Ekonom v ČT vyslovil největší chybu Miroslava Kalouska

25.10.2012 21:15

Hostem pořadu Hyde Park na ČT24 byl ekonom Pavel Žamberský. V mnoha věcech pochválil ministra financí Miroslava Kalouska, hlavně co se týče snahy zamezit zadlužování státu. Poté ale uvedl, že mu u ministra vadí málo ekonomického myšlení.

Ekonom v ČT vyslovil největší chybu Miroslava Kalouska
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Ekonom Pavel Žamberský v pořadu ČT Hyde park

Žamberský nejprve kritizoval. „Poslední zvýšení DPH nepřineslo státní kase nic, to se všeobecně ví. Proto se dá očekávat, že s dalším zvýšením to bude stejné. Zvyšovat daně neznamená zvyšovat příjmy,“ odpověděl ekonom na první otázku diváka, kterého zajímaly současné plány vlády zvýšit daň z přidané hodnoty.

Ani Kalousek neví, jak bude vypadat rozpočet

Žamberský došel k názoru, že čím méně peněz budeme politikům svěřovat, tím lépe. „Snižování bych se nebál,“ řekl k daním, přesto ale dává za pravdu ministru financí Miroslavu Kalouskovi, který chce držet deficit veřejných financí v určité míře.

„Myslím, že ani pan Kalousek neví, jak bude vypadat nový státní rozpočet,“ uvedl ekonom. Je ale podle něj jasné, že trvá na tříprocentním deficitu. „Nevidím jiné řešení než takové, které bude bolet,“ dodal. Žamberský má za to, že rezervy jsou ještě ve státní správě, rozhodně ale odmítá škrty v prorůstových opatřeních, což je třeba infrastruktura.

„Dospěl jsem k závěru, že politici ekonomice velmi škodí. Ať už vědomě, nebo nevědomě,“ shrnul ekonom odpověď na otázku, co by české ekonomice pomohlo. Toho lze však dosáhnout pouze tím, že lidé budou volit strany, které zmenšení vlivu politiků slibují. „Toto by pomohlo i lidem, kteří mají méně peněz,“ tvrdí.

Politikům bych zakázal zadlužovat se jménem občanů

Jednoho z diváků také zajímalo, proč například severské státy fungují tak dobře, přestože tam existuje přerozdělování, vysoké daně. „Švédové se snaží pracovat a nevadí jim, že platí vysoké daně,“ vysvětlil Žamberský. „V Česku se vždycky najde někdo, kdo by systému zneužil. Naši cestu vidím úplně opačným směrem,“ říká ekonom.

Žamberský ocenil Kalouskovu snahu šetřit, přestože právě nyní by se měla podporovat ekonomika a její růst. Jenže problém podle něj je, že v dobrých časech, kdy ekonomika rostla, se vůbec nešetřilo. „Vypočítat nějaký optimální deficit je těžké. Já chápu, že si pan Kalousek nějaký stanovil,“ prohlásil Žamberský.

„Stimulovat domácí poptávku tím, že se budeme zadlužovat, by české ekonomice vůbec nepomohlo,“ řekl ekonom. S Kalouskem sice v mnoha věcech nesouhlasí, v tomto však ano. K dluhům, které stát má, Žamberský řekl, že v blízké době se je snižovat nepodaří. Byl by podle něj úspěch, kdyby se zadlužování zastavilo. „To, aby se politici nadále mohli zadlužovat jménem občanů, to bych zakázal,“ prohlásil.

Kalouska Žamberský zkritizoval za to, že není ekonom. „Často mi u něj chybí takové myšlení v souvislostech,“ řekl. Vyjádřil se i k současné situaci v EU. Ekonom má za to, že kdyby již před dvěma nebo třemi lety Řecko přiznalo krach, dnes už mohlo být na cestě vzhůru. „Řecko zbankrotovalo, to je samozřejmé, jen se to prostě ještě oficiálně neřeklo,“ uvedl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …