Evropa kritizuje Čechy: Buďte hodní na Romy

03.03.2011 20:59

Komisař pro lidská práva Rady Evropy (RE) Thomas Hammarberg kritizoval protiromské postoje v české společnosti a vyzval Prahu, aby zintenzivnila své snahy o integraci Romů. Uvedl to ve zprávě, jež byla ve čtvrtek zveřejněna ve Štrasburku.

Evropa kritizuje Čechy: Buďte hodní na Romy

Česká vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková řekla, že Hammarbergovu kritiku zatím přesně nezná, nemůže na ni tedy podrobně reagovat. Uvedla, že se Česko snaží podnikat kroky ke zlepšení situace Romů. 

"Hlavními překážkami integrace Romů v ČR jsou protiromské postoje hluboce zakořeněné ve společnosti, zločiny motivované nenávistí a přetrvávající segregace v oblasti školství a bydlení. Úřady by měly zintenzivnit své úsilí a vyřešit tento problém a realizovat politiku integrace," uvedl Hammarberg. Zprávu sestavil po loňské návštěvě Česka, během níž se setkal třeba i s ministry vnitra a zahraničí Radkem Johnem a Karlem Schwarzenbergem. 

Problematika Romů. Priorita nové zmocněnkyně

Podle Šimůnkové se Česko o řešení problému snaží. "Podnikáme mnoho kroků. Sekce lidských práv (úřadu vlády) považuje problematiku romské menšiny za jednu ze svých priorit," uvedla vládní zmocněnkyně. 

V roce 2008 začala v ČR pracovat vládní agentura pro sociální začleňování Romů. Působila zatím ve 23 městech. Její poradci se v nich snažili nastartovat spolupráci radnic, policie, škol, úřadů práce i neziskových organizací. Ty pak společně připravují projekty zaměřené na zlepšení vzdělávání, bydlení či zaměstnanosti Romů. 

Komisař je znepokojen rasistickými a protiromskými výroky, které podle něj často pronášejí někteří vlivní politici a které se objevují v médiích, jež umožňují vyjadřovat protiromské myšlenky. Doporučil vytvořit mechanismus aktivní seberegulace, aby z veřejné sféry takové výroky zmizely.

Na "protiromskou fobií postižené starosty a další politiky" i na vyostřování vztahů s většinovou společností si stěžovali i čeští pozůstalí po romských obětech nacismu a bývalí romští vězni z koncentračních a sběrných táborů. Ve středu otevřeným dopisem požádali premiéra, aby zabránil projednávání takových opatření jako zákaz pobytu, s nímž přišla poslankyně ODS a bývalá chomutovská primátorka Ivana Řápková. 

Související: Řápková chce vykazovat i za přestupky. Třeba za prostituci


Starostové obcí, kde jsou s některými Romy problémy, se před nedávnem sešli v Novém Bydžově. Šest desítek jich podepsalo prohlášení s požadavkem na větší pravomoci při postupu vůči nepřizpůsobivým. Nelichotivá vyjádření na adresu Romů se objevila před časem na stránkách novobydžovské radnice, v minulosti jimi proslula také bývalá senátorka a starostka Mariánských Hor Liana Janáčková (Nezávislí) či někdejší šéf lidovců Jiří Čunek. 

ParlamentníListy.cz o Novém Bydžově:


"V posledních letech byla proti extremistickým skupinám, které se provinily rasistickými zločiny, přijata tvrdá opatření," uvedl ve své zprávě Hammarberg. "Zásadní význam má, aby české úřady pokračovaly v seriózním a účinném boji proti všem těmto zločinům, zvláště pokud při nich došlo k násilí," dodal. 

Zdůraznil, že některé zločiny zřejmě nebyly oznámeny, a vyzval české úřady, aby vytvořily lepší mechanismus pro oběti. Podle něj je nezbytné školit policisty, soudce i státní zástupce. 

Skoncujte se segregací romských komunit, vyzývá švédský eurokomisař

Komisař ve své zprávě doporučuje vypracovat komplexní program sociálního bydlení a zintenzivnit úsilí tak, aby se skoncovalo se segregací romských komunit a aby se zlepšily jejich životní podmínky. Vyjádřil politování nad segregací v českých školách a znepokojení nad tím, že se četným romským dětem dostává nekvalitního vzdělání. 

S uspokojením Hammarberg konstatoval, že česká vláda v listopadu 2009 vyjádřila politování nad nelegálními sterilizacemi většinou romských žen. Vyzval vládu, aby přijala nová opatření s cílem zaručit obětem náležité odškodnění. 

Komisař je znepokojen zvýšeným počtem dětí v ústavech a vysokým podílem Romů mezi nimi. "Děti by neměly být umísťovány do ústavů pouze z toho důvodu, že jejich rodina má těžkosti s bydlením nebo finanční problémy. Je třeba přednostně podporovat výchovu dítěte v rodinném prostředí a umísťování do ústavů omezit a učinit z něho výjimku," dodal. 

Rada Evropy vyjadřuje znepokojení nad situací Romů v ČR pravidelně, v posledních letech ale konstatuje do jisté míry pozitivní vývoj. Na podzim 2009 ve zprávě vypracované její Evropskou komisí proti rasismu a netoleranci (ECRI) se uvádí, že v právní oblasti sice nastal pokrok v boji proti rasismu, právní prostředky na ochranu proti diskriminaci ale nejsou dostatečné. Podle této zprávy také Romové stále velmi reálně pociťují znevýhodnění v přístupu jak ke vzdělávání, tak k zaměstnání. Loni v listopadu RE vyzvala ministerstvo školství ke konkrétním krokům s tím, že už jí nestačí jen pravidelné zprávy ČR o opatřeních na snížení diskriminace romských žáků. 


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …