Exsenátor: Katolická církev byla mnohem horší než komunisté

14.11.2012 10:47

Až dnes se může člověk svobodně vyjádřit na účet církví, které od státu dostanou miliardy korun. Podle bývalého senátora ČSSD a právníka Jiřího Vyvadila je církev nejzbytečnějším útvarem této země. Daleko horší než komunisté.

Exsenátor: Katolická církev byla mnohem horší než komunisté
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Vyvadil míní, že kvůli „neuvěřitelně hloupé“ politice Nečase, Kalouska a Gazdíka, bigotnímu a fundamentalistickému ideovému pojetí světa a totálně destruktivní ekonomické a sociální politice, člověk ví, že vše, co by ještě před dvěma roky říci nemohl, aniž by se na něho vrhli novináři, dnes nejen říci může, ale snad i musí.

Zápornější než komunisté

To první, co Vyvadil říci nikdy nemohl, je to, že „úloha katolické církve byla v dějinách českého státu  mnohem zápornější než komunisté.“ Za tuhle větu by nás ještě před nedávnem zlynčovali, míní. To, co se naopak říkat muselo, bylo, že jsme za komunismu žili v zavrženíhodném a zločinném režimu, potlačujícím lidská práva.

Jenže komunisté skončili, my jim vzali majetek a 23 let je dusili. „A dodusili jsme je do stavu, kdy dnes jsou druhou nejsilnější politickou stranou,“ dodává s tím, že komunisté měli výlučný ideologický monopol na pravdu jen 40 let, zatímco katolická církev jej měla několik století.

Nejzbytečnější útvar této země

„A – to mi vůbec dělá radost říci – kradla a kradla,“ míní. Podle Vyvadila asi právě proto Nečas, Kalousek, Gazdík a Benda obdarovali tuto instituci v době, kdy lidé přestávají mít na obyčejný nákup, miliardami.

Je tak nyní možné například říkat, že se církve staly tím nejreakčnějším, ale zároveň nejzbytečnějším útvarem této země. Nemají nejmenší legitimitu, nevnáší hodnoty, ale jen chlemtají po majetku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…