EU zahájila příliv 56 milionů nových muslimů. ČR se nemůže bránit

31.07.2010 23:47

Evropská unie se jako celek potýká s dlouhodobým úbytkem obyvatelstva a jednou z možných cest na udržení současného důchodového systému je řízená imigrace, která by do Evropy měla přinést desítky milionů muslimů.

EU zahájila příliv 56 milionů nových muslimů. ČR se nemůže bránit

Před dvěma lety začal v tichosti proces známý pod zkratkou EUROMED (Euro-Mediterranean Partnership) či spíše barcelonský proces, který v sobě kromě posilování kulturního, ekonomického a politického partnerství mezi členskými státy EU a středomořskými sousedy ukrývá doplnění počtu obyvatel starého kontinentu metodou přesidlování.

Jak již ParlamentníListy.cz informovaly, v Lisabonské smlouvě jsou obsaženy mechanismy, které umožní Evropské unii na základě společné imigrační politiky a řízení migračních toků přerozdělovat imigranty mezi jednotlivé státy EU. Pokud by ČR s něčím takovým nesouhlasila, nemůže příliv imigrantů na své území zablokovat, protože již nemá právo veta.

Odhady jsou vysoké

Program počítá s přistěhováním 56 milionů muslimů do zemí sedmadvacítky mezi lety 2010-2050. K této číslici dospěl statistický úřad EU Eurostat.

Takovýto odhad však vychází ze základní premisy, že všichni imigranti budou pracovat a platit daně, což je už dnes mírně řečeno teoretické, jelikož v některých evropských zemích imigrace přestala být čistým ekonomickým přínosem a stala se zátěží v momentě, kdy ekonomická krize zvedla nezaměstnanost v imigrantských komunitách, a několikanásobně tak převýšila míru nezaměstnanosti původních obyvatel.

Původní termín odložen

Jednání barcelonského procesu, která začala už v roce 1995, se oproti původnímu záměru definitivní realizace v roce 2010 posouvají o dva roky. Podepsaly ji kromě tehdejších členů EU státy jako Maroko, Alžírsko, Tunisko, Egypt, Jordánsko, Palestinská správa, Sýrie, Libanon, Turecko nebo Izrael.

Nové členské státy EU včetně České republiky by pak pochopitelně musely akceptovat všechny smlouvy uzavřené před jejich právoplatným začleněním do Unie. V barcelonském procesu se rovněž kromě usazování obyvatelstva počítá i s volným pohybem služeb a zboží, podobně jako funguje v EU.

Dobrovolné návraty

Ekonomická krize, která zamávala s pracovním trhem, nepřinutila nijak výrazně cizince pobývající na našem území vycestovat. Vláda ČR v roce 2009 ve spolupráci s ministerstvem vnitra rozjela projekt v rámci prevence kriminality, v němž cizincům, kteří požádali o návrat do země původu, proplácela letenku a navíc jim poskytla finanční příspěvek ve výši několika set eur.

Do projektu se zapojilo jen cca 2300 cizinců, přičemž se počítalo s daleko vyšší účastí. Nicméně cizinci, zvláště pak vietnamské národnosti, využili trhliny v právním řádu ČR a požádali o podnikatelská víza, umožňující setrvání na území České republiky.

Sezónní práce opět zvou

Poslední analýza o dopadu vízových restrikcí, kterou sepsalo ministerstvo vnitra, dává cizincům opět příležitost. „Ačkoli důsledky hospodářské krize nadále trvají, současný stav, kdy je úplně pozastaveno přijímání žádostí o udělení dlouhodobých víz za vybranými účely, není z dlouhodobého hlediska udržitelný," píší experti.

Zájem zpozoroval i předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter, který takřka denně dostává e-maily od zástupců českých firem, kteří by rádi Vietnamce zaměstnali. „Sháňka je třeba po kuchařích nebo po IT pracovnících," uvedl již dříve Winter pro server Týden.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…