Exsenátor ODS promluvil: Strana je už jen fanklub kmotrů a peněz. Nečas musí jít

13.02.2013 6:34

ROZHOVOR S propadem ODS v prezidentských volbách zesílily i kritické hlasy k vedení strany a premiéru Nečasovi. Může se ODS ještě zachránit před upadnutím do marginality a je možný návrat k původním ideím? Nad tím uvažuje bývalý člen ODS a exsenátor Petr Pakosta. Současná ODS je podle něho fanklubem, jehož jediným cílem je udržení "kmotrů" u moci a peněz.

Exsenátor ODS promluvil: Strana je už jen fanklub kmotrů a peněz. Nečas musí jít
Foto: senat.cz
Popisek: Bývalý senátor Petr Pakosta

V ODS sílí hlasy o možnosti nahrazení Petra Nečase v předsednickém křesle. Mohlo by to ještě stranu zachránit?

Petr Nečas pro mě byl obrovským zklamáním. Když se kdysi dávno rozhodovalo, kdo bude po Klausovi dalším předsedou ODS, hlasoval jsem pro Nečase. Postupně se pro mě stává větším a větším zklamáním a myslím, že je jedním z těch, kteří mají na současném stavu ODS lví podíl. Jeho odchod, pokud se ODS má ještě pokusit o záchranu, vidím jako podmínku nutnou, ovšem nikoliv postačující.

I když by toho byla ODS schopna, nejsem si jist, zda už nebylo dosaženo bodu zlomu a pro ODS už není návratu, protože spousta slušných lidí už odešla a pokud vím, málokdo z nich uvažuje o návratu. Nemyslím, že je ODS v tuto chvíli dostatečně personálně vybavena na to, aby se z vlastních zdrojů dokázala očistit, obnovit a získat opět důvěru voličů.

Proč je podle vás ODS tam, kde je?

Začátek tohoto procesu je nutno dávat někam do období předsednictví Mirka Topolánka, protože on sice dokázal nechat stranu názorově i personálně rozkročit, ale pak už nevěnoval dostatek energie dovnitř, aby ten proces udržel v rozumných demokratických mezích. Tím došlo k privatizaci ODS, kdy jednotlivé regionální nebo okresní buňky byly zprivatizovány, obsazeny fankluby některých jedinců, označovaných jako kmotři a ti postupně přetvářeli ODS ze strany postavené na demokratických principech ve svůj fanklub, jehož jediným cílem je udržet kmotry u moci, vlivu a toku peněz.

Je tedy možné, kvůli zakořenění tohoto systému v regionech, aby se ODS ještě změnila? Nebo byla by toho nějaká osobnost, která by mohla stanout v čele strany, schopna?

To je na celé potenciální obnově asi to nejsložitější. Muselo by jít o osobnost, která má respekt, autoritu, není spojena s žádným skandálem a je obecně přijímána. V ODS takovou osobnost ale nevidím.

Celkové kondici ODS jistě „pomohl“ i výsledek Přemysla Sobotky v prezidentské volbě. Předběhla ho i Táňa Fischerová, která nedělala vůbec žádnou kampaň…

V případě výsledku Přemysla Sobotky je to ilustrující, ale potkaly se tam dva vlivy. Za prvé celkový úpadek ODS související s proměnou strany v mocenské uskupení mající za cíl udržet kmotry u moci a toků peněz, tak na to nahlížejí i voliči a ODS za to bývá po zásluze odměňována volebním debaklem.

Druhou věcí pak je, že se ODS nedokázala dostatečně ztotožnit se svým kandidátem, který vyhrál v primárkách, že i normální člověk, který by ODS třeba dal hlas, když viděl ten strašlivý nezájem, který ODS o svého kandidáta projevuje, si řekl, že když ho nepodporuje jeho vlastní strana, proč by měl on. A jakkoli si za mnoho věcí Přemysla Sobotky vážím, tahle věc se „podařila“.

Zajímavé bylo i chování pravicových voličů - ti podporovali Schwarzenberga a naopak ti „echt“ pravičáci raději volili Zemana s argumentem, že kníže nemá stejně s pravicí nic společného a od Zemana aspoň vědí, co mohou čekat.

Je to tak. Karel Schwarzenberg nemůže být ztotožňován s pravicovými ideály a myšlenkami. Naopak u Miloše Zemana, ač sám sebe prezentuje jako levicově zaměřeného, je ve skutečnosti řada pravicových momentů.

Rozhodlo to, že voliči znají Miloše Zemana z těch kandidátů, kteří se nabízeli, nejdéle a nejlépe. Vědí, co od něho mohou očekávat, a spousta lidí přistoupila na negativní volbu, kdy volila cestu nejmenšího zla a já se přiznám, že i pro mě Miloš Zeman, přestože se s ním názorově neztotožňuji, je také nejčitelnější.

Nyní ještě k dosavadnímu prezidentovi. Kde by podle vás byl Václav Klaus nejvíc prospěšný, v čem by se mohl angažovat?

Václav Klaus dosáhl všech met, které v rámci České republiky dosáhnout mohl. Byl předsedou vlády, předsedou Poslanecké sněmovny a konečně i prezidentem republiky. Takže už v podstatě není pozice, o kterou by se mohl ucházet, nicméně jeho zkušenosti by určitě v nějaké pozici využít šly. Navíc už je známo, že bude spolupracovat s americkým CATO Institutem, což ho jistě může naplňovat a nám určitým způsobem pomoci.

Na závěr se ještě vraťme do minulosti. Členem ODS nejste už víc než rok a senátorem od konce loňského října. Jak s odstupem nahlížíte na výsledky senátních voleb?

Volební výsledek odpovídal tehdejšímu rozložení sil a názorů ve společnosti, a pokud mám hodnotit přímo svůj výsledek, myslím, že jsem odešel se ctí. Jsem rád, že tomu tak bylo, protože v Senátu za stávajícího politického rozložení by mi bylo velmi často hodně smutno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …