Ekonom lidem: Debilita, říkat tomu reforma. Pracujte i ve stáří

06.05.2011 12:54

Děkan Národohospodářské fakulty Miroslav Ševčík se ParlametnímListům.cz vyjádřil k důchodové reformě. Podporuje navýšení věku odchodu do důchodu. Pojem „malá důchodová reforma“ označil za debilitu, protože se podle něho o žádnou reformu nejedná.

Ekonom lidem: Debilita, říkat tomu reforma. Pracujte i ve stáří

Ševčík je pro pozdější odchod do důchodu. Považuje to nezbytnost, pokud se má důchodový systém vůbec udržet. „Pozdější odchod do důchodu je špatným, ale nezbytným řešením," míní pro ParlamentníListy.cz ekonom. Důchodový systém by podle Ševčíka měl stát na nejméně dvou pilířích, spíše na třech pilířích. Konkrétně se mezi tři pilíře často počítají veřejný průběžný systém, zaměstnanecké penzijní spořící programy a fondy, spoření v bance nebo pojišťovně či fondu.

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde

 

Rovný důchod je u nás neprosaditelný

Ševčík souhlasí s prezidentem Václavem Klausem, že by optimálním řešením měl být základní solidární rovný důchod a dále by již zajištění na stáří mělo být záležitostí každého jedince. Tento návrh je podle něho ale neprosaditelný.

Více:
Prezident Klaus: O čem jsme se při diskusi o důchodové reformě zapomněli bavit

„V naší společnosti tohle nelze politicky prosadit. Teoreticky je lepší zavést rovný důchod pro všechny stejně a pokud chce mít člověk další příjmy, ať se stará sám o sebe a zajistí si další důchod sám. Jenomže to u nás nejde, protože lidé jsou zvyklí, že se stát postará. Teoreticky to, co říká pan prezident je možné a racionálně jednající jednotlivec by to měl podpořit, ale národ je zblblý těmi nesmysly, co mu říkají politici," míní Ševčík.

Malá důchodová reforma není reforma

Bismarkovský důchodový systém byl podle Ševčíka udržitelný, protože se lidé dožívali méně, na což upozornil i prezident Klaus. „Je dobře, že se lidé dožívají více let, ale na druhou stranu je díky tomu zřejmé, že systém to nemůže utáhnout, protože se penze vyplácí důchodcům po delší dobu. Pokud se lidé dožívají delšího věku je logický pozdější odchod do důchodu," říká pro ParlamentníListy.cz ekonom. 

Ševčík se vyjádřil i k termínu „malá důchodová reforma". „Tady dochází k matení pojmů. Já jsem zaslechl, že se tedy hovoří o nějaké malé důchodové reformě, ale to je normální debilita, protože to není reforma, ale je to pouze reakce na rozhodnutí Ústavního soudu a vychází se vstříc nálezu Ústavního soudu. Pak je normální penzijní reforma, která by měla projít co nejdříve. Celá realizace penzijní reformy bude trvat přes celou generaci, 25 či třicet let," míní Ševčík.

Co se týče rozhodnutí Ústavního systému, že důchod by měl být úměrný ke mzdě, tak tento princip je podle Ševčíka spravedlivější. „Když budete přispívat třikrát víc než průměr, tak byste měl mít větší důchod než ten, kdo přispívá dvakrát méně než vy," uvedl Ševčík.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…