Exekuce bez varování. Matka s dětmi doplatila na běžnou praxi

17.10.2011 18:02

PŘÍBĚH Paní Karolína z Prahy 8 řeší nepříjemný problém. Bankomat jí nevydal výplatu, která jí na účet chodí, druhý den u přepážky banky se pak dozvěděla, že ani nevydá. Kvůli dluhu za nezaplacený účet za telefon v hodnotě původně 1200 korun jí přišla exekuce, kvůli které má účet nyní obstavený a finance nedostupné. Zaplatit má však nyní již bez jakékoli možnosti odvolání bezmála 25 tisíc korun. Znamená to, že stejný problém s penězi u bankomatu bude muset řešit i v dalším měsíci.

Exekuce bez varování. Matka s dětmi doplatila na běžnou praxi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž.

"Co mám dělat? Každý měsíc musím koupit sobě i dětem kupon na MHD, platím telefon a internet, splátky za myčku nádobí..nevím, kde na to vezmu. Manželův plat vyjde tak akorát na to, abychom z něj zaplatili nájem, energie a další poplatky. Kde vezmeme na jídlo, dětem na obědy ve škole a další nezbytné náklady? ptá se zoufalá dvaatřicetiletá Karolína. Zlobí ji i to, že ji nikdo předem nevaroval, neposlal obsílku a nevyzval ji, aby zaplatila.

Čtěte také:


Jak prozradila ParlamentímListům.cz, dluh totiž vznikl před skoro devíti lety, kdy na své jméno Karolína pořídila jako dárek tehdejšímu příteli telefon. Aby mohla využít speciální nabídky, koupila telefon dotovaný, u kterého bylo potřeba zařídit také paušál. "Nebyl to pro mě problém, chtěla jsem partnerovi udělat radost, věřila jsem, že určitě nebude potíž s tím, aby si pak paušál přepsal na sebe. Bohužel, již o Vánocích nabral náš vztah trhliny a my jsme se na konci ledna rozešli. S přítelem se pak moc komunikovat nedalo, paušál tak stále zůstával na mně. Po několika měsících, kdy jsem se měla stěhovat, se mi konečně podařilo ho přesvědčit, aby paušál přepsal na sebe a tím jsem vše pustila z hlavy. Od té doby se  neohlásil ani on, ani nikdo jiný, vše jsem tedy považovala za uzavřené. Že mně přijde za devět let kvůli tomu exekuce na účet, považuji za nefér," popsala svůj příběh naší redakci Karolína.

Je to drobnost, ale zanedbání vede k velkým ztrátám

Jak však zjistily ParlamentníListy.cz, část viny bohužel musí příčíst Karolína i na svůj vrub. Problém je totiž skrytý v tom, že neuvedla dané telefonní společnosti novou adresu. A není sama, komu pak po letech právě kvůli tomu nezbývá nic jiného než lidově řečeno "oči pro pláč".

Čtěte také:


"Zdánlivou drobnost v podobě povinnosti hlásit věřiteli nové kontaktní údaje neřeší v České republice velké množství lidí. Prakticky každý subjekt půjčující peníze či prodávající nějakou službu si dává do všeobecných podmínek odstavec o povinnosti sdělovat změnu adresy a telefonu. Žádná sankce za nenahlášení z toho ve většině případů neplyne, tak proč se tím zabývat. Ale právě neuvedení aktuálního kontaktu může způsobit velké komplikace," potvrzuje pro ParlamentníListy.cz nepříjemná fakta, která na sebe vážou další nepříjemné kroky mluvčí M.B.A. Finance, jež spravuje pohledávky stovky tisíc dlužníků Jana Tatýrková.

Čtěte také:


„Při přebírání pohledávek našich klientů k zajištění jejich inkasa, postrádáme jakýkoliv kontaktní údaj, to je adresu nebo telefon až u 36 procent případů. Na dalších 24 procent dlužníků máme pouze telefon nebo pouze kontaktní adresu, na 40 procent dlužníků obdržíme platný telefon i adresu. Musíme pak složitě dohledávat platné kontakty, čímž se prodlužuje doba vymáhání a značně se zvyšují náklady," dodává Kamil Kavka, jednatel inkasní společnosti M.B.A. Finance.

Když není platný kontakt, vše přebere soud. A je to dražší

Není-li k dispozici žádný platný kontakt a dohledání není úspěšné, neexistuje jiná možnost, jak dlužníkovi, i když jde třeba o několikasetkorunový nedoplatek, tuto informaci v rámci mimosoudního inkasa sdělit.

Čtěte také:


„No a pak dochází k politováníhodným situacím jako je ta, co popisujete, kdy se dlužník o svém dluhu dozví až od soudu po podání žaloby věřitelem, kdy mu k této částce přibudou další náklady spojené se soudním řízením nebo dokonce až když si jde do banky pro peníze," doplnil Kavka.

K soudu se dostávají tak i řádově skutečně malé pohledávky i kvůli tomu, že má oproti věřitelům více možností, jak dlužníka například o podané žalobě informovat.

Čtěte také:


Soud nejprve zjistí, jestli dlužník v případě, že mu potřebuje doručit písemnost, nemá zřízenu datovou schránku dle zákona 300/2008 Sb. o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů. V případě, že ji dlužník má, doručí písemnost do této datové schránky. Soud rovněž v případě, že tento postup není možný, například z důvodu, že dlužník datovou schránku nemá, může bydliště dlužníka, případně též adresu, na kterou mají být doručovány písemnosti podle zvláštního právního předpisu, dohledat na základě přístupu do informačního systému evidence obyvatel. Věřitel před podáním žaloby na soud totiž nesmí ani jeden z uvedených způsobů, jak dlužníka kontaktovat, použít.


Systém exekucí v Česku vadí dlouho. Nic se však nemění

Ačkoli se tedy veškerá pochybení zdají být vyloženě na straně dlužníka, kolem způsobu exekucí v Česku se vede již několik let oprávněná debata, jež systém ostře kritizuje. Jak ParlamentníListy.cz v minulosti psaly, v mnoha případech totiž dlužníkům, i přes to, že se nijak neskrývají, nikdo to, že dluží nějakou částku, nesdělí. Vše často "praskne" až když nejde už nic dělat a na dveře klepe exekutor, či má dotyčná osoba obstavenou výplatu nebo účet, popřípadě také obstaveny nemovitosti (o plombě od exekutora nikdo osobu neinformuje).

Je proto velmi zvláštní, že věřitelé i exekutoři nemohou dlužníky sehnat řadu let, ale v okamžiku, kdy i malý dluh naroste do zajímavé částky, nedělá už potíže dotyčného člověka najít a o peníze či majetek ho připravit. To, že dlužná tisícovka naroste do dluhu cca 20 tisíc korun a více, je v Česku běžným standardem. Snad nikde ve světě však takové navýšení vymáhané částky nemá obdobu.

Bohužel zákon o exekucích, jenž by pravidla jasněji stanovil a zabránil tomu, aby vydělávali na pohledávkách různí soukromí spekulanti, zatím stále na stole poslanců ani vlády není - a to přesto, že se snahy čas od času i v politických kruzích vyskytují.


Čtěte také:


Ilustrační foto: hns


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …