ve hvězdách
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Důchodci demonstrovali proti vládě

Pořád ještě existuje či hrozí – to podle úhlu pohledu – možnost, že od začátku příštího roku si občané v produktivním věku budou moci převádět část peněz do penzijních fondů. Přesměrovat by mohli částku tří procent z odvodů na sociální pojištění, které nyní činí 28 procent hrubé mzdy. K nim by pak ale museli přidat ještě sumu dvou procent ze svého platu.

Penzijní fond jim pak bude po odchodu do důchodu vyplácet penzi, která bude přímo úměrná jím naspořené a fondem zhodnocené sumě peněz. Koaliční vláda dělá maximum pro to, aby veřejnost přesvědčila o výhodnosti takového kroku. MF Dnes upozorňuje na zprávu ministerstva práce a sociálních věcí, podle níž bude pro 60 procent mužů a 50 procent žen výhodné vstoupit do druhého pilíře.

Ve fondech se lidem peníze mohou i znehodnocovat

„Nevím, jakou metodou to počítali a jakým způsobem k těmto číslům dospěli. Nicméně problém je v tom, že nikdo neví, jak se penzijní fondy budou zhodnocovat. Také se může stát, že se nebudou zhodnocovat, ale naopak znehodnocovat, takže tam mohou lidé o peníze přicházet, nikoli aby tam vydělávali,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz na dost podstatné úskalí Vladimír Pikora, hlavní ekonom společnosti Next Finance.

Pro výsledky analýzy jsou podstatné parametry, jaké byly sledovanému modelu nastaveny. I kdyby ale vycházely z průměrů za dlouhá období, tak nyní už to příliš neznamená. „Finanční trhy se dramaticky změnily, že usuzovat něco o budoucnoti na základě minulosti je dnes špatný přístup. Zhodnocování fondů je základní parametr a když ho neznáte, tak nemůžete počítat nic. A znát ho nemohou, protože ho nezná nikdo,“ říká Vladimír Pikora.

První pilíř bude bez prostředků, a tak se druhý otevře

Nyní se účast ve druhém pilíři musí zdát zajímavá vysokopříjmovým skupinám. Kupříkladu člověk s příjmem sto tisíc bude mít zájem si ta tři procenta vyvést, protože v hodně solidárním prvním pilíři by mu zůstala třeba jen tisícovka až patnáct set. Vyvede si proto celé tři tisíce, přidá další dva a po zhodnocení mu to klidně může dát i šest tisíc.

Pokud to ale ti s nejvyššími příjmy provedou, tak se v prvním pilíři začne nedostávat prostředků. „Takhle to probíhalo už na Slovensku a vedlo to k tomu, že se druhý pilíř musel otevřít, aby vůbec mohl být zachován první pilíř, tedy financování stávajících důchodců, lidí, kteří už nemají možnost to nějak ovlivnit. To by mohlo nastat i u nás,“ připomíná hlavní ekonom Next Finance zkušenost našich východních sousedů.

Znárodnění, nebo výrazná změna parametrů

„Pokud by se systém s druhým pilířem vůbec rozběhl, což není vůbec jisté, tak je jednoznačné, že v prvním pilíři bude méně peněz, a to i na už tak omezené valorizace. A současná opozice se bude před volbami ptát voličů: ´Chcete snižování důchodů? Už teď se vám valorizace, pokud se to tak dá ještě nazývat, zmenšují. Je to pro vás nevýhodné a bude ještě víc. Chcete to, nebo to nechcete?´ Samozřejmě že snižování důchodů nikdo chtít nebude. A v tu chvíli nynější opozice jednoznačně zvítězí ve volbách, a ten systém zruší,“ myslí si Vladimír Pikora.

Zasáhnout proti němu se dá několika způsoby. „Může ho zrušit jako v Maďarsku, tedy znárodněním. Pak ti, co tam peníze měli, o ně přijdou. Anebo – a to je podle mě pravděpodobnější – se změní parametry tak, že to přestane být zajímavé i pro ty, kterým se to teď zajímavé zdá. Pak ten, co si dnes myslí, jak je strašně chytrý a jak tu většinovou společnost převeze, když si peníze z prvního pilíře vyvede, aby na tom vydělal, bude nakonec tratit úplně nejvíc,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Vladimír Pikora.

Hůl nad druhým pilířem zlomil i fond v čele s exministrem financí

Podle stávající podoby zákona, která ale ve sněmovně ještě čeká na schválení, by nemohli z fondu už nikdy odejít, když už se pro vstup do něj jednou rozhodli. „Ale možná by lidé tu možnost vrátit se zpátky dostali. Teď je ale otázka, za jakých podmínek jim dá tu možnost utéct z druhého pilíře zpět. Je tam spousta variant, což ale vede k tomu, že stávající analýza, kterou provedlo ministerstvo, je nutně založena na špatných předpokladech,“ vysvětluje hlavní ekonom Next Finance.

Hůl nad stávajícím návrhem důchodové reformy zlomil i Penzijní fond ING. Předseda jeho představenstva Jiří Rusnok oznámil, že se fond definitivně rozhodl nezapojit se do druhého pilíře nového systému. „Dospěli jsme k závěru, že míra nejistoty jak současné, tak budoucí pro část změn, která se týká zavedení takzvaného druhého pilíře, je pro nás příliš velká,“ uvedl Jiří Rusnok pro Český rozhlas s odkazem na to, že nynější vládní koalice legislativní proces k reformě možná nedokončí a pravděpodobný vítěz příštích voleb ČSSD má ke druhému pilíři zcela odmítavý postoj.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…