Euroval? Zrůdnost. To nepodepíšu, tvrdí Klaus

07.12.2012 11:00

Prezident Václav Klaus odmítl podepsat doplněk lisabonské smlouvy, nový záchranný fond eurozóny. Takzvaný Evropský stabilizační mechanismus (ESM) má za cíl pomoci zemím, které přejdou na Euro, překlenout krizovou dobu. Česká republika je jedinou zemí, která doplněk nepodepsala, přestože ESM funguje už od listopadu.

Euroval? Zrůdnost. To nepodepíšu, tvrdí Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

"Tyto valy považuji za zrůdnou, nesmyslnou, absurdní věc a já je podepisovat rozhodně nebudu," uvedl dnes Klaus na setkání týdeníku Euro s manažery. Na samotnou činnost fondu, který už od podzimu funguje, to ale nemá bezprostřední vliv. Klause vyzval k podpisu ve čtvrtek Senát. Česko je poslední zemí EU, která ratifikaci nedokončila.

"Prezident republiky má povinnost ratifikovat mezinárodní smlouvu bez zbytečného odkladu poté, kdy obě komory Parlamentu České republiky vysloví souhlas s ratifikací, jak konstatoval Ústavní soud," uvedl již dříve předseda senátního evropského výboru Miroslav Krejča (dříve ČSSD). Fond má za daných podmínek pomoci zemi platící eurem překlenout problémy s financováním, které by mohly ohrozit stabilitu eurozóny.

Česku finanční závazky kvůli fondu nevzniknou

Zemím eurozóny, které se ocitnou v problémech, bude fond moci půjčit až 500 miliard eur (12,4 bilionu korun). Splátky půjček z ESM budou mít přednost před splátkami soukromým věřitelům. Česku před zavedením eura nevzniknou kvůli souhlasu s fondem žádné finanční závazky. Nový mechanismus má nahradit současný záchranný fond eurozóny (EFSF).


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …