Exekutoři nedodržují zákon, rozpálil se Pospíšil. Zvažuje jejich zrušení

29.01.2012 13:25

Média nachází stále nové a nové případy, na nichž se ukazuje, že exekutoři postupují vůči mnoha dlužníkům neadekvátně. Díky jejich práci musí často občan, který opomněl zaplatit dluh deset korun, zaplatit na exekucích tisíce. Podstatná část z těchto peněz jde přitom právě za exekutory jako odměna za odvedenou práci. Existují nástroje, které mohou zvůli exekutorů zastavit? Ministr spravedlnosti Jiřří Pospíšil tvrdí, že příslušné zákony existují, ale exekutoři je obcházejí. Proto na některé exekutory podal kárné žaloby. Uvažuje i o zrušení exekutorů.

Exekutoři nedodržují zákon, rozpálil se Pospíšil. Zvažuje jejich zrušení
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Jiří Pospíšil

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) a mluvčí stínové vlády pro boj s korupcí Marie Benešová ČSSD) se utkali v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Ústředním tématem první hodiny diskuse se stala otázka exekucí.

Exekutoři porušují zákon. Nikdo si toho nevšímá

Prvním ožehavým tématem, kterému se hosté věnovali, byla problematika exekuce, exekutorů a jednotlivých křiklavých případů, které upoutají pozornost médií v okamžiku, když exekutoři překračují hranice, které jim stanoví zákon.

SLEDUJEME téma: Exekuce

Exekutoři opakovaně čelí kritice za to, jakým způsobem postupují proti dlužníkům. Čísla navíc ukazují, že v posledních třech letech se přes Česko převalila exekuční tsunami. Ministru Pospíšilovi se především nelíbí fakt, že exekutoři při výkonu své funkce opakovaně překračují zákon. Proto prý podal již desítky kárných žalob, celkem na třetinu všech českých exekutorů.

„Považuji za velký problém, že nejsou dodržovány zákony, které nebyly přijaty. Zákony např. zamezují tomu, aby bylo možné kvůli malému dluhu prodat např. dlužníkův dům.“ rozčiluje se Pospíšil. K největším nespravedlnostem dochází tam, kde dlužník opomene nějaký malý dluh a za několik let na to k němu dorazí exekutor. Proto prosazuji přijetí předžalobní výzvy.“ Tato výzva dlužníka upozorní na to, že vůbec něco dluží a dá mu možnost dluh zaplatit.

Ministr v této souvislosti zdůraznil, že podal kárné žaloby až na třetinu českých exekutorů, mimo jiné proto, že zabavovali majetek třetích osob, které s dluhem neměli nic společného. Podle ministra je třeba zpřísnit exekutorům sankce za to, že fakticky obcházejí zákon.

Benešová označila chování exekutorů působících v Česku za arogantní a zdůraznila, že je třeba důsledněji dbát na kontrolní mechanismy, které mají exekutory držet na uzdě a donutit je dodržovat platné zákony. V pořadu mimo jiné prohlásila, že ČSSD je připravena podpořit přijetí institutu předžalobní výzvy podpořit.

Zrušíme exekutory?

Pospíšil se dokonce zamýšlel nad otázkou, zda by nebylo vhodné exekutory zcela zrušit a vymáhání dluhu ponechat na věřiteli, tak, jak to umožňuje např. systém fungující ve Švýcarsku. V tamních podmínkách platí, že věřitel může pověřit vymáháním dluhu třetí stranu, ale výši nejrůznějších odměn stanoví sám.  Přijetí obdobné úpravy prosazuje také nevládní organizace Člověk v tísni.

Nevládní organizace Člověk v tísni prosazuje v případě vymáhání dluhů tzv. švýcarský model, kde nese náklady na vymáhání dluhu věřitel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…