Nárůst obezity je alarmující
Zahraniční odborný časopis The Lancet publikoval koncem května studii o výskytu nadváhy a obezity ve společnosti. Počet osob s nadváhou a obezitou vzrostl z 857 milionů v roce 1980 na 2,1 miliardy v roce 2013. Přičemž téměř polovina obézních osob žije pouze v deseti zemích: USA, Číně, Indii, Rusku, Brazílii, Mexiku, Egyptě, Německu, Pákistánu a Indonésii.
Výsledky studie ukazují, že obezita již není výsadou bohatých, ale postihuje osoby všech příjmových kategorií, různého věku ve všech regionech na celém světě. Zhruba dvě třetiny obézních osob žijí nyní v rozvojových zemích.
Situace v České republice
„Zhruba polovina dospělé populace trpí nadváhou a obezitou, obézních dětí je cca 20 %. Obe´zni´ pacient je cˇasteˇji nemocny´ a cˇasteˇji navsˇteˇvuje le´karˇe. Vyzˇaduje také na´kladneˇjsˇi´ pe´cˇi. Rocˇni´ na´klady na jeho le´cˇbu jsou vi´ce nezˇ 100 000 Kcˇ,“ upozorňuje MUDr. Petr Hlavatý, Ph.D., odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju.
Obezita vede k dalším zdravotním komplikacím, je podhoubím pro cukrovku, vysoký tlak, vysokou hladinu cholesterolu a tuků v krvi a to v konečném výsledku může vést až k infarktu nebo mrtvici.
Kde je riziko?
Světová zdravotnická organizace (WHO) definovala čtyři rizikové živiny, které přispívají ke vzniku civilizačních chorob. Mimo jiné i obezity. Mezi tyto živiny patří:
- trans mastné kyseliny
- nasycené mastné kyseliny
- sodík (sůl)
- cukr
Nadměrnou konzumací těchto potravin vystavujeme organizmus riziku vzniku kardiovaskulárních chorob, nadváhy a obezity a dalších civilizačních chorob.
Usnadnit výběr potravin pomůže logo Vím, co jím
S výběrem výživově hodnotných potravin poradí spotřebitelům snadno a přehledně logo Vím, co jím. Jediným pohledem na obal zjistíte, že produkt má nízký obsah rizikových živin, jako jsou sodík, jednoduchý přidaný cukr, nasycené a trans mastné kyseliny. Mnohé potraviny, nesoucí logo, mají i vyšší obsah vlákniny, která je pro lidské tělo nedocenitelná. V současné době je označeno přes 350 výrobků a další neustále přibývají.
autor: MaB