Ekonom Kohout: Kdybych si měl vybrat zlatou cihlu či fond, vyberu si fond

31.08.2012 19:40

Zlato není špatná investice, hodnotu úplně neztratí nikdy. Ale myslet si, že nakupováním drobných slitků někdo vydělá velké peníze, je nesmysl. Pro ParlamentníListy.cz to říká ekonom Pavel Kohout a odpovídá i na otázku, zda se současný finanční systém, jak občas zaznívá, může zcela zhroutit.

Ekonom Kohout: Kdybych si měl vybrat zlatou cihlu či fond, vyberu si fond
Foto: hns
Popisek: Pavel Kohout, ekonom

Během loňského roku rekordně stoupl prodej investičního zlata, a to jak v malém i větším objemu na jednotlivce. Lidé se patrně obávají hrozby zhoršující se světové krize a spoléhají na uchovanou hodnotu ve zlatě. Autor bestselleru „Co nesmíte vědět!“ Michael Morris o zlatě míní, že mocní bankéři ho chtějí lidem co nejvíce znepřístupnit, aby je odkázali na „bezcenné“ papírové peníze. I proto prý byl podle Morrise zrušen zlatý měnový standard.

Zlato o hodnotu nikdy nepřijde

Podle ekonoma Pavla Kohouta čeští lidé zvýšeným nákupem zlata reagovali poněkud se zpožděním na světový trend. „Zvýšený nákup zlata v minulém roce působí tak, že čeští drobní střádalové nebo drobní investoři reagují s určitým zpožděním za světovým trendem, protože investice do zlata byly módní zhruba předloni, během letošního roku je zřejmé spíše opadávání tohoto trendu,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kohout.

Anketa

Věříte tomu, že je lépe investovat do fondů, než do zlata?

hlasovalo: 269 lidí

„Zlato má jednu výhodu, ale i jednu nevýhodu. Výhoda je v tom, že nikdy nepřijde o hodnotu úplně. Nějakou nepopiratelnou hodnotu bude mít vždycky. Nevýhoda zlata pak je v tom, že se chová dosti nepředvídatelně, může mít obrovské a rychlé vzestupy, což jsme v letech 2008 – 2011 viděli, ale může mít i dlouhé poklesy,“ upozorňuje.

Od roku 1986 tu podle jeho slov bylo asi tak dvanáct, možná čtrnáct let poklesu hodnoty zlata, a to dost výrazným způsobem. Nedá se prý říct, že by zlato byla zaručená cesta k úspěchu, nebo zaručený recept na vysoké výnosy bez rizika.

ČNB prodala část zlatého pokladu. Nevýhodné to prý možná nebylo…

V této souvislosti se nabízí otázka na populární téma prodeje části českého zlatého pokladu naší centrální bankou za Josefa Tošovského.

„To tenkrát dělaly skoro všechny centrální banky, nikoli pouze česká. Byl to takový trend a Česká národní banka za peníze, které za tu část zlata utržila, investovala do německých bondů. Teď je samozřejmě otázka, jestli náhodou ty úroky a cenové zhodnocení těch německých dluhopisů       nevykompenzovaly ten ušlý zisk na zlatě. Myslím si, že tehdy platil docela rozumný argument, že je lepší investovat do něčeho, co nese úroky, je lepší, než držet zlato. Se zpětným pohledem se to teď hodnotí snadno, ale zkuste dnes udělat prognózu na deset let dopředu,“ mírní ekonom některá hodnocení ve stylu „po bitvě je každý generál“.

Ohledně světových finančních krizí pak autor bestselleru Michael Morris vyjadřuje přesvědčení, že rozhodnutí mnohých států zbavit se zlatého měnového standardu vedlo a vede jak k finančním krizím, tak i k válkám.

Chránit zlatý standard před krizí? Podle ekonoma blbost

„Následky a hrůzy první světové války jsou všeobecně známé. Kdyby se zlatý standard nezrušil, k této válce by nikdy nedošlo. Hyperinflace a následující druhá světová válka zaměstnávala lidi snažící se o holé přežití natolik, že o zlatu nikdo nijak zvlášť nepřemýšlel, dokonce ani ekonomové. O zlatě se mlčelo,“ píše Morris v obsáhlé knize ‚Co nesmíte vědět!‘

Pokud jde o světové finanční krize, je to podle Pavla Kohouta naprosto mylné uvažování.

„To je úplný nesmysl a ve skutečnosti je to přesně obráceně, protože právě v době zlatého standardu byly hospodářské a finanční krize daleko těžší a také častější, než v době po něm. Ve třicátých letech krize nastala právě proto, že centrální banky, zejména americký FED a německá Říšská banka, rozhodly držet zlatého standardu, a to byl důvod, proč krize v těchto dvou zemích byla tak vážná. Země, které zlatý standard nedržely tak výrazný, jako Británie nebo Švédsko, byly na tom lépe,“ je přesvědčen ekonom.

Zhroutí se finanční systém?

A jak je to se zlatem pokud jde o uchování hodnoty jmění, je to dobrá investice? „Pokud bych si měl vybrat mezi dobrým fondem a zlatou cihlou, rozhodně si vyberu dobrý fond, protože ten může čerpat z různých úroků, dividend a podobných výnosů, což u zlata nic takového není,“ vysvětluje Pavel Kohout pro server ParlamentníchListů.cz.

„Další výrazný argument jsou poplatky. Když kupujete a prodáváte zlato, platíte obrovské poplatky a obchodovat se zlatými cihlami se vyplácí až od milionových částek výš. Pokud si někdo kupuje zlaté cihličky nebo plíšky za tisíce, deseti, ale i statisíce korun, nemůže se mu to vyplatit, respektive se to vyplatí až po dlouhé době, ale pořád méně, než slušný fond,“ míní jednoznačně ekonom.

Mnozí kritici současného finančního systému jsou však přesvědčeni, že se onen systém může zcela zhroutit ,a proto je dobré nějaké zlato držet, jako pojistku na horší časy.

Hrozí skutečně kolaps současného systému? „Nepovažuji to za reálné, protože pokud by něco takového hrozilo, už by se to stalo v roce 2008, 2009 či 2010 a to, že finanční systém pořád funguje a že se banky ještě stále nezhroutily, navzdory tomu, že situace byla mnohdy hodně vážná, tak to značí, že současný finanční systém není tak úplně špatný, jak si mnozí myslí,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz ekonom Kohout.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…