EU navrhuje povinná pracovní místa pro mladé. Europoslanec ODS je proti

17.01.2013 11:01

Evropská unie se děsí nezaměstnanosti v řadách mladých lidí, jejich počet totiž stále roste a to i v Česku. Evropská komise proto přišla s návrhem, aby členské státy EU povinně sháněli práci či rekvalifikační kurzy pro mladé lidi do 25 let. Někdejšímu eurokomisaři Vladimíru Špidlovi (ČSSD) se nápad líbí. Představitelé ODS ovšem bijí na poplach. Vracíme se prý do socialismu. Zprávu přináší server Týden.cz.

EU navrhuje povinná pracovní místa pro mladé. Europoslanec ODS je proti
Foto: istrejcek.cz
Popisek: Ivo Strejček

„S úspěchem to už 30 let funguje a je to důvod, proč je v Rakousku tak nízká nezaměstnanost, a u mladých zvláště," řekl Špidla pro on-line deník TÝDEN.CZ. Novou nabídku práce nebo rekvalifikace by mladí lidé měli dostat čtyři měsíce po opuštění školy či neúspěšném hledání zaměstnání.

Samotné nařízení nová místa nevytvoří

ODS však upozorňuje na to, že tato politika není bez rizika. Mladí lidé nebudou motivovaní k tomu, aby se sami starali o svou budoucnost. Aby např. studovali ty vysoké školy, po jejichž absolvování najdou lepší možnosti uplatnění na trhu práce. Nemluvě o tom, že nařízení EU samo o sobě žádná nová pracovní místa nevytvoří a pokud bude naplňováno, budou muset o práci přijít např. starší občané.

„Jestliže takový mladý takovou práci dostane, tak o ni někdo jiný někde přijde. Možná o ni přijdou starší lidé," podotýká europoslanec Ivo Strejček(ODS). „Myslet si, že nařízením se dá vytvořit pracovní místo, je utopie. Nařízeným právem na práci se pouze utratí další peníze z rozpočtu a ještě více oslabí odpovědnost mladých lidí za vlastní budoucnost," argumentuje také jeho stranický kolega v europarlamentu Ivo Strejček. Špidla ale trvá na svém. „Tato hypotéza se v Rakousku nepotvrdila," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ.

Strejčkův kolega, uroposlanec Milan Cabrnoch (ODS) se dále ptá, kdo toto nové nařízení zaplatí? Může totiž dojít k tomu, že firmy budou nuceny tvořit pracovní pozice, které ve skutečnosti nebudou potřebovat a později budou po státu požadovat finanční kompenzaci. Čeští sociální demokraté jsou ale se svými evropskými kolegy, kteří návrh připravili, za jedno Mladým je podle ČSSD třeba pomoci. Jen v zaměstnání totiž mladí získají ty správné pracovní návyky a zapadnou do pracovního kolektivu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…