Exnáměstek z IPB promluvil: Byla to loupež za bílého dne

04.01.2011 19:35

Byla to loupež století a za bílého dne, myslí si po deseti letech od násilného převzetí Investiční poštovní banky její někdejší náměstek generálního ředitele Libor Procházka. Pro něj „znárodnění" banky a její následné převedení, a to během jediného víkendu, na ČSOB znamenalo několikatýdenní vazbu a devět let strávených u soudů.

Exnáměstek z IPB promluvil: Byla to loupež za bílého dne

„Úterní zveřejnění materiálů ministerstvem financí mohu jedině přivítat," uvedl pro ParlamentníListy.cz Procházka, který byl považován za jednoho z hlavních stratégů obchodů, které prováděla IPB v letech 1997 až 2000. Reagoval tak na splněný slib ministra financí Miroslava Kalouska zveřejnit dokumenty provázející převzetí IPB státem a její následný převod na ČSOB.


Že by se konečně našel viník?

Podle něj se snad nyní - po deseti letech - podaří pro veřejnost rozklíčovat a prokázat, že vláda při převzetí IPB postupovala podle dohodnutého scénáře, který připravila ČSOB. Ta se ziskem IPB a všech jejích aktiv stala do té doby klientsky nejmocnější bankou.

„IPB v té době měla více klientů než Česká spořitelna. Samozřejmě po zásahu státu řada klientů znejistěla a banku opustila. Přesto díky poště se stala ČSOB bankou s největší pobočkovou sítí v zemi. A to vše za jedinou symbolickou korunu," konstatoval pro redakci dále Procházka.

„K oné pouhé koruně je nutné přičíst, že ČSOB dostala od státu darem pouhá aktiva banky a prakticky neomezené záruky za takzvaně nedobytné pohledávky. Jejich nedobytnost však neurčoval stát, ale ČSOB sama," řekl ParlamentnímListům.cz Procházka. To podle něj logicky vedlo k neochotě ČSOB vynakládat energii na spravování pohledávek, „když bylo jasné, že je uhradí stát".

Devět let, čtyři vyšetřovatelé...

"Trvalo to devět let, během nichž se obvinění dokonce čtyřikrát změnilo, takže byla vidět snaha státního aparátu a ČSOB, která je mocnou institucí, najít něco za každou cenu. X let jsme trávili v takové divné pozici" uvedl Procházka už v září loňského roku, kdy si po devíti letech vyslechl osvobozující rozsudek z údajně miliardového podvodu ve prospěch IPB.

Připomněl tehdy, že během let se obvinění dokonce čtyřikrát změnilo, „takže byla vidět snaha státního aparátu a ČSOB, která je mocnou institucí, najít něco za každou cenu". Za tu dobu se v kauze vyměnili čtyři vyšetřovatelé.

Dokumentace zveřejněná ministerstvem financí:


Z historie kauzy IPB (dokumenty ke stažení):


Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…