EU chce zakázat igelitky. Blázni a zelení šílenci, ulevili si v ODS

27.05.2011 20:52

Evropská unie zvažuje úplný zákaz jednorázových igelitových tašek, nebo jejich vysoké zdanění. Podle Evropské komise se vyprodukuje obrovské množství igelitek a mají negativní dopad na životní prostředí. Pravice se většinou staví k návrhu odmítavě, zatímco levice ho podporuje.

EU chce zakázat igelitky. Blázni a zelení šílenci, ulevili si v ODS

Evropská komise zahajuje konzultace na téma igelitových tašek, ve které se lidé a firmy mohou k zákazu igelitových tašek do 9. srpna vyjádřit a také navrhnout možnosti, jak celou situaci řešit. Existuje několik variant. Od úplného zákazu po speciální daň.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa se k návrhu nepostavil jednoznačně. „Obecně k tomu mohu říci, že nemyslím, že naše vláda má zájem na zvyšování regulací a administrativní zátěže, jakož i zátěže daňové. Na druhou stranu je ale pravdou, že máme problém s obrovským množstvím odpadů, jež končí na skládkách, a to včetně plastů. Zda by vyřešit tento problém pomohla vyřešit zmíněná omezení, se musíme ještě důkladně zamyslet a vyhodnotit všechna pro i proti," řekl ParlamentnímListům.cz ministr.

ODS: Je to pitomost jako zákaz žárovek

Mezi jeho kolegy z ODS vzbudil návrh silný ohlas a zároveň odpor. „Já už fakt nemám sílu ty nesmysly z Bruselu komentovat. Řeší takové blbosti v době, kdy jim krachuje půlka eurozóny. Některé obchoďáky to samy přestávají používat, když se jim to nevyplatí. Ale ona se ta unie stejně rozpadne, tak už je skoro zbytečné se k tomu vyjadřovat," řekl ParlamentnímListům.cz senátor Jaroslav Kubera.

„Zřejmě nějaký výrobce igelitových tašek načerpal významnou eurodotaci a začne dovážet z Číny tašky papírové, kterými zaplaví evropský trh," řekl europoslanec Ivo Strejček. „Takovou pitomost už jsem dlouho neslyšel. Do čeho budu doma vyhazovat smetí?" zlobil se Marek Benda z Výboru pro evropské záležitosti.

„Je zajímavé vědět, že uprostřed hroutícího se Řecka, Portugalska, Irska, Španělska jsou ještě v Bruselu úředníci, kteří nemají nic důležitějšího na práci než se po luxusních restauracích scházet s lobbisty z papírenského průmyslu a vymýšlet, jak zapíchnout ještě větší „rýč" do byznysu chemického průmyslu," řekl poslanec Aleš Rádl z hospodářského výboru. Ten tím narážel na soubor bruselských regulací REACH, které výrazně zvedly náklady chemického průmyslu.

Podle europoslance Hynka Fajmona je tento návrh stejný nesmysl jako zákaz žárovek. „Myšlenkovými otci těchto opatření jsou zelení šílenci," dodal Fajmon. „Kdyby se nestarali o zákazy žárovek a igelitových pytlíků, zbyl by jim čas na rozumné věci. Takto je však zřejmé, že nikdy nic rozumného z Evropské komise nevypadlo a už ani nevypadne," míní poslanec Jaroslav Plachý.

Šetrnější materiály

Předseda sněmovního Výboru pro evropské záležitosti Jan Bauer z ODS ale tuto věc podporuje. „Neznám přesně obsah návrhu, ale soudím, že po delší době přemýšlí nad něčím opravdu užitečným. Věřím, že v samotné budoucí směrnici nebude v detailu nějaký ďábel, který dobrou věc dehonestuje byrokracií, vícenáklady a komplikacemi v podnikání. Budu příjemně překvapen, když to tak neskončí," vysvětlil Bauer.

Stejně i Tomáš Úlehla, který říká, že je trvalým příznivcem papírových, pokud možno recyklovatelných nebo biodegradabilních tašek i obalů. "I když použité plasty, a tedy i takzvaný igelit, lze opět využít, avšak ne vždy se to ekonomicky vyplatí, a pak končí mezi ostatním odpadem na skládce," doplnil poslanec Úlehla.

Podobně s návrhem Evropské komise souhlasí František Laudát z TOP 09. „Je dobré používat šetrnější materiály," myslí si poslanec Topky. Člen poslaneckého klubu Věcí veřejných Josef Novotný s návrhem Bruselu souhlasí. „Jinak nás obaly zavalí. Když jednorázové tašky, tak na bází škrobu. Jsou rozložitelné," dodal poslanec.

Bez igelitek se lidé obejdou

Levice návrh komise podporuje a vítá. Předseda hospodářského výboru sněmovny Milan Urban z ČSSD uvedl, že to je správný krok, ale nesmí být prý na úkor zákazníka.

Poslankyně KSČM Kateřina Konečná z výboru pro životní prostředí míní, že to je určitě návrh, který může pomoci nejen snížení počtu zbytečných plastových obalů, ale také osvětě mezi lidmi o tom, jak dlouho se například plastová taška rozkládá na skládce komunálního odpadu. „Vydávání igelitových tašek v obchodech je určitě věc, bez které se většina zákazníků obejde. Je to jen o zvyku. Takže je dle mého názoru nutné o tom mluvit a toto rozhodnutí budu vítat," sdělila serveru ParlamentníListy.cz poslankyně.

Diskriminované staré dobré síťovky

Europoslanci ČSSD Liboru Roučkovi se nelíbí návrh na případné zdanění, protože by to podle něho bylo spojeno s vysokými administrativními náklady. „Pokud je shoda, že igelitky jsou škodlivé životnímu prostředí, pak je nejvhodnější zákaz," dodal Rouček.

Podle europoslance KSČM Vladimíra Remka je v zásadě je každý takzvaný "úplný zákaz" problematický, už i proto, že hned provokuje způsoby, jak ho porušovat nebo obcházet. „Nemám také moc rád podobné striktní směrnice. Nicméně v případě igelitových tašek, které jsou všude kolem nás a doslova zamořují nejen města, ale i přírodu takovou snahu chápu," míní europoslanec.

„Když si člověk uvědomí, že se taková igelitka prý rozkládá pět set až tisíc let, pak je hledání řešení legitimní. Nicméně si neodpustím připomínku - my už jsme tu ekologické tašky mívali. Třeba takzvané síťovky, což je mimochodem náš vynález. S příchodem moderního světa vysmívané síťovky zmizely. Dnes jsou ale zase zajímavé a dokonce i moderní. Takže někdy je lepší dřív přemýšlet a pak jednat," dodal europoslanec.

Evropská komise tvrdí, že každý obyvatel Evropské unie spotřebuje ročně v průměru asi 500 tašek. Ty prý přitom mohou v přírodě zůstat po desítky až stovky let. Většinu z nich přitom lidé použijí jen jednou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…