Eurodražby: Nedobrovolných dražeb v roce 2012 opět přibylo

04.01.2013 9:20

Počet nedobrovolných veřejných dražeb, který se uskutečnil v roce 2012, byl opět vyšší než v předchozích letech. V minulém roce proběhlo dle oficiální údajů 927 nedobrovolných dražeb. Jedná se o 17% nárůst oproti roku 2011, kdy jich bylo 792.

Eurodražby: Nedobrovolných dražeb v roce 2012 opět přibylo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

„Vzestupnou tendenci sledujeme již několikátý rok. Je to samozřejmě spojené s dlouhotrvající ekonomickou situací, ale také s tím, že banky stále více využívají tento nástroj pro získání svých pohledávek. Letos opět předpokládáme další nárůst nedobrovolných dražeb, který dle našich odhadů bude obdobný jako v roce minulém,“ komentoval Radim Hasman, předseda představenstva Eurodražby.cz.

Nedobrovolné veřejné dražby iniciuje věřitel, většinou banka, mající na nemovitosti zástavu, aby uspokojil své pohledávky. Jedná se především o případy, kdy dlužníci nejsou schopni splácet hypotéční a spotřebitelské úvěry.

Od nového roku umožňuje novela zákona o veřejných dražbách provádět veřejné dražby, dobrovolné i nedobrovolné, elektronicky. Na rozdíl od exekučních dražeb, to zatím nebylo u veřejný dražeb povolené. Jejich výhodou je ještě větší transparentnost, dostupnost, časová nenáročnost a flexibilita. Elektronické veřejné dražby přinesou výhody pro všechny zainteresované. Účastníci budou moci licitovat z pohodlí svého domova. Lepší dostupnost  přinese i vyšší zájem o dražené nemovitosti, a tím pádem i vyšší finální cenu, což ocení především dlužník, který tak pokryje větší část svých pohledávek.

„Je to krok správným směrem, reaguje na současné trendy, kdy se vše posouvá na internet. Věřím, že s elektronizace veřejných dražb, zpřístupní tento prodejní kanál širšímu okruhu lidí. Odpadne cestování a příapdný stres,”  dodal Radim Hasman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …